Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) voor het jaar 2001 (27400 XI), en over:

- de motie-Leers c.s. over netwerksteden (27400 XI, nr. 11);

- de motie-Leers c.s. over het overkappen van een aantal verkeerswegen in stedelijke gebieden (27400 XI, nr. 12);

- de motie-Biesheuvel/Duivesteijn over het landelijk investeringsprogramma van de sociale huursector (27400 XI, nr. 13);

- de motie-Van Middelkoop c.s. over het voorzorgbeginsel (27400 XI, nr. 14);

- de motie-Feenstra c.s. over een systeem van basismilieukwaliteiten (27400 XI, nr. 15);

- de motie-Feenstra c.s. over het toezicht op de handhaving van milieuregels (27400 XI, nr. 16);

- de motie-Duivesteijn/Biesheuvel over fiscalisering van de huursubsidie (27400 XI, nr. 18);

- de motie-Van der Steenhoven over compensatie van de extra milieudruk (27161, nr. 3);

- de motie-Van der Steenhoven/Van Middelkoop over de discussie over de milieudoelen uit het NMP (27400 XI, nr. 19);

- de motie-Van der Steenhoven c.s. over een jaarlijkse autoloze dag (27400 XI, nr. 20);

- de motie-Van Gent over een intensief en meervoudig ruimtegebruik (27400 XI, nr. 21);

- de motie-Van Gent/Duivesteijn over het particulier opdrachtgeverschap (27400 XI, nr. 22);

- de motie-Verbugt c.s. over de bescherming van de bevolking in het gebied van de onbedijkte Maas (27400 XI, nr. 23);

- de motie-Klein Molekamp c.s. over aanpak van de milieuproblemen op diverse niveaus (27400 XI, nr. 24);

- de motie-Klein Molekamp c.s. over een gunstig fiscaal-financieel beleid voor milieuvriendelijke voertuigbrandstoffen (27400 XI, nr. 25);

- de motie-Poppe over het inzamelen van glas (27400 XI, nr. 26);

- de motie-Poppe over transport van gevaarlijke stoffen (27400 XI, nr. 27);

- de motie-Poppe over de belangen van zittende bewoners in herstructureringswijken (27400 XI, nr. 28);

- de motie-Poppe over een aftoppingsgrens voor de hypotheekrenteaftrek (27400 XI, nr. 29);

- de motie-Augusteijn-Esser c.s. over duurzame energie (27400 XI, nr. 30);

- de motie-Augusteijn-Esser c.s. over educatie, informatie en voorlichting op het terrein van het milieu (27400 XI, nr. 31);

- de motie-Van der Staaij c.s. over het woningaanbod voor de eigen bevolking (27400 XI, nr. 32).

(Zie vergadering van 19 oktober 2000.)

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat het amendement-Biesheuvel/Duivesteijn (stuk nr. 10) als gevolg van de wijziging van de toelichting is vervangen door het amendement op stuk nr. 37.

Mevrouw Verbugt (VVD):

Voorzitter! Aangezien het amendement op stuk nr. 10 is gewijzigd, zouden wij alvorens te stemmen graag het standpunt van de regering hierover vernemen.

Staatssecretaris Remkes:

Mevrouw de voorzitter! Ik constateer, dat het amendement zelf niet is gewijzigd, maar alleen de toelichting erop. Tijdens de begrotingsbehandeling van tweeënhalve week geleden heb ik aangegeven dat ik aanneming van dit amendement op inhoudelijke gronden ontraad. Tegelijk heb ik geconstateerd dat het amendement vanwege de aangegeven financiële dekking niet uitvoerbaar is. Ik heb vervolgens de Kamer toegezegd een paar technische suggesties voor een eventuele alternatieve dekking te doen. Dat is gebeurd. Ik constateer echter dat beide indieners van het amendement voor de kwestie van de dekking geen oplossing hebben gevonden. Zij doen daarvoor namelijk geen ander voorstel. Alleen, de verwijzing naar de zogenaamde EOS-operatie blijft achterwege. De dekking door verlaging van de middelen voor personeel en materieel wordt onverkort gehandhaafd. Dat betekent dat het probleem dat ik de Kamer tweeënhalve week heb geschetst, exact hetzelfde blijft. Destijds heb ik aangegeven dat met de voorgestelde bezuiniging een verantwoorde uitvoering van de Huursubsidiewet onder zware druk komt te staan. Dat blijft zo.

De indieners hebben erop gewezen dat de staatssecretaris bij de behandeling van de Voorjaarsnota de kwestie weer aan de orde mag stellen. Het voorgaande komt erop neer dat er een onverantwoorde dekking is en het probleem met een grote zwieper op het bord van de staatssecretaris wordt gedropt. Dat lijkt mij politiek en bestuurlijk weinig verheffend.

De voorzitter:

Ik zie dat een van de indieners het woord wil voeren. Als wij hem daartoe de gelegenheid geven, krijgen wij een heropening van de beraadslaging. Ik stel voor om onmiddellijk na de stemmingen een korte heropening toe te staan. Volgende week zal dan over het wetsvoorstel worden gestemd.

Uit de reacties blijkt mij dat alle leden nú over het wetsvoorstel willen stemmen. Dat vind ik ook goed. De Kamer bepaalt dat overigens zelf, maar ik meende dat er behoefte was aan een discussie. Dat lijkt niet het geval te zijn.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter! De fractie van GroenLinks is voor een inflatievolgend huurbeleid. Dat betekent dat wij voor een huurverhoging van rond 2,5% zijn. Wij zijn dus tegen de 3,8% die nu circuleert. Waar het op uitdraait, moeten wij afwachten, omdat het politieke debat nog niet is afgerond. Ik vrees echter het ergste, want de indieners van het amendement, de fracties van de PvdA en het CDA, lijken zich al neergelegd te hebben bij die 3,8%. Ik vind het van groot belang dat wij ons indekken tegen dat percentage. Voor een gedeelte van de huurders, de miljoen huurders die huursubsidie krijgen, moet compensatie worden geboden. Met de dekking van het amendement is ook de fractie van GroenLinks niet gelukkig. Wij zouden de dekking zelfs zeer discutabel kunnen noemen. Op een later moment bij de Voorjaarsnota willen wij erop terugkomen. Ik doe een beroep op onze eigen creativiteit en op de creativiteit van de staatssecretaris. Alles overziend, zullen wij het amendement steunen.

De heer Biesheuvel (CDA):

Voorzitter! Ik geef een stemverklaring over de motie op stuk nr. 23. Het verschil van mening dat gerezen is tussen de provincie Limburg en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat zal met deze motie niet worden overbrugd. De motie zal evenmin leiden tot een versnelling van de werkzaamheden aldaar, waar de CDA-fractie een groot voorstander van is. Alles afwegend, zullen wij tegen de motie stemmen.

De artikelen 1 t/m 4 worden zonder stemming aangenomen.

De artikelen 01.01 en 01.02 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Biesheuvel/Duivesteijn (stuk nr. 37, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 37 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 01.05, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Biesheuvel/Duivesteijn (stuk nr. 37, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 01.07 t/m 02.01 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 03.01, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Biesheuvel/Duivesteijn (stuk nr. 37, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 03.03, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Biesheuvel/Duivesteijn (stuk nr. 37, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 03.05 t/m 03.15 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 03.16, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Biesheuvel/Duivesteijn (stuk nr. 37, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 03.18 t/m 05.23 worden zonder stemming aangenomen.

De gewijzigde begrotingsstaat, onderdeel uitgaven en verplichtingen, wordt zonder stemming aangenomen.

De begrotingsstaat, onderdeel ontvangsten, de begrotingsstaat, onderdeel agentschap Rijksgebouwendienst, en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Op verzoek van de heren Van der Steenhoven en Van Middelkoop stel ik voor, hun motie (27400-XI, nr. 19) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

De motie-Van der Steenhoven c.s. (27400-XI, nr. 20) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

van mening, dat een autoloze dag een goed middel is om draagvlak te creëren voor een vrijwillig selectiever gebruik van de auto;

constaterende, dat er nu tweemaal in Nederland een autoloze zondag georganiseerd is en dat dit goed aansluit bij het concept "burger en milieu";

constaterende, dat in vele andere Europese landen met steun van de regering een jaarlijkse autoloze dag georganiseerd is;

verzoekt de regering zich openlijk uit te spreken voor een jaarlijkse autoloze dag en de gemeenten die initiatieven ondernemen daarin te ondersteunen,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 38 (27400-XI).

De motie-Van Gent (27400-XI, nr. 21) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat de toenemende welvaart leidt tot een groei van de ruimtevraag voor wonen en werken;

overwegende, dat niet alle ruimteclaims gehonoreerd kunnen worden;

overwegende, dat een substantieel deel van deze toekomstige ruimtevraag geaccommodeerd kan worden binnen bestaand stedelijk gebied;

overwegende, dat investeringen in bestaand stedelijk gebied (woongebieden en bedrijventerreinen) kostbaar zijn in verhouding tot uitbreiding in het landelijk gebied;

van mening, dat het rijk een verantwoordelijkheid heeft in het stimuleren van intensief en meervoudig ruimtegebruik;

verzoekt de regering bij de uitwerking van het Innovatieprogramma stedelijke vernieuwing (IPSV) het intensief en meervoudig ruimtegebruik tot een prominent prestatieveld te benoemen, en hieraan binnen het IPSV (financiële) middelen te koppelen,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 39 (27400-XI).

De motie-Van Gent/Duivesteijn (27400-XI, nr. 22) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat in de Vinac wordt gestreefd naar een verhoging van het aandeel particulier opdrachtgeverschap bij de nieuwbouw van woningen, namelijk eenderde van de totale woningproductie in 2005-2010;

van mening, dat particulier opdrachtgeverschap voor alle groepen toekomstige bewoners, ongeacht inkomen, leeftijd of huishoudensamenstelling, binnen bereik dient te komen;

overwegende, dat de in te stellen loketten bouwen en wonen in de vergroting van het aandeel particulier opdrachtgeverschap een belangrijke rol kunnen vervullen;

verzoekt de regering ook gegadigden met een lager inkomen te stimuleren inhoud te geven aan dit individueel opdrachtgeverschap;

verzoekt de regering voorstellen te doen om het particulier opdrachtgeverschap voor alle (groepen van) bewoners mogelijk te maken,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 40 (27400-XI).

Ik neem aan, dat over deze gewijzigde moties kan worden gestemd.

In stemming komt de motie-Leers c.s. (27400-XI, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Leers c.s. (27400-XI, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Biesheuvel/Duivesteijn (27400-XI, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, het CDA, de RPF, het GPV en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Middelkoop c.s. (27400-XI, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Feenstra c.s. (27400-XI, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Feenstra c.s. (27400-XI, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Duivesteijn/Biesheuvel (27400-XI, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Steenhoven (27161, nr. 3).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van der Steenhoven c.s. (27400-XI, nr. 38).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het GPV, de RPF en de SGP voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Gent (27400-XI, nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, het GPV, de RPF en de SGP voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Gent/Duivesteijn (27400-XI, nr. 40).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Verbugt c.s. (27400-XI, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66 en de VVD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Klein Molekamp c.s. (27400-XI, nr. 24).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het CDA en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Klein Molekamp c.s. (27400-XI, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Poppe (27400-XI, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe (27400-XI, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe (27400-XI, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe (27400-XI, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Augusteijn-Esser c.s. (27400-XI, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Augusteijn-Esser c.s. (27400-XI, nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Staaij c.s. (27400-XI, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven