Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 13 juni 2024, tot wijziging van de Regeling basisregistratie personen in verband met de invoering van het Logisch Ontwerp BRP, versie 2024.Q3, en de vaststelling van nieuwe autorisatieaanvraagformulieren, en tot wijziging van Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES in verband met de invoering van het Logisch Ontwerp BES, versie 2024.Q3

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 3, eerste lid, en 38 van het Besluit basisregistratie personen, artikel 2.4 en 2.5 van het Besluit experiment dataminimalisatie basisregistratie personen, de artikelen 3, tweede lid, 3a, derde lid, 10, tweede lid, en 11, derde lid, van de Wet basisadministraties persoonsgegevens BES en artikel 31, eerste lid, van het Besluit basisadministraties persoonsgegevens BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling basisregistratie personen wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 2 en 3 wordt ‘Logisch Ontwerp BRP, versie 2024.Q2’ vervangen door ‘Logisch Ontwerp BRP, versie 2024.Q3’.

B

Artikel 20 komt te luiden:

Artikel 20

  • 1. Het aanvraagformulier, bedoeld in artikel 38 van het Besluit BRP, is opgenomen in bijlage 10 bij deze regeling.

  • 2. Het aanvraagformulier, bedoeld in artikel 38 van het Besluit BRP, voor autorisatiebesluiten op grond van artikel 2.4 en 2.5 van het Besluit experiment dataminimalisatie basisregistratie personen, is opgenomen in bijlage 11 bij deze regeling.

C

Bijlage 1 wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage A bij deze regeling.

D

Bijlage 10 wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage B bij deze regeling.

E

Na bijlage 10 wordt een bijlage 11 toegevoegd, opgenomen als bijlage C bij deze regeling.

ARTIKEL II

De Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 3, tweede lid, en artikel 6, tweede lid, wordt ‘Logisch Ontwerp BES, versie 2024.Q1’ vervangen door ‘Logisch Ontwerp BES, versie 2024.Q3’.

B

De bijlage wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage D bij deze regeling.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen A, B, C en D die zullen worden geplaatst op https://www.rvig.nl.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

BIJLAGE A, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL C

BIJLAGE 1. LOGISCH ONTWERP BRP, VERSIE 2024.Q3

Bijlage bij artikel 3

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl.

BIJLAGE B, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL D

BIJLAGE 10. HET AUTORISATIEAANVRAAGFORMULIER

Bijlage bij artikel 20, eerste lid

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl.

BIJLAGE C, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL E

BIJLAGE 11. HET AUTORISATIEAANVRAAGFORMULIER EXPERIMENT DATAMINIMALISATIE

Bijlage bij artikel 20, tweede lid

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl.

BIJLAGE D, BEHORENDE BIJ ARTIKEL II, ONDERDEEL B

BIJLAGE. LOGISCH ONTWERP BES, VERSIE 2024.Q3

Bijlage bij de artikelen 3, tweede lid, en 6, tweede lid

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl en tevens ter inzage gelegd bij de afdelingen burgerzaken van het openbaar lichaam Bonaire, Kaya Neerlandia 40, Kralendijk, het openbaar lichaam Sint Eustatius, 13 Kennip Road, Princess Garden, Oranjestad en het openbaar lichaam Saba, Power Street 1, The Bottom.

TOELICHTING

ALGEMEEN

1. Inleiding

De onderhavige wijziging van de Regeling basisregistratie personen (hierna: Regeling BRP) en van de Regeling basisadministraties persoonsgegevens BES (hierna: Regeling bap BES) heeft betrekking op de vaststelling van het Logisch Ontwerp BRP, versie 2024.Q3 (hierna: LO BRP), op de vaststelling van autorisatieaanvraagformulieren en op de vaststelling van het Logisch Ontwerp BES, versie 2024.Q3 (hierna: LO BES).

2. Inhoud

2.1 Logisch Ontwerp BRP

In deze paragraaf wordt ingegaan op de wijzigingen in het LO BRP ten opzichte van de vorige versie (LO BRP, versie 2024.Q2). Het LO BRP bevat de systeembeschrijving van de BRP. De systeembeschrijving vormt de beschrijving van de voorzieningen waarmee de BRP wordt uitgevoerd. Door middel van de systeembeschrijving worden de gedetailleerde regels gesteld die noodzakelijk zijn om de voorzieningen en daarmee het gehele stelsel van de BRP te laten werken. Op grond van de Wet basisregistratie personen en het Besluit basisregistratie personen wordt deze systeembeschrijving bij ministeriële regeling vastgesteld. De systeembeschrijving wordt gevormd door de als zodanig gemarkeerde hoofdstukken en bijlagen, of onderdelen daarvan, van het LO BRP, dat als bijlage bij de Regeling BRP is gevoegd.

2.1.1 Verbetering in spontane verstrekkingen over afgevoerde persoonslijsten

Het komt voor dat in de BRP een persoonslijst wordt aangelegd voor iemand die al een persoonslijst heeft. Het gevolg is dat de betreffende persoon met twee persoonslijsten in de BRP staat. Wanneer een dergelijke dubbelopneming wordt geconstateerd, wordt één van de twee persoonslijsten afgevoerd met opschortreden ‘F’ (ten onrechte opgenomen). De centrale voorziening van de BRP stuurt daarop een bericht aan alle afnemers die een afnemersindicatie hebben staan bij de afgevoerde persoonslijst. Dat bericht bevat momenteel alleen gegevens over de afgevoerde persoonslijst zelf, niet over de persoonslijst die in de BRP blijft staan. Het is daardoor niet altijd duidelijk dat er nog een actuele persoonslijst is waarbij de afnemer een nieuwe afnemersindicatie zou moeten plaatsen. Daarom wordt het administratienummer van de overgebleven persoonslijst toegevoegd aan het bericht. Dat maakt de link tussen de afgevoerde en de actuele persoonslijst duidelijk.

2.1.2 Nieuwe zoekingang voor informatie over gezag in de personen endpoint in de BRP API

Bij de wijziging van het LO BRP per 22 april 20241 is informatie over gezag toegevoegd aan de BRP Personen API. Informatie omtrent gezag van of over een persoon kon worden bevraagd aan de hand van het burgerservicenummer. Op verzoek van een afnemer wordt er nu een aparte zoekingang toegevoegd, namelijk op adres. Hiermee kan de politie met één bevraging alle gezagsrelaties opvragen van alle personen die als bewoner staan ingeschreven op een adres (woon- of briefadres). Een afnemer kan enkel gebruikmaken van deze nieuwe zoekingang als de afnemer daarvoor geautoriseerd is.

2.1.3 Nieuwe endpoint in de BRP API: verblijfplaatshistorie

Aan de BRP API wordt de mogelijkheid toegevoegd om de verblijfplaatshistorie op te vragen. Hiermee is het mogelijk om van een specifiek persoon de historie van verblijfplaatsen te bevragen op basis van het burgerservicenummer van de persoon op een peildatum of binnen een bepaalde periode.

2.2 Autorisatieaanvraagformulier

Het formulier waarmee een overheidsorgaan of derde een verzoek aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kan doen tot het nemen van een autorisatiebesluit (het autorisatieaanvraagformulier) is aangepast. Het autorisatieaanvraagformulier is aangepast in verband met de registratie en verstrekking van gegevens in verband met het Europees kiesrecht. Het gaat om een adres in de EU-lidstaat van herkomst. In de toelichting bij de wijzigingsregeling van 11 juli 20232 is deze wijziging nader toegelicht.

Daarnaast is bij gelegenheid van de laatste wijziging van de Regeling BRP3 een nieuw autorisatieaanvraagformulier vastgesteld, namelijk het autorisatieaanvraagformulier waarmee kan worden verzocht om verstrekking van informatie bedoeld in het Besluit experiment dataminimalisatie basisregistratie personen.4 Per abuis is in de toelichting bij die wijzigingsregeling vermeld dat het zou gaan om een wijziging met betrekking tot de registratie van tijdelijke verblijfsadressen en contactgegevens van niet-ingezetenen. Deze wijziging heeft echter reeds plaatsgevonden per 1 oktober 2022.5 Omwille van de duidelijkheid wordt het autorisatieaanvraagformulier voor informatie bedoeld in het Besluit experiment dataminimalisatie basisregistratie personen thans opgenomen in een separate bijlage, die ook separaat wordt bekendgemaakt (artikel 20, tweede lid, van de Regeling BRP en bijlage 11).

De beide formulieren worden gepubliceerd op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

2.3 Logisch Ontwerp BES

In het LO BES, versie 2024.Q3, is een aantal verbeteringen doorgevoerd in de verwijzingen naar het LO BRP.

3. Privacyaspecten, regeldrukgevolgen en uitvoeringslasten

Geen van de wijzigingen in de Regeling BRP of de Regeling bap BES heeft negatieve gevolgen voor de privacy van burgers, noch hebben de wijzigingen enig gevolg voor de regeldruk.

4. Consultatie en advies

Het ontwerp van deze regeling is voor consultatie voorgelegd aan het Gebruikersoverleg BRP.6 Voor de leden van het Gebruikersoverleg gaf de ontwerpregeling geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.

Over de ontwerpregeling is tevens advies gevraagd aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). Het ATR heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

Artikel I

De onderdelen A en C zien op de vaststelling van het LO BRP, versie 2024.Q3. Onderdeel A betreft wijziging van de artikelen 2 en 3 van de Regeling BRP. Onderdeel C betreft de wijziging van bijlage 1 bij de Regeling BRP. Onderdelen B, D en E betreffen de vaststelling van nieuwe versies van het autorisatieaanvraagformulier in bijlage 10 en 11 (nieuw) bij de Regeling BRP. In het algemene deel van deze toelichting (paragraaf 2.1 en 2.2) zijn deze wijzigingen toegelicht.

Artikel II

De onderdelen A en B zien op de vaststelling van het LO BES, versie 2024.Q3. Onderdeel A betreft wijziging van de artikelen 3, tweede lid, en artikel 6, tweede lid, van de Regeling BES. Onderdeel B betreft de wijziging van de bijlage bij die regeling. In paragraaf 2.3 zijn de wijzigingen kort toegelicht.

Artikel III

Op grond van artikel 7, tweede lid, van de Bekendmakingswet vindt de bekendmaking van het LO BRP, versie 2024.Q3, de autorisatieaanvraagformulieren en het LO BES, versie 2024.Q3 plaats op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen


X Noot
4

Stb. 2024, 96.

X Noot
6

Het overleg, bedoeld in artikel 1.15, eerste lid, van de Wet BRP, van de Minister van BZK met representatieve vertegenwoordigingen van de gemeenten, van de aangewezen bestuursorganen en van de overheidsorganen en derden aan wie op grond van artikel 3.2, 3.3 of 3.13 van de Wet BRP gegevens uit de BRP worden verstrekt.

Naar boven