Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2001 (27400 X), en over:

- de motie-Van den Doel c.s. over versterking van de Europese veiligheid (27400 X, nr. 14);

- de motie-Van Bommel over het vliegkamp Valkenburg (27400 X, nr. 15).

(Zie vergadering van 1 november 2000.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Harrewijn (GroenLinks):

Mevrouw de voorzitter! Met de Defensienota van vorig jaar is een verdere omvorming van de krijgsmacht ten behoeve van crisisbeheersing en vredesmissies doorgezet en dat is nu ook neergeslagen in de begroting. Voor GroenLinks mag dat proces wel consequenter en verder doorgevoerd worden, maar die omvorming is een onomkeerbaar feit. Wij hebben kunnen constateren dat dit niet alleen een papieren kwestie is, maar dat Nederland daadwerkelijk een grotere deelname heeft in vredesmissies. Ik noem Bosnië, Cyprus en nu ook UNMEE in Afrika. Om onze steun hieraan te onderstrepen zal mijn fractie dit jaar voltallig voor de begroting van Defensie stemmen. Ik wil hierbij wel aantekenen dat de GroenLinks-fractie geacht wordt tegen die onderdelen van de begroting gestemd te hebben die samenhangen met de kernwapentaak.

Tot slot nog een opmerking over de motie-Van den Doel die gaat over investeringen ten behoeve van meer marechaussees voor politietaken in vredesmissies en ten behoeve van de materiële inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht en van Europa in vredestaken. Deze inhoudelijke keuze steunen wij. Aangezien de motie openlaat hoe dat te financieren en aangezien de heer Van den Doel in het debat heeft aangegeven het ook mogelijk te achten dat de financiën gevonden worden binnen de begroting van Defensie, zullen wij voor deze motie stemmen. Wij zijn tegen additionele financiering en zullen ons daartegen verzetten, ook als men deze motie daarvoor zou willen gebruiken. Dat staat namelijk niet geformuleerd en dat willen wij ons ook niet aan laten leunen.

De artikelen 1 t/m 5, de begrotingsstaat, onderdeel uitgaven en verplichtingen, de begrotingsstaat, onderdeel ontvangsten, de begrotingsstaat, onderdeel agentschappen, en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Doel c.s. (27400-X, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Bommel (27400-X, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven