Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Uitbreiding van de kring van verzekerden ingevolge de Ziekenfondswet met zelfstandigen voor wie, gelet op hun inkomen, toegang tot de sociale ziektekostenverzekering is aangewezen en tijdelijke wijziging van de indexering van de loongrens alsmede wijziging van de Wet op de inkomstenbelasting 1964 (Zelfstandigen in de Zfw) (26553).

(Zie vergadering van 9 september 1999.)

Artikel I, aanhef en onderdeel A worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Dankers/Van der Vlies (stuk nr. 9, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 9 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen Ba t/m F worden zonder stemming aangenomen.

Artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kant/Hermann (stuk nr. 10, I) tot het laten vervallen van artikel II.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 10 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen III en IV en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Hermann (GroenLinks):

Voorzitter! De fractie van GroenLinks heeft vanaf het begin van de aankondiging gezegd het een goede zaak te vinden dat zelfstandigen met lage inkomens de mogelijkheid gegeven wordt om toe te treden tot de Ziekenfondswet. Wij vinden het echter teleurstellend dat bij de uitwerking om technische redenen is besloten om alleen zelfstandigen die te boek staan als zelfstandig ondernemer hieronder begrepen te laten zijn, waardoor andere groeperingen met lage inkomens er toch nog buiten vallen. Bovendien betreuren wij de indexering van de loongrens, een maatregel waarvoor alleen het marktevenwicht en geen inhoudelijke argumenten zijn aangevoerd. Het hoofddoel is het van rechtswege in de Ziekenfondswet brengen van mensen met lage inkomens. Om die reden zal de fractie van GroenLinks toch voor dit wetsvoorstel stemmen.

Mevrouw Dankers (CDA):

Voorzitter! Na afwijzing van het amendement op stuk nr. 9 heeft onze fractie de volgende overwegingen gehad. Nu kleine zelfstandigen met een laag inkomen niet in het ziekenfonds mogen maar moeten, zijn er drie groepen gedupeerden: zelfstandigen die chronisch ziek zijn of een handicap hebben en die op dit moment goed verzekerd zijn, succesvolle startende ondernemers en zelfstandigen met een fluctuerend inkomen. Dit wetsvoorstel leidt tot nieuwe groepen gedwongen verhuizers en dus mogelijk tot effecten zoals wij die indertijd hadden bij de Wet-Van Otterloo. De CDA-fractie is van mening dat het kabinet onvoldoende inspanningen heeft gepleegd om voor alle kleine zelfstandigen met een laag inkomen een goede regeling te treffen. Wij zullen daarom tegen het wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, het GPV en de RPF voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Alvorens ik de vergadering sluit, wijs ik u er wellicht ten overvloede op dat wij vandaag het 150-jarig bestaan van de Stenografische dienst van de Staten-Generaal vieren. Om die reden wordt de vergadering reeds op dit tijdstip gesloten.

Sluiting 15.08 uur

Naar boven