Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Uitvoering van richtlijn nr. 94/45/EG van de Raad van de Europese Unie van 22 september 1994 inzake de instelling van een Europese ondernemingsraad of van een procedure in ondernemingen of concerns met een communautaire dimensie ter informatie en raadpleging van de werknemers (Wet op de Europese ondernemingsraden (24641).

(Zie vergadering van 28 augustus 1996.)

De voorzitter:

Mij is gevraagd om heropening van de beraadslaging. Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De heer Middel (PvdA):

Voorzitter! De minister heeft de vorige week een brief toegezegd die ons gisteren heeft bereikt. Naar aanleiding van de inhoud van die brief trek ik het amendement op stuk nr. 21 in.

De voorzitter:

Aangezien het amendement-Middel (stuk nr. 21) is ingetrokken, maakt het geen onderwerp van beraadslaging meer uit.

De beraadslaging wordt gesloten.

In stemming komt het amendement-Van der Stoel (stuk nr. 11, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, het AOV, de groep-Nijpels, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd.

Om zeker te zijn van de uitslag stel ik voor, hoofdelijk te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

Vóór stemmen de leden: Te Veldhuis, Verbugt, Verhagen, Verkerk, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, B.M. de Vries, J.M. de Vries, Weisglas, Van Wingerden, Wolters, Zonneveld, Aiking-van Wageningen, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Blauw, Van Blerck-Woerdman, Bolkestein, Bremmer, Bukman, V.A.M. van der Burg, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Deetman, Van den Doel, Doelman-Pel, Van Erp, Essers, Gabor, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Heerma, Van der Heijden, Hendriks, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, De Hoop Scheffer, Ten Hoopen, Janmaat, De Jong, H.G.J. Kamp, Keur, Klein Molekamp, Koekkoek, Korthals, Lansink, Leerkes, Leers, Mateman, Meijer, Mulder-van Dam, Nijpels-Hezemans, Passtoors, Reitsma, Remkes, Van Rey, Rijpstra, Van Rooy, Schuurman, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Van der Stoel en Terpstra.

Tegen stemmen de leden: Van Traa, Valk, Ter Veer, Verspaget, Vliegenthart, Van der Vlies, Van Vliet, H. Vos, M.B. Vos, Vreeman, Van Walsem, Van Waning, Witteveen-Hevinga, Wolffensperger, Ybema, Van Zijl, Van Zuijlen, Adelmund, Augusteijn-Esser, Bakker, Van den Berg, Van den Bos, Van Boxtel, M.M. van der Burg, Crone, Van Dijke, Dijksma, Dijksman, Dittrich, Duivesteijn, Fermina, Van Gelder, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, Van Heemst, Hoekema, Houda, Huys, Jeekel, Jorritsma-van Oosten, Kalsbeek-Jasperse, De Koning, Lambrechts, Liemburg, Lilipaly, Marijnissen, Middel, Van Middelkoop, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van der Ploeg, Poppe, Rabbae, Van 't Riet, Roethof, Rosenmöller, Rouvoet, Schimmel, Schutte, Sipkes, Stellingwerf, Sterk en Swildens-Rozendaal.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het amendement met 70 tegen 66 stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 11 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Stoel (stuk nr. 11, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Stoel (stuk nr. 11, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Middel (stuk nr. 17, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 17 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Lid 1 van artikel 4 wordt zonder stemming aangenomen.

De leden 2 en 3 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Middel (stuk nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Lid 4 wordt zonder stemming aangenomen.

De leden 5 t/m 10 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 4 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 5 t/m 9 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Stoel (stuk nr. 8, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, D66, de RPF, de SGP, het GPV, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 8 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Middel (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD, de Unie 55+, GroenLinks en de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 10, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Stoel (stuk nr. 8, I) en het amendement-Middel (stuk nr. 19), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 11 t/m 16 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 17, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Stoel (stuk nr. 8, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 18 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Rooy (stuk nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, de VVD, D66, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA en het lid Hendriks voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Lid 1 van artikel 19, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van Rooy (stuk nr. 25), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Stoel (stuk nr. 9).

De voorzitter:

Over dit amendement zal hoofdelijk worden gestemd.

Vóór stemmen de leden: Van der Hoeven, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, De Hoop Scheffer, Ten Hoopen, Janmaat, De Jong, H.G.J. Kamp, Keur, Klein Molekamp, Koekkoek, Korthals, Lansink, Leerkes, Leers, Mateman, Mulder-van Dam, Passtoors, Reitsma, Remkes, Van Rey, Rijpstra, Van Rooy, Schuurman, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Van der Stoel, Terpstra, Te Veldhuis, Verbugt, Verhagen, Verkerk, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, B.M. de Vries, J.M. de Vries, Weisglas, Van Wingerden, Wolters, Zonneveld, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Blauw, Van Blerck-Woerdman, Bolkestein, Bremmer, Bukman, V.A.M. van der Burg, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Deetman, Van den Doel, Doelman-Pel, Van Erp, Essers, Gabor, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Heerma, Van der Heijden, Hendriks, Hessing en Hillen.

Tegen stemmen de leden: Hoekema, Houda, Huys, Jeekel, Jorritsma-van Oosten, Kalsbeek-Jasperse, De Koning, Lambrechts, Liemburg, Lilipaly, Marijnissen, Meijer, Middel, Van Middelkoop, Van Nieuwenhoven, Nijpels-Hezemans, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van der Ploeg, Poppe, Rabbae, Van 't Riet, Roethof, Rosenmöller, Rouvoet, Schimmel, Schutte, Sipkes, Stellingwerf, Sterk, Swildens-Rozendaal, Van Traa, Valk, Ter Veer, Verspaget, Vliegenthart, Van der Vlies, Van Vliet, H. Vos, M.B. Vos, Vreeman, Van Walsem, Van Waning, Witteveen-Hevinga, Wolffensperger, Ybema, Van Zijl, Van Zuijlen, Adelmund, Aiking-van Wageningen, Augusteijn-Esser, Bakker, Van den Berg, Van den Bos, Van Boxtel, M.M. van der Burg, Crone, Van Dijke, Dijksma, Dijksman, Dittrich, Duivesteijn, Fermina, Van Gelder, Van Gijzel, Giskes, De Graaf en Van Heemst.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het amendement met 69 tegen 67 stemmen is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van der Stoel (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, de SGP, het GPV, de RPF en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Lid 2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Stoel (stuk nr. 12), wordt zonder stemming aangenomen.

De leden 3 t/m 8 worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 19 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Van Rooy (stuk nr. 26, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de CD, de VVD, D66, de SGP, het GPV en het lid Hendriks voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 26 voorkomende nader gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Lid 1 van artikel 20, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Van Rooy (stuk nr. 26, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Lid 2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Van Rooy (stuk nr. 26, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik stel vast, dat door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Van Rooy (stuk nr. 26, III) een derde lid is toegevoegd.

Het gewijzigde artikel 20 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 21 t/m 27 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van Rooy voor het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Van Rooy (CDA):

Voorzitter! De CDA-fractie had zowel schriftelijk bij de voorbereiding van het wetsvoorstel als mondeling tijdens het debat een kritische inbreng, omdat zij van oordeel was dat het wetsvoorstel niet voldoende recht deed aan het evenwicht tussen een effectieve medezeggenschap op Europees niveau en een gelijktijdige waarborging van een goed investeringsklimaat in Nederland. Dat had met name betrekking op de onduidelijkheid van de informatieverschaffing aan de Europese ondernemingsraad.

Door aanvaarding van een reeks van amendementen, met name het amendement op stuk nr. 25 waardoor de bevoegdheid van de Europese ondernemingsraad scherper omschreven wordt en er meer duidelijkheid is over de informatie die verschaft moet worden aan de Europese ondernemingsraad, is ons belangrijkste bezwaar weggenomen. De CDA-fractie zal derhalve voor het wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, D66, de RPF, de SGP, het GPV, het CDA, de groep-Nijpels,Voorzitter het AOV en de Unie 55+ voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven