Aan de orde zijn de stemmingen over 21 moties, ingediend in het nota-overleg over de beleidsbrief Individuele Huursubsidie, te weten:

- de motie-Duivesteijn over handhaving regeling voor subsidiëring niet-zelfstandige woonruimte (24506, nr. 5);

- de motie-Duivesteijn over een normhuur voor alleenstaanden in het kader van de IHS (24506, nr. 6);

- de motie-Duivesteijn over het niet belasten met een kwaliteitskorting bij huren tot ƒ 607 (24506, nr. 7);

- de motie-Duivesteijn over een kwaliteitskorting tot maximaal 50% (24506, nr. 8);

- de motie-Biesheuvel over koppeling van normhuurquoten aan het belastbaar inkomen (24506, nr. 10);

- de motie-Biesheuvel over het aanvangsniveau van de kwaliteitskorting (24506, nr. 11);

- de motie-Biesheuvel over de jaarlijkse aanpassing van de normhuren (24506, nr. 12);

- de motie-Biesheuvel over de vermogenstoets in de IHS (24506, nr. 13);

- de motie-Stellingwerf over de "goedkope scheefheid" (24506, nr. 15);

- de motie-Jeekel over de sociale woningbouw in Vinex-locaties (24506, nr. 16);

- de motie-Oedayraj Singh Varma over aftopping van de aftrek van de hypotheekrente (24506, nr. 17);

- de motie-Oedayraj Singh Varma over kwaliteitskorting boven de maximale aftoppingsgrens (24506, nr. 18);

- de motie-Oedayraj Singh Varma over het aanvangsniveau van de kwaliteitskorting (24506, nr. 19);

- de motie-Nijpels-Hezemans over fiscale aftrekposten (24506, nr. 20);

- de motie-Poppe over samenloop van huurquote en inkomen (24506, nr. 21);

- de motie-Poppe over een nieuwe volkshuisvestingsnota (24506, nr. 22);

- de motie-Duivesteijn/Jeekel over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de kernvoorraad (24506, nr. 24);

- de motie-Duivesteijn/Jeekel over aftoppingsgrenzen (24506, nr. 25);

- de motie-Duivesteijn over de eigen huurbijdrage voor alleenstaanden (24506, nr. 26);

- de motie-Hofstra over de vermogenstoets en de kindertoelage (24506, nr. 27);

- de motie-Jeekel/Duivesteijn over de servicekosten (24506, nr. 28).

(Zie nota-overleg van 15 april 1996 en vergadering van 24 april 1996.)

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat de motie-Biesheuvel (24506, nr. 10) is gewijzigd en dat deze gewijzigde motie is rondgedeeld.

De motie-Biesheuvel (24506, nr. 10) is in die zin gewijzigd, dat het dictum thans luidt:

"verzoekt de regering een studie te doen naar een IHS-systematiek gebaseerd op aan het (gecorrigeerde) belastbare inkomen gekoppelde normhuurquoten, met een aan het belastbaar bijstandsinkomen van een alleenstaande gerelateerde normhuurquote van 15% op minimuminkomensniveau en over het resultaat hiervan aan de Kamer te rapporteren,".

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 29 (24506).

Ik neem aan, dat er geen bezwaar tegen bestaat over deze gewijzigde en rondgedeelde motie straks te stemmen.

De heer Biesheuvel heeft gevraagd, zijn motie op stuk nr. 11 in stemming te brengen vóór de motie op stuk nr. 7. Ik neem aan, dat hiertegen geen bezwaar bestaat.

In stemming komt de motie-Duivesteijn (24506, nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, de RPF, het CDA en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Duivesteijn (24506, nr. 6).

De heer Duivesteijn (PvdA):

Voorzitter! Er is een misverstand. Deze motie is ingetrokken.

De voorzitter:

Als de motie gisteren tijdens de heropening van de beraadslaging is ingetrokken, is er geen probleem. Als dat niet het geval is, heb ik er wel problemen mee om de motie nu in te trekken. Want het is mogelijk dat een ander lid voor deze motie had willen stemmen en haar daarom alsnog wil indienen.

Ik stel daarom voor, nu niet over de motie te stemmen. Blijkt ze gisteren niet te zijn ingetrokken, dan zullen wij op een later moment bezien wat wij doen.

Aldus wordt besloten.

In stemming komt de motie-Biesheuvel (24506, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels en de RPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Duivesteijn (24506, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, de RPF, de SGP, het GPV, het CDA en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Duivesteijn (24506, nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Biesheuvel (24506, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA, GroenLinks en de SP voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Biesheuvel (24506, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, de RPF, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Biesheuvel (24506, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, de CD, de VVD, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

De heer Hofstra (VVD):

Voorzitter! Zou ik, nu deze motie is aangenomen, onze motie op stuk nr. 27 mogen intrekken?

De voorzitter:

Ik heb daar problemen mee, want in feite vraagt dat een heropening van de beraadslaging. Ik stel voor, dat wij de motie aanhouden, want het kan zijn – dat is gisteren tijdens het debat zo niet duidelijk geworden – dat een ander lid voor de motie zou willen stemmen en, omdat deze wordt ingetrokken, zelf een motie zou willen indienen.

Ik stel derhalve voor, de motie aan te houden, tenzij geen van de leden problemen heeft met het intrekken van de motie. Ik constateer, dat het laatste het geval is.

Dan is hiermee de motie-Hofstra (24506, nr. 27) ingetrokken.

Kunnen wij dezelfde procedure volgen met betrekking tot de motie van de heer Duivesteijn op stuk nr. 6? Naar mij blijkt, is dat zo.

Dan is hiermee ook de motie-Duivesteijn (24506, nr. 6) ingetrokken.

Ik heb overigens de indruk dat de heropening gisteren toch gecompliceerd is verlopen, bij de woordvoerders.

In stemming komt de motie-Stellingwerf (24506, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks en de CD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Jeekel (24506, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de PvdA, de SGP, het GPV, GroenLinks, de SP en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd...

Ik zie mij genoodzaakt een hoofdelijke stemming te houden over deze motie, omdat het mij niet mogelijk is vast te stellen of de stemmen staken of niet staken.

De heer Van Zijl (PvdA):

Voorzitter! Wij kunnen ons vergissen, maar in de beleving van mensen in mijn fractie is het aantal tegenstemmers zodanig, dat u er uit zou moeten kunnen komen.

De voorzitter:

Neen, wij komen aan de hand van de grootte van de fracties op 75 uit. Dat betekent dat ik niet kan vaststellen of de stemmen staken.

De heer Van Zijl (PvdA):

Dan hebt u gelijk.

De voorzitter:

Ik had u graag gelijk gegeven, om heel veel redenen. Het spijt mij voor u.

Wij gaan nu tot hoofdelijke stemming over.

Vóór stemmen de leden: Boogaard, Van Boxtel, M.M. van der Burg, De Cloe, Crone, Dijksma, Dijksman, Duivesteijn, Fermina, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, Van Heemst, Hoekema, Houda, Huys.

Tegen stemmen de leden: Van Blerck-Woerdman, Bolkestein, Bremmer, Bukman, Van de Camp, Cornielje, Dankers, Deetman, Van Dijke, Van den Doel, Doelman-Pel, Van Erp, Esselink, Essers, Gabor, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Heerma, Van der Hoeven, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, Ten Hoopen, De Hoop Scheffer.

De voorzitter:

Ik laat de stemming opnieuw beginnen. De leden moeten blijven zitten. Ik heb vooraf gevraagd of alle leden de presentielijst getekend hebben. Ik verzoek de leden stilte te betrachten want het is hier anders niet te volgen. Bij een royaal verschil kun je ervan uitgaan dat het wel goed komt, maar in dit geval niet. Daarom wordt nu opnieuw gestemd.

Ik verzoek alle leden hun plaatsen in te nemen en ik nam aan dat alle leden de presentielijst hadden getekend, maar daarvoor geef ik nu nog graag de gelegenheid.

Vóór stemmen de leden: De Cloe, Crone, Dijksma, Dijksman, Duivesteijn, Fermina, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, Van Heemst, Hoekema, Houda, Huys, Jeekel, Jorritsma-van Oosten, Kalsbeek-Jasperse, De Koning, Lambrechts, Liemburg, Lilipaly, Marijnissen, Middel, Van Middelkoop, Van Nieuwenhoven, Nijpels-Hezemans, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Van Oven, Poppe, Rabbae, Rehwinkel, Van 't Riet, Roethof, Schimmel, Schutte, Sipkes, Sterk, Swildens-Rozendaal, Valk, Ter Veer, Versnel-Schmitz, Vliegenthart, Van der Vlies, Van Vliet, M.B. Vos, Wallage, Van Walsem, Van Waning, Witteveen-Hevinga, Wolffensperger, Ybema, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Adelmund, Augusteijn-Esser, Boogaard en M.M. van der Burg.

Tegen stemmen de leden: Cornielje, Dankers, Deetman, Van Dijke, Van den Doel, Doelman-Pel, Van Erp, Esselink, Essers, Gabor, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Heerma, Hessing, Van der Hoeven, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, Ten Hoopen, De Hoop Scheffer, Janmaat, De Jong, H.G.J. Kamp, Keur, Klein Molekamp, Koekkoek, Korthals, Lansink, Mateman, Mulder-van Dam, Passtoors, Reitsma, Remkes, Van Rey, Rijpstra, Rouvoet, Schuurman, Smits, Stellingwerf, Van der Stoel, Terpstra, Te Veldhuis, Verbugt, Verhagen, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, B.M. de Vries, J.M. de Vries, Weisglas, Wolters, Zonneveld, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Beinema, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Blauw, Van Blerck-Woerdman, Bolkestein, Bremmer, Bukman en Van de Camp.

De heer Van Zijl (PvdA):

Voorzitter! Mijn collega Vreeman heeft getekend, maar hij is niet opgenoemd.

De voorzitter:

Dan mag hij nu zijn stem uitbrengen.

De heer Vreeman stemt vóór de motie.

De voorzitter:

Ik constateer, dat 59 leden voor hebben gestemd en 62 leden tegen, zodat de motie is verworpen.

In stemming komt de motie-Oedayraj Singh Varma (24506, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Oedayraj Singh Varma (24506, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Oedayraj Singh Varma (24506, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP en de RPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Nijpels-Hezemans (24506, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de groep-Nijpels en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe (24506, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe (24506, nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Duivesteijn/Jeekel (24506, nr. 24).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, GroenLinks, de SP, de RPF, de SGP, het GPV, het CDA en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Duivesteijn/Jeekel (24506, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de RPF, GroenLinks, de SP, het CDA en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Duivesteijn (24506, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, het CDA en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Jeekel/Duivesteijn (24506, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de RPF, de SGP, het GPV, Groenlinks, de SP, het CDA en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven