Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Inwerkingtreding van het koninklijk besluit van 20 maart 1998, houdende wijziging van het Varkensbesluit (herstructurering varkenshouderij) (Stb. 214) (25953), en over:

- de motie-Meijer over het intact laten van het aantal mestvarkenseenheden (25953, nr. 9);

- de motie-Meijer over verlenging van de periode voor het overgaan op groepshuisvesting (25953, nr. 10);

- de motie-Meijer over de vorming van stabiele groepen (25953, nr. 11);

- de motie-Meijer over handhaving van de EU-richtlijn voor biggen tot 30 kg (25953, nr. 12);

- de motie-Meijer over het verplicht aanpassen van bestaande stallen vanaf 1 januari 2002 (25953, nr. 13);

- de motie-Meijer over een overgangstermijn (25953, nr. 14);

- de motie-Stellingwerf over welzijnseisen in Europees verband (25953, nr. 15).

(Zie vergadering van 18 juni 1998.)

De voorzitter:

Zoals eerder afgesproken, stemmen wij eerst over de moties en vervolgens over het wetsvoorstel.

Ik deel mede, dat de heer Meijer drie van zijn moties (25953, nrs. 10, 11 en 14) intrekt.

In stemming komt de motie-Meijer (25953, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Meijer (25953, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Meijer (25953, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf (25953, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Wij gaan nu over tot de stemmingen in verband met het wetsvoorstel.

De artikelen 1 en 2 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Meijer (CDA):

Mevrouw de voorzitter! Vandaag stemt de Kamer over het wetsvoorstel inzake wijziging van het Varkensbesluit, waardoor het welzijn van dieren, in dit geval de varkens positieve impulsen krijgt. Ook de CDA-fractie onderschrijft volledig dat naast de milieudoelstellingen gezondheidseisen en arbeidsomstandigheden nadere eisen op het gebied van welzijn voorwaarden zijn om een maatschappelijk aanvaardbare concurrerende sector voor de toekomst in stand te houden. De CDA-fractie had met betrekking tot de invoering van de verschillende maatregelen ten aanzien van een aantal praktische punten grote bezwaren, reden waarom onze fractie door middel van de 30-handtekeningenprocedure een wetstraject wenste te volgen, teneinde in praktische zin het besluit nog bijgesteld te krijgen. De praktische bezwaren die de CDA-fractie had, betroffen met name de wijze van de invoering van de maatregelen van het besluit, het moment van invoering van de verschillende maatregelen en de sociaal-economische gevolgen die de invoering van dit besluit als consequentie heeft voor met name de gezinsbedrijven binnen de varkenssector. De CDA-fractie betreurt het dat geen van de Paarse fracties onze wijzigingsvoorstellen aan een Kamermeerderheid heeft geholpen. De CDA-fractie is desondanks van mening, hoewel wij nog wel problemen blijven zien met betrekking tot de uitvoering, dat het welzijn van dieren ook voor het CDA voorop dient te staan. Derhalve zal onze fractie toch voor het wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Naar boven