Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 20 januari 2022, nr. MBO/30890178, houdende de wijziging van diverse ministeriële regelingen, beleidsregels en overige besluiten in verband met de Wet bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs;

Gelet op de Wet educatie en beroepsonderwijs, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet voortgezet onderwijs 2020, de Wet overige OCW-subsidies, artikel 4.6 van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten, het Uitvoeringsbesluit WEB en de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluiten:

Paragraaf 1. Wijziging regelingen

ARTIKEL I. WIJZIGING AANVULLENDE SUBSIDIEREGELING PILOT PRAKTIJKGERICHT PROGRAMMA VOOR GL EN TL

Artikel 1 van de Aanvullende subsidieregeling pilot praktijkgericht programma voor gl en tl wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘mbo-instelling’ vervalt ‘, onderdeel b,’.

2. In de begripsbepaling van ‘school’ vervalt ‘, of een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL II. WIJZIGING REGELING AANVULLENDE BEKOSTIGING EERSTE OPVANG NIEUWKOMERS VO

In de begripsbepaling van ‘school’ in artikel 1 van de Regeling aanvullende bekostiging eerste opvang nieuwkomers vo vervalt ‘, waaronder begrepen het voorbereidend beroepsonderwijs in een agrarisch opleidingscentrum, bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL III. WIJZIGING REGELING AANVULLENDE BEKOSTIGING GEÏSOLEERDE VESTIGINGEN VO

Artikel 1 van de Regeling aanvullende bekostiging geïsoleerde vestigingen vo wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘school’ vervalt ‘, waaronder begrepen het voorbereidend beroepsonderwijs in een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

2. In de begripsbepaling van ‘vbo’ vervalt ‘of voorbereidend beroepsonderwijs in een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL IV. WIJZIGING REGELING AANVULLENDE BEKOSTIGING STRATEGISCH PERSONEELSBELEID, BEGELEIDING EN VERZUIM VO

Artikel 1 van de Regeling aanvullende bekostiging strategisch personeelsbeleid, begeleiding en verzuim vo wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ vervalt ‘, onderdeel w,’.

2. In de begripsbepaling van ‘leerling’ vervalt ‘of artikel 2.1.2, onderdeel g, van het Uitvoeringsbesluit WEB’.

3. In de begripsbepaling van ‘school’ vervalt ‘, of uit ’s Rijks kas bekostigd agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs, voor zover daaraan voorbereidend beroepsonderwijs verzorgd wordt’.

ARTIKEL V. WIJZIGING REGELING AANVULLENDE BEKOSTIGING VO-SCHOLEN IN UITZONDERLIJKE OMSTANDIGHEDEN

In artikel 1 van de Regeling aanvullende bekostiging vo-scholen in uitzonderlijke omstandigheden vervalt in de begripsbepaling van ‘leerling’ ‘of artikel 2.1.2, onderdeel g, van het Uitvoeringsbesluit WEB’.

ARTIKEL VI. WIJZIGING REGELING AANVULLENDE EN BIJZONDERE BEKOSTIGING EINDEXAMENS 2021

Artikel 1 van de Regeling aanvullende en bijzondere bekostiging eindexamens 2021 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ vervalt ‘, onderdeel w,’.

2. In de begripsbepaling van ‘kandidaat’ vervalt het derde lid, onder vernummering van het vierde lid tot het derde lid.

3. In de begripsbepaling van ‘vavo-student’ vervalt ‘onderdeel n4’.

4. In de begripsbepaling van ‘regio Noord’ vervalt ‘, inclusief vestigingen van voortgezet onderwijs van AOC’s en vestigingen voor voortgezet onderwijs van verticale scholengemeenschappen ROC-VO’.

ARTIKEL VII. WIJZIGING REGELING AANWIJZING BRANCHECODE GOED BESTUUR IN HET MBO

De Regeling aanwijzing Branchecode goed bestuur in het mbo wordt als volgt gewijzigd:

A

In paragraaf 1.1. (Definities) van de bijlage komt de begripsbepaling van ‘Instellingen’ te luiden:

Instellingen:

instellingen als bedoeld in artikel 1.1.1 WEB.

B

In paragraaf 1.2. (Wettelijk kader) van de bijlage, derde volzin, wordt ‘de artikelen 9.1.4.(over college van bestuur en raad van toezicht), 9.1.7 (over het bestuursreglement) en 9.1.8 (over een functionele scheiding van bestuur en toezicht)’ vervangen door ‘de artikelen 3.1.1 en 3.1.2, eerste tot en met vijfde lid (over college van bestuur en raad van toezicht), 3.1.2, zesde lid (over een functionele scheiding van bestuur en toezicht) en 3.1.3 (over het bestuursreglement)’.

C

In paragraaf 3. (Verantwoordelijkheden van colleges van bestuur) van de bijlage, onder het kopje Verantwoordelijkheden van colleges van bestuur die als lidmaatschapseisen gelden, wordt in het tweede lid, ‘artikel 9.1.4 lid 3 WEB’ vervangen door ‘artikel 3.1.2, vierde lid, WEB’.

D

In paragraaf 4. (Aanbevelingen aan raden van toezicht) van de bijlage, onder het kopje Aanbevelingen aan raden van toezicht, wordt in het tweede lid, ‘artikel 9.1.4 lid 3 WEB’ vervangen door ‘artikel 3.1.2, vierde lid, WEB’.

ARTIKEL VIII. WIJZIGING REGELING BELEGGEN, LENEN EN DERIVATEN OCW 2016

De Regeling beleggen, lenen en derivaten OCW 2016 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘instellingen’ vervalt ‘, onder b,’.

2. In de begripsbepaling van ‘interne toezichthouder’ wordt ‘de artikelen 9.1.4. en 9.1.8 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘de artikelen 3.1.1 en 3.1.2 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

B

Het opschrift van paragraaf 5 komt te luiden:

§ 5. Slotbepalingen

C

In artikel 13a wordt na ‘de Wet voortgezet onderwijs 2020’ ingevoegd ‘en artikel 2.2.7 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL IX. WIJZIGING REGELING BEROEPSGERICHTE KEUZEVAKKEN VMBO

De Regeling beroepsgerichte keuzevakken vmbo wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De begripsbepaling van ‘agrarisch opleidingscentrum’ vervalt.

2. In de begripsbepaling van ‘medezeggenschapsraad’ vervalt ‘of, in geval van een agrarisch opleidingscentrum de ondernemingsraad, bedoeld in de Wet op de ondernemingsraden, de studentenraad, bedoeld in artikel 8a.1.2 van de Wet educatie en beroepsonderwijs en de ouderraad, bedoeld in artikel 8a.1.3 van die wet’.

3. De begripsbepaling van ‘school’ komt te luiden:

school:

school voor vbo of scholengemeenschap waarvan ten minste een school voor vbo deel uitmaakt;

B

In bijlage 1. Behorende bij artikel 3, tweede lid, en in bijlage 2. Behorende bij artikel 4, tweede lid, onder het kopje ‘Algemeen’ vervalt:

‘Medemelders

MBO/AOC-instelling

Vestiging:

BRIN:

Bevoegd gezag:

Adres:

Telefoonnummer:

Contactpersoon (naam, functie, adres, telefoon, e-mail):

Arbeidsmarktpartij:

Adres:

Telefoonnummer:

Contactpersoon (naam, functie, adres, telefoon, e-mail):’

ARTIKEL X. WIJZIGING REGELING BIJZONDERE EN AANVULLENDE BEKOSTIGING UITVOERING NATIONAAL PROGRAMMA ONDERWIJS PO EN VO

Artikel 1 van de Regeling bijzondere en aanvullende bekostiging uitvoering Nationaal Programma Onderwijs PO en VO wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘leerling’ wordt ‘, artikel 5.8 van de Wet voortgezet onderwijs 2020 of artikel 2.1.2, onderdeel g, van het Uitvoeringsbesluit WEB’ vervangen door ‘artikel 5.8 van de Wet voortgezet onderwijs 2020’.

2. In de begripsbepaling van ‘school voor voortgezet onderwijs’ vervalt ‘, daaronder mede begrepen het voorbereidend beroepsonderwijs aan een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs of een school als bedoeld in artikel 1 van de Wet voortgezet onderwijs BES’.

ARTIKEL XI. WIJZIGING REGELING BIJZONDERE EN AANVULLENDE BEKOSTIGING UITVOERING ARBEIDSMARKTTOELAGE NATIONAAL PROGRAMMA ONDERWIJS PO EN VO

Artikel 1 van de Regeling bijzondere en aanvullende bekostiging uitvoering arbeidsmarkttoelage Nationaal Programma Onderwijs PO en VO wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘aanvullende bekostiging’ wordt ‘artikel 82, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs’ vervangen door ‘artikel 5.9, eerste lid, van de Wet voortgezet onderwijs 2020’.

2. In de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ wordt ‘artikel 1 van de Wet op het voortgezet onderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1 van de Wet voortgezet onderwijs 2020’.

3. In de begripsbepaling van ‘leerling’ wordt ‘artikel 8 van het Besluit bekostiging WVO 2021’ vervangen door ‘artikel 5.8 van de Wet voortgezet onderwijs 2020’.

4. In de begripsbepaling van ‘school voor voortgezet onderwijs’ wordt ‘artikel 1 van de Wet op het voortgezet onderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1 van de Wet voortgezet onderwijs’ en vervalt ‘, daaronder mede begrepen het voorbereidend beroepsonderwijs aan een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

5. In de begripsbepaling van ‘vestiging’ wordt ‘artikel 73a van de Wet op het voortgezet onderwijs’ vervangen door ‘artikel 4.13 van de Wet voortgezet onderwijs 2020’, wordt ‘artikel 73b van de Wet op het voortgezet onderwijs’ vervangen door ‘artikel 4.14 van de Wet voortgezet onderwijs 2020’ en wordt ‘artikel 73d van de Wet op het voortgezet onderwijs’ vervangen door ‘artikel 4.16 van de Wet voortgezet onderwijs 2020’.

ARTIKEL XII. WIJZIGING REGELING EN BELEIDSREGELS FUSIETOETS IN HET ONDERWIJS 2017

De Regeling en beleidsregels fusietoets in het onderwijs 2017 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt ‘artikel 2.1.11, tweede lid, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 2.1.8, tweede lid, van de WEB’.

2. In onderdeel i vervalt ‘, onderdeel b,’.

3. In onderdeel j wordt ‘artikel 2.1.8 van de WEB’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de WEB’.

B

In artikel 2, derde lid, wordt ‘artikel 2.1.10, eerste lid, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 2.1.7, eerste lid, van de WEB’.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘bestuurlijke fusies’ vervangen door ‘bestuursoverdrachten’.

2. In het tweede lid wordt ‘art. 1.1.1, onderdeel b, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de WEB’ en wordt ‘artikel 2.1.11, tweede lid, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 2.1.8, tweede lid, van de WEB’.

D

In artikel 3, eerste lid, wordt ‘bestuurlijke fusies’ vervangen door ‘bestuursoverdrachten’.

E

In artikel 5, aanhef, wordt ‘artikel 2.1.11, tweede lid, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 2.1.8, tweede lid, van de WEB’ en wordt ‘artikel 2.1.11, eerste lid, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 2.1.8, eerste lid, van de WEB’.

F

In artikel 10 wordt na ‘Wet voortgezet onderwijs 2020’ ingevoegd ‘, de artikelen 2.1.7, derde lid, en 2.1.8, derde lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

G

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder het kopje 2. (Type fusie), komt onderdeel 2.2 te luiden:

2.2 De fusie betreft een:
  • Bestuursoverdracht waarbij één van beide besturen verdwijnt

  • Bestuursoverdracht waarbij beide besturen blijven bestaan

  • Institutionele fusie

2. Onder het kopje Toelichting, Bij 3 (Gegevens fusiepartners), tweede volzin, wordt ‘bestuurlijke fusie’ vervangen door ‘bestuursoverdracht’.

3. Onder het kopje Toelichting, Bij 7 (Ondertekening), eerste volzin, wordt ‘bestuurlijke fusie’ vervangen door ‘bestuursoverdracht’.

H

In bijlage 2, onder het kopje 3. (Gevolgen voor personeel, ouders en leerlingen en borging van de menselijke maat), wordt in onderdeel 3.1, tweede volzin, ‘bestuurlijke fusie’ vervangen door ‘bestuursoverdracht’.

ARTIKEL XIII. WIJZIGING REGELING INFORMATIEVOORZIENING WVO

Artikel 1 van de Regeling informatievoorziening WVO wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ vervalt ‘en wat betreft het voorbereidend beroepsonderwijs in een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs het bevoegd gezag, bedoeld in artikel 1.1.1, onderdeel w, van die wet’.

2. In de begripsbepaling van ‘school’ vervalt ‘, waaronder begrepen het voorbereidend beroepsonderwijs in een agrarisch opleidingscentrum bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs,’.

ARTIKEL XIV. WIJZIGING REGELING KWALITEITSAFSPRAKEN MBO 2019–2022

De Regeling kwaliteitsafspraken mbo 2019–2022 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 vervalt de begripsbepaling van ‘aoc’.

B

In artikel 6, derde lid, wordt ‘een aoc’ vervangen door ‘een beroepscollege dat beroepsonderwijs op het gebied van landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel verzorgt’.

C

Bijlage 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Bij 1. Interne en externe analyse, onder het kopje Beoordelingscriteria, onder a, wordt ‘vakinstellingen en aoc’s’ vervangen door ‘beroepscolleges’.

2. De paragraaf ‘Aanvullend beoordelingsaspect voor het groen onderwijs’ wordt als volgt gewijzigd:

a. Onder het kopje ‘Aspect’ wordt ‘de aoc’s’ vervangen voor ‘de beroepscolleges die beroepsonderwijs op het gebied van landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel verzorgen’.

b. Onder het kopje ‘Beoordelingscriteria’ wordt ‘aoc’s, vakinstellingen, roc’s’ vervangen door ‘instellingen’.

c. Onder het kopje ‘Toelichting’ komt de laatste volzin te luiden: Dit vraagt ook om goede samenwerking tussen deze beroepscolleges en samenwerking tussen deze beroepscolleges en andere instellingen.

ARTIKEL XV. WIJZIGING REGELING LEERPLUSARRANGEMENT VO

Artikel 1 van de Regeling leerplusarrangement vo wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b vervalt ‘, waaronder begrepen het voorbereidend beroepsonderwijs in een agrarisch opleidingscentrum bedoeld in artikel 1.3.3, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

2. In onderdeel f vervalt ‘en artikel 1.1.1, onderdeel y, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

3. In onderdeel i vervalt ‘of op grond van artikel 2.3.2 Uitvoeringsbesluit WEB’.

ARTIKEL XVI. WIJZIGING REGELING NORMEN WSF 2000, WTOS EN WSF BES

Artikel 11 van de Regeling normen WSF 2000, WTOS en WSF BES wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a vervalt ‘en onderbouw + bovenbouw volledig op grond van de WEB bekostigd voorbereidend beroepsonderwijs verzorgd in een agrarisch opleidingscentrum’.

2. In onderdelen a en b vervalt ‘volledig’.

ARTIKEL XVII. WIJZIGING REGELING REGISTER ONDERWIJSDEELNEMERS

De Regeling register onderwijsdeelnemers wordt als volgt gewijzigd:

A

In de begripsbepaling van ‘onderwijsinstelling als bedoeld in de WEB’ in artikel 1 vervalt ‘, met uitzondering van een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de WEB, voor zover het betreft het aan die instelling verzorgde voorbereidend beroepsonderwijs’.

B

Artikel 5, vierde lid, vervalt, onder vernummering van het vijfde lid tot het vierde lid.

C

In artikel 6, vijfde lid, vervalt ‘op het bestuur van een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de WEB, voor zover het betreft het aan die instelling verzorgde voorbereidend beroepsonderwijs en’.

D

Artikel 7, vijfde lid, vervalt.

E

In artikel 8, vijfde lid, vervalt ‘op het bestuur van een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de WEB, voor zover het betreft het aan die instelling verzorgde voorbereidend beroepsonderwijs en’.

F

In artikel 18, zevende lid, vervalt ‘op een agrarisch opleidingscentrum, als bedoeld in artikel 1.3.3 van de WEB, voor zover het aan die onderwijsinstelling verzorgde voorbereidend beroepsonderwijs betreft en’.

G

Bijlage 2. behorende bij artikel 5 van de Regeling register onderwijsdeelnemers wordt als volgt gewijzigd:

1. In paragraaf 1. (Te leveren basisgegevens met betrekking tot de inschrijving), eerste volzin, vervalt ‘of van een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 WEB, voor zover het betreft vbo,’.

2. In paragraaf 1. (Te leveren basisgegevens met betrekking tot de inschrijving), in de eerste volzin na de 18 gedachtestreepjes vervalt ‘of van een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 WEB’.

H

In Bijlage 3. behorende bij artikel 6 van de Regeling register onderwijsdeelnemers, onder het kopje ‘Te leveren basisgegevens met betrekking tot examens’, eerste volzin, vervalt ‘of van een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 WEB, voor zover het betreft vbo,’.

I

Bijlage 4. behorende bij artikel 9 en 10 van de Regeling register onderwijsdeelnemers wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder het kopje B. Te leveren basisgegevens met betrekking tot identificatie van de onderwijsdeelnemer en specificatie van die gegevens, onder Specificatie basisgegevens met betrekking tot de identificatie, in de eerste rij van de tabel onder Definitie vervalt ‘, onderdeel y,’.

2. Onder het kopje C. De te leveren basisgegevens met betrekking tot de inschrijving en examens en specificatie van die gegevens voor het beroepsonderwijs, onder Basisgegevens met betrekking tot de inschrijving, zesde gedachtestreepje wordt ‘artikel 9.1.7., eerste lid, onderdeel c, WEB’ vervangen door ‘artikel 3.1.3, eerste lid, onderdeel c, WEB’.

3. Onder het kopje D. De te leveren basisgegevens met betrekking tot de inschrijving en resultaten en specificatie van die gegevens van onderwijsdeelnemers aan het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs, onder Basisgegevens met betrekking tot de inschrijving, zesde gedachtestreepje, wordt ‘artikel 9.1.7., eerste lid, onderdeel c, WEB’ vervangen door ‘artikel 3.1.3, eerste lid, onderdeel c, WEB’.

ARTIKEL XVIII. WIJZIGING REGELING RESULTAATAFHANKELIJKE BEKOSTIGING VSV VO

Artikel 1 van de Regeling resultaatafhankelijke bekostiging vsv vo wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel g, onder 1, vervalt ‘, onder b,’.

2. In onderdeel j vervalt ‘met inbegrip van het voorbereidend beroepsonderwijs dat wordt verzorgd in een agrarisch opleidingscentrum en’.

ARTIKEL XIX. WIJZIGING REGELING SPLITSINGTOETS BVE

De Regeling splitsingtoets BVE wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 vervalt in de begripsbepaling van ‘instelling’ ‘, onder b,’.

B

In paragraaf 5 (Slotbepalingen) wordt voor artikel 9 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8a. Grondslag

Deze regeling berust op artikel 2.1.4, derde lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs.

ARTIKEL XX. WIJZIGING REGELING VASTSTELLING KWALIFICATIEDOSSIERS EN OPLEIDINGSDOMEINEN 2016

De Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

prijsfactor:

de prijsfactor, bedoeld in artikel 2.2.2, vijfde lid, en artikel 2.2.3, vierde lid, van het Uitvoeringsbesluit WEB;

wet:

Wet educatie en beroepsonderwijs.

B

Artikel 7 vervalt.

C

Bijlage 5 vervalt.

ARTIKEL XXI. WIJZIGING REGELING VASTSTELLING SCHOOLVAKANTIES 2019–2022

In artikel 1, onderdeel f, van de Regeling vaststelling schoolvakanties 2019–2022 vervalt ‘, met uitzondering van het voorbereidend beroepsonderwijs dat deel uitmaakt van een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs en met uitzondering van een school voor voortgezet onderwijs die deel uitmaakt van een scholengemeenschap met een regionaal opleidingencentrum als bedoeld in artikel 1.3.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs of een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XXII. WIJZIGING REGELING VERSTERKING VAN SALARISMIX LERAREN MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS IN DE RANDSTADREGIO’S

De Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

AOC:

agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de wet;

beroepsonderwijs:

beroepsonderwijs en educatie als bedoeld in artikel 1.2.1 van de wet;

bezoldigingsschaal:

salarisschaal volgens welke een docent of instructeur wordt bezoldigd;

BRP:

basisregistratie personen;

Convenant Leerkracht van Nederland:

tripartiete afspraken tussen de Minister en de sociale partners voor de sector Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie vastgelegd op 10 december 2008 (Stcrt. 2009, 42);

deeltijdstudent:

student die een beroepsopleiding volgt als bedoeld in artikel 7.2.7, vijfde lid, van de wet, zoals dit luidde op 31 juli 2014;

docent:

docent als bedoeld in artikel 4.2.1, eerste en tweede lid, van de wet, voor zover deze een onderwijsgevende taak uitvoert;

instructeur:

personeelscategorie met onderwijsondersteunende werkzaamheden gericht op het primair proces conform artikel 4.2.2 van de wet;

leerling:

een leerling die voor het volgen van vbo-groen is ingeschreven aan een AOC;

Minister:

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

personeelsgegevens:

gegevens als bedoeld in bijlage B van het Convenant Leerkracht van Nederland en bijlage 1, onder 3, van het Uitvoeringsbesluit WEB, conform het op 27 augustus 2009 herziene Protocol Personeelsinformatie MBO en herziene PVE;

Randstadregio’s:

verzameling van gemeenten als opgenomen in bijlage 1 bij deze regeling;

salarismix:

verdeling van docenten in voltijdequivalenten over de bezoldigingsschalen;

vbo-groen:

voorbereidend beroepsonderwijs in de sector landbouw verzorgd in een AOC;

voltijdstudent:

student die een beroepsopleiding volgt als bedoeld in artikel 7.2.7, derde lid, van de wet, zoals dit luidde op 31 juli 2014;

wet:

Wet educatie en beroepsonderwijs.

B

In artikel 1 vervallen de begripsbepalingen van ‘AOC’, ‘leerling’ en ‘vbo-groen’.

C

In artikel 1a wordt ‘WEB’ vervangen door ‘Wet educatie en beroepsonderwijs’.

D

In artikel 3, onderdeel a, vervalt ‘of 20% van het ongewogen totaal aantal leerlingen’.

E

In artikel 3a, eerste lid, vervalt ‘en leerlingen’.

F

Artikel 3b wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. ‘van de WEB’ wordt vervangen door ‘van de wet’.

b. ‘of opleidingen vbo-groen,’ en ‘en leerlingen’ vervallen.

2. In het derde lid vervalt ‘en het aantal leerlingen vbo-groen (LLRi)’.

3. In het vierde lid vervalt ‘of leerlingen’.

G

De artikelen 4, 4a, 4b, 4c, 4d, 4e en 4f vervallen.

H

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, eerste volzin, vervalt ‘, bedoeld in artikel 4, eerste lid,’.

2. Het tweede lid vervalt, onder vernummering van het derde tot en met vijfde lid tot tweede tot en met vierde lid.

3. In het tweede lid (nieuw) vervalt ‘en vbo-groen leerlingen’.

4. In het derde lid (nieuw) vervalt ‘Eventuele vbo-groen leerlingen worden bij de bepaling van de omvang niet meegerekend.’.

5. Het vierde lid (nieuw) komt te luiden:

  • 4. De aanvullende bekostiging van een op grond van artikel 3 in aanmerking komend bevoegd gezag wordt berekend op grond van de volgende formule: Xi= A1 * (DDRi * 0,3 + VDRi * 1) / DRT

    De definitie van de verschillende componenten uit deze formule is als volgt:

    • i = een in aanmerking komend bevoegd gezag van een instelling, waarbij geldt dat als het bevoegd gezag minder dan 5000 studenten heeft, alle bij die instelling ingeschreven studenten, ongeacht woonplaats, meetellen bij de berekening van Xi;

    • Xi = de aanvullende bekostiging voor een individuele instelling;

    • A1 = het totaalbedrag voor de aanvullende bekostiging van deze regeling;

    • DDRi= de op teldatum 1/10/2007 in de Randstadregio’s woonachtige deeltijdstudenten ingeschreven bij instelling i;

    • VDRi = de op teldatum 1/10/2007 in de Randstadregio’s woonachtige voltijdstudenten ingeschreven bij instelling i;

    • DRT= alle op teldatum 1/10/2007 in de Randstadregio’s woonachtige studenten gewogen naar deeltijdfactor van alle in aanmerking komende bevoegde gezagsorganen inclusief de buiten de Randstadregio’s woonachtige studenten van de in aanmerking komende bevoegde gezagsorganen met minder dan 5000 ingeschreven studenten.

I

In hoofdstuk 4 (Slotbepalingen) wordt voor artikel 10 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9a. Overgangsbepaling voor het vbo van voormalige agrarische opleidingscentra
  • 1. Voor de berekening van de aanvullende bekostiging bedoeld in artikel 2 voor scholen voor vbo die van rechtswege zijn ontstaan na de omzetting van agrarische opleidingscentra op grond van artikel 12.2.4 van de wet, wordt voor wat betreft het kalenderjaar waarin die omzetting plaatsvindt, gebruik gemaakt van de berekeningswijze op grond van deze regeling zoals deze luidde op 31 juli van dat kalenderjaar.

  • 2. De aanvullende personele bekostiging op grond van artikel 2 van de Regeling versterking functiemix vo-leraren in de Randstadregio’s voor de scholen voor vbo bedoeld in het eerste lid, vindt voor het eerst toepassing over het kalenderjaar volgend op die omzetting.

ARTIKEL XXIII. WIJZIGING REGELING VERTICALE SCHOLENGEMEENSCHAP

De Regeling verticale scholengemeenschap wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 van de Regeling verticale scholengemeenschap wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepalingen van ‘afsplitsing’ en ‘bevoegd gezag’ wordt ‘WVO’ vervangen door ‘WVO 2020’.

2. De begripsbepaling van ‘WVO’ vervalt.

3. In artikel 1 wordt in alfabetische volgorde een nieuwe begripsbepaling toegevoegd, luidende:

WVO 2020:

Wet voortgezet onderwijs 2020.

B

In artikel 2, tweede lid, onderdeel c, wordt ‘artikel 8, onderdeel b, WVO’ vervangen door ‘artikel ‘artikel 2.5, vierde lid, WVO 2020’.

ARTIKEL XXIV. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING DOORSTROOMPROGRAMMA’S PO-VO VOOR GELIJKE KANSEN

In artikel 1 van de Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo voor gelijke kansen wordt in de begripsbepaling van ‘school’ ‘artikel 1.1 van de Wet voortgezet onderwijs 2020, of een instelling als bedoeld in artikel 1.3.3, eerste lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘of artikel 1.1 van de Wet voortgezet onderwijs 2020’.

ARTIKEL XXV. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING INCIDENTELE MIDDELEN LEERLINGENDALING VO 2020

In artikel 1.1 van de Subsidieregeling incidentele middelen leerlingendaling vo 2020 vervalt in de begripsbepaling van ‘school’ ‘, of een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XXVI. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING INTERNATIONALISERING FUNDEREND ONDERWIJS

De Subsidieregeling internationalisering funderend onderwijs wordt als volgt gewijzigd:

A

In de begripsbepaling van ‘instelling’ in artikel 1 vervalt ‘, of een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

B

In artikel 3 vervalt het tweede lid, alsmede de aanduiding "1." voor het eerste lid.

C

In artikel 7, eerste lid, onderdeel b vervalt ‘of een agrarisch opleidingscentrum’.

ARTIKEL XXVII. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING PILOT PRAKTIJKGERICHT PROGRAMMA VOOR GL EN TL

Artikel 1 van de Subsidieregeling pilot praktijkgericht programma voor gl en tl wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ vervalt ‘, onderdeel w,’.

2. In de begripsbepaling van ‘mbo’ vervalt ‘., onderdeel b,’.

3. In de begripsbepaling van ‘school’ wordt ‘, artikel 1 van de Wet op de expertisecentra, of een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘of artikel 1 van de Wet op de expertisecentra’.

4. In de begripsbepaling van ‘vavo-instelling’ vervalt ‘, onderdeel b,’.

5. In de begripsbepaling van ‘vavo-student’ vervalt ‘, onderdeel n4,’.

ARTIKEL XXVIII. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING PRAKTIJKLEREN

De Subsidieregeling praktijkleren wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 9b, onderdeel d, 9d, onderdeel d, en 11, tweede lid, onderdeel d, wordt ‘artikel 7.2.10, tweede lid, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 1.5.3, tweede lid, van de WEB’.

B

In artikel 33a, eerste lid, wordt ‘artikel 7.2.10, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 1.5.3 van de WEB’.

ARTIKEL XXIX. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING LAKS, JOB EN COMBO

Artikel 1, onderdeel e, van de Subsidieregeling LAKS, JOB en Combo komt te luiden:

e. instelling:

instelling als bedoeld in artikel 1.1.1 of instituut als bedoeld in artikel 12.3.8 van de Wet educatie en beroepsonderwijs,

ARTIKEL XXX. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING SCHOOLKRACHT

Artikel 1 van de Subsidieregeling Schoolkracht wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘school’ wordt ‘, artikel 1 van de Wet op het voorgezet onderwijs of het voorbereidend beroepsonderwijs dat deel uitmaakt van een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘en artikel 1 van de Wet voortgezet onderwijs 2020’.

2. In de begripsbepaling van ‘voortgezet onderwijs’ vervalt ‘of voorbereidend beroepsonderwijs op een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XXXI. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING STERK TECHNIEKONDERWIJS 2020–2023

In artikel 1.1 van de Subsidieregeling sterk techniekonderwijs 2020–2023 wordt in de begripsbepaling van ‘school’ ‘, artikel 1 van de Wet op de expertisecentra, een regionaal opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.1 of een agrarisch opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.3.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘of artikel 1 van de Wet op de expertisecentra’.

ARTIKEL XXXII. WIJZIGING UITVOERINGSREGELING WEB 2007

De Uitvoeringsregeling WEB 2007 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1.2 wordt ‘de artikelen 2.3.2, derde lid, en 2.4.1, eerste lid, van het besluit’ vervangen door ‘artikel 4.2.1, eerste lid, van het besluit’.

B

Artikel 2.1.3, onderdeel m, komt te luiden:

  • m. de voorschriften inzake bestuur en bestuursoverdracht, bedoeld in de artikelen 2.1.3, derde lid, 2.1.5 en 2.1.6 van de wet; en

C

Het opschrift van hoofdstuk 2 komt te luiden:

HOOFDSTUK 2. VOORSCHRIFTEN BEROEPSOPLEIDINGEN INSTITUTEN VOOR DOVEN

D

In hoofdstuk 2 vervalt het opschrift ‘§ 1. Voorschriften beroepsopleidingen Instituten voor doven’.

E

Hoofdstuk 2, paragraaf 2 vervalt.

F

Artikel 3.1.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 2.4.1, eerste lid, van het besluit’ vervangen door ‘artikel 4.2.1, eerste lid, van het besluit’.

2. In het tweede lid wordt ‘artikel 2.4.1, tweede lid, van het besluit’ vervangen door ‘artikel 4.2.1, eerste lid, van het besluit’.

G

Artikel 3.1.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het opschrift komt te luiden: Artikel 3.1.1. Bedrag huisvestingskosten school voor voortgezet onderwijs in verticale scholengemeenschap

2. Het tweede lid vervalt, onder vernummering van het derde lid tot tweede lid.

3. In het tweede lid (nieuw) wordt ‘De bedragen, bedoeld in het eerste en tweede lid, kunnen’ vervangen door ‘Het bedrag, bedoeld in het eerste lid, kan’.

H

Artikel 3.1.2 vervalt.

I

Artikel 3.1.4 en hoofdstuk 3, paragraaf 2, vervallen.

J

Hoofdstuk 6, paragraaf 2a komt te luiden:

Paragraaf 2a. Verticale scholengemeenschappen
Artikel 6.2.1. Overgangsbepaling voor voormalige agrarische opleidingscentra
  • 1. Voor de berekening van de rijksbijdrage van de scholen voor praktijkonderwijs en vbo binnen verticale scholengemeenschappen die van rechtswege zijn ontstaan na de omzetting op grond van artikel 12.2.4 van de wet, wordt voor wat betreft het kalenderjaar waarin die omzetting plaatsvindt, gebruik gemaakt van de berekeningswijze op grond van de artikelen 3.1.1 en 3.1.2.

  • 2. Een besluit tot de berekening van de bekostiging van een school die van rechtswege is ontstaan na de omzetting op grond van artikel 12.2.4 van de wet, vindt voor het eerst toepassing op grond van de Wet voortgezet onderwijs 2020 en artikel 2.6.3 van de wet over het kalenderjaar volgend op die omzetting.

Paragraaf 2. Wijziging beleidsregels

ARTIKEL XXXIII. WIJZIGING BELEIDSREGEL DIPLOMA-ERKENNING OPLEIDINGEN OVERIGE EDUCATIE (2021)

De bijlage bij artikel 1 van de Beleidsregel diploma-erkenning opleidingen overige educatie (2021) wordt als volgt gewijzigd:

1. De tekst onder het kopje ‘2. Wie kan diploma-erkenning aanvragen?’ komt te luiden:

Degene die eindverantwoordelijk is voor de opleiding vraagt de diploma-erkenning aan. De WEB noemt dit het ‘bevoegd gezag’ van een instelling.

Dit kan een uit ’s Rijks kas bekostigde mbo-instelling zijn die naast haar wettelijke taak een of meer opleidingen overige educatie wil verzorgen.4 In dat geval is het bevoegd gezag de rechtspersoon die de instelling in stand houdt.

Het kan ook om een andere instelling dan een uit ’s Rijks kas bekostigde mbo-instelling gaan.5 Meestal betreft deze categorie private ofwel niet-bekostigde instellingen, maar het kan bijvoorbeeld ook om een uit ’s Rijks kas bekostigde ho-instelling gaan. In dat geval is het bevoegd gezag eveneens de rechtspersoon die de instelling in stand houdt. Hierbij kan men denken aan het bestuur van een BV of, in het voorbeeld van de uit ’s Rijks kas bekostigde ho-instelling, het bestuur van een stichting. Een niet-bekostigde instelling kan ook in stand worden gehouden door een natuurlijke persoon in plaats van een rechtspersoon. Dan is deze natuurlijke persoon het bevoegd gezag.

2. De voetnoten 4 en 5 komen te luiden:

4 Artikel 1.4a.1, tweede lid, WEB.

5 Artikel 1.4a.1, tweede lid, WEB.

ARTIKEL XXXIV. WIJZIGING BELEIDSREGEL AANVRAAGPROCEDURE DIPLOMA-ERKENNING VOOR NIET-BEKOSTIGDE BEROEPSOPLEIDINGEN (2021)

In de bijlage bij artikel 1 van de Beleidsregel aanvraagprocedure diploma-erkenning voor niet-bekostigde beroepsopleidingen (2021), wordt, onder het kopje Inleiding, ‘vakinstellingen (art. 1.3.2a WEB) en aoc’s (art. 1.3.3 WEB)’ vervangen door ‘beroepscolleges (art. 1.3.2 WEB)’.

ARTIKEL XXXV. WIJZIGING BELEIDSREGEL FINANCIËLE SANCTIES BIJ BEKOSTIGDE ONDERWIJSINSTELLINGEN

In artikel 5a van de Beleidsregel financiële sancties bij bekostigde onderwijsinstellingen wordt ‘artikel 9.1.4a van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 3.1.5 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XXXVI. WIJZIGING BESLUIT VASTSTELLING BELEIDSKADER SUBSIDIES DOORSTROOMPROGRAMMA’S VMBO-MBO EN VMBO-HAVO

In de Bijlage behorende bij het Besluit vaststelling beleidskader subsidies doorstroomprogramma’s vmbo-mbo en vmbo-havo, onder het kopje Aanvraagprocedure, wordt in de eerste alinea, eerste volzin, ‘agrarische opleidingscentra (aoc), vakinstellingen’ vervangen door ‘beroepscolleges’ en wordt in de tweede alinea, tweede volzin, ‘aoc’s, vakinstellingen’ vervangen door ‘beroepscolleges’.

Paragraaf 3. Wijziging overige besluiten

ARTIKEL XXXVII. WIJZIGING INSTELLINGSBESLUIT COMMISSIE MACRODOELMATIGHEID MBO

Het Instellingsbesluit Commissie macrodoelmatigheid mbo wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel d wordt ‘op grond van artikel 2.1.10 van de wet’ vervangen door ‘op grond van artikel 2.1.4 van de wet’.

2. In onderdeel e vervalt ‘, onderdeel b,’.

B

In artikel 6, vijfde lid, wordt ‘een aanvraag als bedoeld in artikel 2.1.10, eerste lid, van de wet’ vervangen door ‘een aanvraag tot goedkeuring van een fusie als bedoeld in artikel 2.1.4 van de wet’.

ARTIKEL XXXVIII. WIJZIGING ORGANISATIE- EN MANDAATBESLUIT OCW 2008

In het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 komt in de bijlage onder het kopje ‘6.1 Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO)’ de zinsnede ‘, groen onderwijs’ te vervallen.

ARTIKEL XXXIX. INTREKKING MANDAAT- EN MACHTIGINGSBESLUIT COMMISSIE VERVOLGONDERZOEK REKENSCHAP

Het Mandaat- en Machtigingsbesluit Commissie Vervolgonderzoek Rekenschap wordt ingetrokken.

ARTIKEL XL. INTREKKING WIJZIGING INSTELLINGSBESCHIKKING COMMISSIE INTEGRATIE SCHOLENGEMEENSCHAPPEN A.V.O.-L.B.O.

De Wijziging instellingsbeschikking commissie integratie scholengemeenschappen a.v.o.-l.b.o. wordt ingetrokken.

Paragraaf 4. Inwerkingtreding

ARTIKEL XLI. INWERKINGTREDING

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 februari 2022, met dien verstande dat deze regeling in werking treedt na het tijdstip van inwerkingtreding van de Regeling verticale scholengemeenschap, met uitzondering van artikelen en onderdelen genoemd in het derde en vierde lid.

  • 2. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 januari 2022, treedt zij in afwijking van het eerste lid in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met dien verstande dat deze regeling in werking treedt na het tijdstip van inwerkingtreding van de Regeling verticale scholengemeenschap, met uitzondering van artikelen en onderdelen genoemd in het derde en vierde lid.

  • 3. De artikelen I, onderdeel 2, II, III, IV, onderdelen 2 en 3, V, VI, onderdelen 2 en 4, VIII, onderdelen B en C, IX tot en met XI, XII, onderdeel D, XIII tot en met XVI, XVII, onderdelen A tot en met H, XVIII, onderdeel 2, XX, XXI, XXII, onderdelen B, D, E, F, subonderdelen 1, onder b, 2 en 3, H, subonderdeel 2 tot en met 5, en I, XXIII tot en met XXVI, XXVII, onderdeel 3, XXX, XXXI, XXXII, onderdeel J, XXXIV, XXXVI en XXXVIII treden in werking met ingang van 1 augustus 2022.

  • 4. Artikel XXXII, onderdelen G en H, treedt in werking met ingang van 1 januari 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

Algemeen deel

Inleiding

Op 1 januari 2022 is de Wet bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs (hierna: Wet BHB) deels in werking getreden. Het andere deel zal in werking treden op 1 augustus 2022.1 De Wet BHB wijzigt onder andere de Wet educatie en beroepsonderwijs (hierna: WEB) en de Wet op het voortgezet onderwijs (hierna: WVO).

Ter uitvoering van de Wet BHB is ook een aantal algemene maatregelen van bestuur aangepast met het Besluit tot wijziging van diverse onderwijsbesluiten in verband met de Wet bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs (hierna: Besluit BHB).2 Dit besluit zal deels op 1 februari 2022 en deels op 1 augustus 2022 in werking treden. Met deze wijzigingsregeling wordt uitvoering gegeven aan de Wet BHB en het Besluit BHB op het niveau van de ministeriële regelingen, beleidsregels en (overige) besluiten. De benodigde wijzigingen op het niveau van de ministeriële regelingen, beleidsregels en (overige) besluiten zullen hieronder kort worden toegelicht; zie verder de memorie van toelichting bij de Wet BHB3 en de nota van toelichting bij het Besluit BHB.

1. Hoofdlijnen van de regeling

1.1 Omzetting agrarische opleidingscentra

Met de Wet BHB worden de huidige agrarische opleidingscentra (hierna: aoc’s) per 1 augustus 2022 omgevormd tot verticale scholengemeenschappen. Op dit moment bieden de aoc’s zowel voorbereidend beroepsonderwijs (hierna: vbo) als middelbaar beroepsonderwijs (hierna: mbo) aan. Na de omvorming wordt het vbo-deel een aparte vbo-school en wordt het mbo-deel een beroepscollege. Op deze vbo-school wordt (op een handvol uitzonderingen na) het bij of krachtens de WVO geregelde van toepassing. Voor het vbo binnen de huidige aoc’s zijn daarentegen veel afwijkingen van de WVO opgenomen in het Besluit groen onderwijs in een AOC 2016.

De omzetting van aoc’s heeft ook gevolgen voor de ministeriële regelingen, beleidsregels en (overige) besluiten. In de meeste gevallen dienen verwijzingen naar aoc’s en het vbo-deel van de aoc’s verwijderd of aangepast te worden in de begripsbepalingen van de regelingen. Voor de subsidieregelingen heeft dit meestal geen gevolgen; het vbo-deel van de aoc’s was al ondergebracht in de subsidieregelingen voor het voortgezet onderwijs. Met de omzetting van het vbo-deel van een aoc tot een losse vbo-school blijft die vbo-school onder de toepassing van die subsidieregelingen vallen.

1.2 Overige wijzigingen op regelingenniveau

Voor vakinstellingen geldt evenals voor het mbo-deel van aoc’s dat deze worden hernoemd tot ‘beroepscollege’. Ook op regelingenniveau dienen derhalve enkele verwijzingen naar het begrip ‘vakinstelling’ te worden aangepast.

Naast de omzetting van de aoc’s maakt de Wet BHB het mogelijk dat er weer nieuwe verticale scholengemeenschappen gevormd kunnen worden. Dit heeft enkele terminologie- en verwijzingsaanpassingen tot gevolg op regelingenniveau.

Ook wordt met de Wet BHB de definitie van bevoegd gezag voor een bijzondere instelling in het mbo gewijzigd: in plaats van het college van bestuur wordt dit de rechtspersoon die de instelling in stand houdt. Ook op regelingenniveau dienen derhalve enkele verwijzingen naar het begrip ‘college van bestuur’ te worden aangepast.

Verder wordt in het kader van het regeringstreven om stap voor stap te werken aan de kwaliteitsverbetering van bestaande wetgeving, met de Wet BHB een aantal wetstechnische verbeteringen doorgevoerd. Deze verbeteringen hebben vernummeringen in de WEB tot gevolg, waarvoor ook de verwijzingen naar de WEB op regelingenniveau aangepast dienen te worden. Ten behoeve van de wetstechnische verbeteringen zijn voorts enkele begripsbepalingen van de titel over de fusietoets verplaatst naar artikel 1.1.1 WEB en wordt het begrip ‘bestuurlijke fusie’ hierbij vervangen door ‘bestuursoverdracht’. Ook dit dient te worden aangepast op regelingenniveau.

Tot slot zal artikel 1.1.1 WEB binnenkort op alfabetische volgorde worden geplaatst zonder onderdelen. Vooruitlopend hierop worden de verwijzingen naar onderdelen van artikel 1.1.1 WEB verwijderd in de regelingen die met onderhavige regeling reeds worden gewijzigd.

2. Caribisch Nederland

Deze regeling brengt geen wijzigingen mee voor Caribisch Nederland. Met uitzondering van de wijziging van de definitie van het bevoegd gezag in artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs BES, brengt de Wet BHB geen wijzigingen mee voor Caribisch Nederland op regelingenniveau.4

3. Gevolgen voor de regeldruk

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

4. Financiële gevolgen

Omdat deze wijzigingsregeling voornamelijk slechts terminologische en andere technische wijzigingen bevat, zijn de financiële gevolgen minimaal. Voor de meeste subsidieregelingen geldt namelijk dat het vbo-deel van de aoc’s reeds was ondergebracht in de subsidieregelingen voor het voortgezet onderwijs. Na de omzetting tot vbo-school blijft deze vbo-school dus onder die regelingen vallen. Enkel voor de aanvullende bekostiging voor het vbo-groen op grond van de Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s geldt dit niet. Door de omzetting van de aoc’s zal de vbo-school (die deel uitmaakte van een aoc) per 1 januari 20235 onder de Regeling versterking functiemix vo-leraren in de Randstadregio’s gaan vallen. Het budget voor deze vbo-scholen zal worden overgeheveld naar de functiemix vo, maar deze wijziging kan tot herverdeeleffecten leiden.

5. Privacy

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de verwerking van persoonsgegevens.

6. Uitvoering en handhaving

DUO en de Inspectie van het Onderwijs achten de regeling uitvoerbaar.

7. Inwerkingtreding

Deze regeling zal, net zoals het Besluit BHB, gedeeltelijk op 1 februari 2022 en gedeeltelijk op 1 augustus 2022 in werking treden.

De wijzigingen met betrekking tot de verticale scholengemeenschap en de technische wijzigingen in de WEB, zullen op 1 februari 2022 in werking treden. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 januari 2022, treden deze wijzigingen in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De wijzigingen met betrekking tot de omvorming van de aoc’s zullen op 1 augustus 2022 in werking treden. Omdat de (voormalige) aoc’s voor kalenderjaar 2022 nog geheel bekostigd worden op grond van de WEB, kunnen de artikelen 3.1.1 en 3.1.2 van de Uitvoeringsregeling WEB 2007 pas op 1 januari 2023 vervallen. Artikel XXXII, onderdelen G en H, treden daarom op 1 januari 2023 in werking.

Op 1 augustus 2022 zal de Wet voortgezet onderwijs 2020 in werking treden en de WVO vervangen. Daarom zullen de onderdelen van deze wijzigingsregeling met daarin verwijzingen naar de WVO ook per 1 augustus 2022 worden vervangen door verwijzingen naar de Wet voortgezet onderwijs 2020.

Artikelsgewijs deel

Paragraaf 1. Wijziging regelingen

Artikel I (Aanvullende subsidieregeling pilot praktijkgericht programma voor gl en tl):

In deze regeling wordt de begripsbepalingen van ‘mbo-instelling’ aangepast, vooruitlopend op een wijziging van artikel 1.1.1, waarin de begripsbepalingen op alfabetische volgorde, zonder onderdelen, worden geplaatst. De begripsbepaling van ‘school’ wordt aangepast, omdat na de omzetting van de aoc’s, het vbo-deel een school voor vbo wordt en derhalve al onder de begripsbepaling van ‘school’ valt. Zie ook de algemene toelichting onder 1.1.

Artikelen II tot en met IV (Regeling aanvullende bekostiging eerste opvang nieuwkomers vo, de Regeling aanvullende bekostiging geïsoleerde vestigingen vo en de Regeling aanvullende bekostiging strategisch personeelsbeleid, begeleiding en verzuim vo):

In deze regelingen worden de begripsbepalingen van ‘bevoegd gezag’, ‘school’ en ‘vbo’ aangepast, omdat na de omzetting van de aoc’s, het vbo-deel een school voor vbo wordt en derhalve al onder de begripsbepaling van ‘school’ valt. In laatstgenoemde regeling wordt daarnaast de begripsbepaling van ‘leerling’ aangepast, omdat leerlingen van voormalige aoc’s door de omzetting al onder het leerlingenbegrip van de WVO vallen. Zie ook de algemene toelichting onder 1.1.

Artikel V (Regeling aanvullende bekostiging vo-scholen in uitzonderlijke omstandigheden):

In deze regeling wordt de begripsbepaling van ‘leerling’ aangepast, omdat de leerlingen van voormalige aoc’s door de omzetting al onder het leerlingenbegrip van de WVO vallen. Zie ook de algemene toelichting onder 1.1.

Artikel VI (Regeling aanvullende en bijzondere bekostiging eindexamens 2021):

In deze regeling worden de begripsbepalingen van ‘bevoegd gezag’ en ‘vavo-student’ aangepast, vooruitlopend op een wijziging van artikel 1.1.1, waarin de begripsbepalingen op alfabetische volgorde, zonder onderdelen, worden geplaatst.

De begripsbepalingen van ‘kandidaat’ en ‘regio Noord’ worden aangepast, omdat leerlingen van voormalige aoc’s door de omzetting al onder het leerlingenbegrip van de WVO vallen. Ook de zinsnede over vestigingen in de begripsbepaling van ‘regio Noord’ vervalt, omdat deze zinsnede overbodig is, aangezien voor vo-scholen in verticale scholengemeenschappen geen ander beleid ten aanzien van vestigingen geldt.

Artikel VII (Regeling aanwijzing Branchecode goed bestuur in het mbo):
Onderdeel A

Zie de algemene toelichting onder 1.2 (wijzigingen in verband met artikel 1.1.1 WEB).

Onderdelen B tot en met D

In deze artikelen worden vernummeringen van de WEB doorgevoerd.

Artikel VIII (Regeling beleggen, lenen en derivaten OCW 2016):
Onderdeel A

In deze regeling wordt de begripsbepaling van ‘instellingen’ aangepast, vooruitlopend op een wijziging van artikel 1.1.1, waarin de begripsbepalingen op alfabetische volgorde, zonder onderdelen, worden geplaatst. De begripsbepaling van ‘interne toezichthouder’ wordt gewijzigd in verband met de vernummering van de artikelen 9.1.4 en 9.1.8 tot 3.1.1 en 3.1.2 WEB. Zie ook de algemene toelichting onder 1.2.

Onderdelen B en C

Het opschrift van paragraaf 5 wordt gewijzigd, omdat er een artikel wordt toegevoegd en de paragraaf niet enkel meer overgangsbepalingen bevat. Dit opschrift is bovendien passender, omdat de paragraaf ook artikelen over de citeertitel en inwerkingtreding bevat.

Met de Aanpassingsregeling WVO 2020 wordt een omhangbepaling ingevoegd die met dit wijzigingsonderdeel wordt uitgebreid. In verband met de vernummering van artikel 2.2.4b tot 2.2.7 WEB, wordt deze regeling deels omgehangen.

Artikel IX (Regeling beroepsgerichte keuzevakken vmbo):
Onderdeel A

Zie de algemene toelichting onder 1.1 (omzetting aoc’s).

Onderdelen B en C

Omdat deze regeling betrekking heeft op voortgezet onderwijs (vmbo) is het niet nodig dat een mbo-instelling als medemelder wordt opgenomen. Deze onderdelen in bijlagen 1 en 2 vervallen.

Artikelen X en XI (Regeling bijzondere en aanvullende bekostiging uitvoering Nationaal Programma Onderwijs PO en VO en Regeling bijzondere en aanvullende bekostiging uitvoering arbeidsmarkttoelage Nationaal Programma Onderwijs PO en VO):

Zie de algemene toelichting onder 1.1 (omzetting aoc’s).

In aanvulling op de Aanpassingsregeling WVO 2020 wordt in de begripsbepaling van ‘school voor voortgezet onderwijs’ in artikel 1 van de Regeling bijzondere en aanvullende bekostiging uitvoering Nationaal Programma Onderwijs PO en VO tevens de verwijzing naar artikel 1 van de Wet voortgezet onderwijs BES verwijderd, die abusievelijk niet is meegenomen in de Aanpassingsregeling WVO 2020. Daarnaast worden in de Regeling bijzondere en aanvullende bekostiging uitvoering arbeidsmarkttoelage Nationaal Programma Onderwijs PO en VO, om diezelfde reden, verwijzingen naar artikelen van de Wet voortgezet onderwijs en Besluit bekostiging WVO 2021 aangepast naar artikelen van de nieuwe Wet voortgezet onderwijs 2020.

Artikel XII (Regeling en beleidsregels fusietoets in het onderwijs 2017):
Onderdelen A tot en met C

Zie de algemene toelichting onder 1.2.

Onderdeel D

Artikel 3, eerste lid, wordt met de Aanpassingsregeling WVO 2020 opnieuw vastgesteld op 1 augustus 2022, waardoor de wijziging in onderdeel C, onder 1, ongedaan wordt gemaakt. Met deze wijziging wordt ‘bestuurlijke fusies’ opnieuw vervangen door ‘bestuursoverdrachten’.

Onderdeel E

Met de Aanpassingsregeling WVO 2020 wordt een omhangbepaling ingevoegd die met dit wijzigingsonderdeel wordt uitgebreid. In verband met de vernummering van artikelen 2.1.10 en 2.1.11 tot 2.1.7 en 2.1.8 WEB, wordt deze regeling deels omgehangen.

Onderdelen F en G

Zie de algemene toelichting onder 1.2.

Artikel XIII (Regeling informatievoorziening WVO):

Zie de algemene toelichting onder 1.1.

Artikel XIV (Regeling kwaliteitsafspraken mbo 2019–2022):
Onderdeel A

Zie de algemene toelichting onder 1.1.

Onderdelen B en C

Voor de voormalige aoc’s blijven de kwaliteitsafspraken voor de looptijd van deze regeling in stand. Omdat het begrip ‘aoc’ zal verdwijnen, wordt in artikel 6 en bijlage 2 deze term vervangen voor ‘een beroepscollege dat beroepsonderwijs op het gebied van landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel verzorgt’. Hiermee is duidelijk dat deze onderdelen blijven gelden voor de aoc’s.

Artikel XV (Regeling leerplusarrangement vo):

Zie de algemene toelichting onder 1.1 en 1.2.

Artikel XVI (Regeling normen WSF 2000, WTOS en WSF BES):

Zie de algemene toelichting onder 1.1 en de artikelsgewijze toelichting bij artikel V van de Wet BHB.6

Artikel XVII (Regeling register onderwijsdeelnemers):

Zie de algemene toelichting onder 1.1 en 1.2.

Artikel XVIII (Regeling resultaatafhankelijke bekostiging vsv vo):

Zie de algemene toelichting onder 1.1 en 1.2.

Artikel XIX (Regeling splitsingtoets BVE):
Onderdeel A

Zie de algemene toelichting onder 1.2.

Onderdeel B

Het nieuwe artikel 8a verduidelijkt de grondslag van de regeling. In verband met de verplaatsing van de inhoud van artikel 2.1.3, vierde lid, naar artikel 2.1.4, derde lid, WEB wordt deze regeling omgehangen.7 Hiermee wordt die omhang geëxpliciteerd.

Artikel XX (Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016):
Onderdeel A

In verband met de omzetting van de aoc’s (zie de algemene toelichting onder 1.1), dienen enkele begripsbepalingen in artikel 1 te vervallen. Daarnaast is ervoor gekozen om van de gelegenheid gebruik te maken en de overige inhoud van artikel 1 op alfabetische volgorde, zonder onderdelen, te plaatsen. De begripsbepalingen die reeds in de WEB zijn opgenomen (en doorwerken in daarop gebaseerde regelgeving, zoals deze regeling) kunnen vervallen.

Onderdelen B en C

Aangezien de aoc’s worden omgevormd tot beroepscolleges, wordt hun opleidingsaanbod al begrensd door artikel 6.1.3, tweede lid, WEB. Artikel 7 en bijlage 5 zijn daarom niet meer nodig.

Artikel XXI (Regeling vaststelling schoolvakanties 2019–2022):

Aangezien in principe de WVO van toepassing is op het voortgezet onderwijs binnen de verticale scholengemeenschap (behoudens enkele uitzonderingen), geldt ook de regeling voor de vaststelling van schoolvakanties voor het voortgezet onderwijs voor de scholen binnen de verticale scholengemeenschap. Er wordt geen reden gezien om deze uitzonderingspositie in stand te houden.

Artikel XXII (Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s):
Onderdeel A

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om artikel 1 op alfabetische volgorde, zonder onderdelen, te plaatsen. De begripsbepalingen die reeds in de WEB zijn opgenomen (en doorwerken in daarop gebaseerde regelgeving, zoals deze regeling) kunnen vervallen.

Onderdeel B

In verband met de omzetting van de aoc’s (zie de algemene toelichting onder 1.1), dienen enkele begripsbepalingen in artikel 1 te vervallen.

Onderdeel C

Omdat in artikel 1 ‘WEB’ niet meer gedefinieerd wordt, wordt de verwijzing in artikel 1a aangepast. Omdat dit artikel de grondslag bepaalt, is ervoor gekozen de wet uit te schrijven.

Onderdelen D tot en met F en H

In verband met de omzetting van de aoc’s (zie de algemene toelichting onder 1.1) zullen de vbo-leerlingen niet meer onder deze regeling onder de WEB vallen, maar van rechtswege onder de vergelijkbare regeling onder de WVO (Regeling versterking functiemix vo-leraren in de Randstadregio’s). Ze vallen immers onder de reikwijdte van die regeling, omdat het vbo-deel een vbo-school wordt. Om die reden worden alle verwijzingen naar deze leerlingen verwijderd en wordt de formule in artikel 5 aangepast. In de formule in de aanhef van artikel 5, vierde lid (nieuw), wordt ‘X’ vervangen door ‘Xi’, zodat de formule in overeenstemming is met de definitie in onderdeel b van hetzelfde lid. Tot slot wordt in de definitie in onderdeel c van artikel 5, vierde lid (nieuw), het woord ‘totaalbudget’ vervangen door ‘totaalbedrag’, omdat in de rest van de regeling ook ‘totaalbedrag’ wordt gebruikt.

Onderdeel G

De artikelen 4, 4a, 4b, 4c, 4d, 4e en 4f vervallen, omdat deze materieel zijn uitgewerkt.

Onderdeel I

Het vbo-groen van voormalige aoc’s wordt voor het gehele kalenderjaar waarin zij op grond van de Wet BHB worden omgevormd tot verticale scholengemeenschappen, nog bekostigd op grond van de WEB. Ook de aanvullende bekostiging op grond van Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s dient door te lopen voor dit kalenderjaar. Met deze overgangsbepaling wordt verduidelijkt dat het vbo-groen van voormalige aoc’s voor het kalenderjaar van de omzetting nog onder deze regeling vallen en vanaf het kalenderjaar volgend op die omzetting onder de Regeling versterking functiemix vo-leraren in de Randstadregio’s.

Artikel XXIII (Regeling verticale scholengemeenschap):

Met de Wet BHB zal ook een ministeriële regeling in werking treden waarin de procedure staat beschreven om een verticale scholengemeenschap te vormen, te wijzigen of te beëindigen. De verwijzingen naar de WVO in deze regeling zullen worden aangepast naar de nieuwe Wet voortgezet onderwijs 2020.

Artikelen XXIV, XXV en XXVI (Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo voor gelijke kansen, Subsidieregeling incidentele middelen leerlingendaling vo 2020 en Subsidieregeling internationalisering funderend onderwijs):

Zie de algemene toelichting onder 1.1.

Artikel XXVII (Subsidieregeling pilot praktijkgericht programma voor gl en tl):

Zie de algemene toelichting onder 1.1 en 1.2.

Artikel XXVIII (Subsidieregeling praktijkleren):

Zie de algemene toelichting onder 1.2.

Artikel XXIX (Subsidieregeling LAKS, JOB en Combo):

In verband met het vervallen van artikel 12.3.9 WEB, wordt de verwijzing daarnaar verwijderd. Ook wordt de verwijzing naar artikel 1.1.1 aangepast, zie daarvoor nader de algemene toelichting onder 1.2.

Artikel XXX (Subsidieregeling Schoolkracht):

Zie de algemene toelichting onder 1.1.

Artikel XXXI (Subsidieregeling sterk techniekonderwijs 2020–2023):

Zie de algemene toelichting onder 1.1.

Artikel XXXII (Uitvoeringsregeling WEB 2007):
Onderdeel A

In artikel 1.2 worden de verwijzingen naar de artikelen 2.3.2 en 2.4.1 UWEB vervangen door een verwijzing naar artikel 4.2.1, eerste lid, UWEB, omdat de inhoud van die artikelen wordt verplaatst naar artikel 4.2.1, eerste lid, UWEB.

Onderdeel B

Zie de algemene toelichting onder 1.2.

Onderdelen C tot en met E

Hoofdstuk 2, paragraaf 2, vervalt in verband met het vervallen van artikel 12.3.9 WEB. De onderverdeling in paragrafen wordt daarmee overbodig. De inhoud van paragraaf 1 blijft ongemoeid, maar het opschrift vervalt.

Onderdeel F

De verwijzing in het eerste en tweede lid wordt aangepast, omdat artikel 2.4.1 UWEB wordt vernummerd naar artikel 4.2.1 UWEB.

Onderdeel G

Omdat de aoc’s worden omgevormd naar verticale scholengemeenschappen, is het tweede lid overbodig geworden; de leerlingen van de school in de verticale scholengemeenschap vallen onder het eerste lid. Ook het opschrift en de bewoordingen in het tweede lid (nieuw) worden hierop aangepast.

Onderdeel H

Zie de algemene toelichting onder 1.1.

Onderdeel I

Artikel 3.1.4 en hoofdstuk 3, paragraaf 2, zijn verouderd en kunnen vervallen; deze diploma’s en voorbereidende en ondersteunende activiteiten spelen geen rol meer in de bekostiging.

Onderdeel J

In overeenstemming met de overgangsbepaling8 in het UWEB, wordt ook in de Uitvoeringsregeling WEB een overgangsbepaling ingevoegd.

Paragraaf 2. Wijziging beleidsregels

Artikel XXXIII (Beleidsregel diploma-erkenning opleidingen overige educatie (2021)):

Zie de algemene toelichting onder 1.2.

Artikel XXXIV (Beleidsregel aanvraagprocedure diploma-erkenning voor niet-bekostigde beroepsopleidingen (2021)):

Zie de algemene toelichting onder 1.1.

Artikel XXXV (Beleidsregel financiële sancties bij bekostigde onderwijsinstellingen):

Zie de algemene toelichting onder 1.2.

Artikel XXXVI (Besluit vaststelling beleidskader subsidies doorstroomprogramma’s vmbo-mbo en vmbo-havo):

Zie de algemene toelichting onder 1.1.

Paragraaf 3. Wijziging besluiten

Artikel XXXVII (Instellingsbesluit Commissie macrodoelmatigheid mbo):

Zie de algemene toelichting onder 1.2.

Artikel XXXVIII (Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008):

Gelet op de harmonisatie van het groen onderwijs met het overig onderwijs komt dit soort onderwijs als aparte categorie te vervallen.

Artikelen XXXIX en XL (Mandaat- en Machtigingsbesluit Commissie Vervolgonderzoek Rekenschap en Wijziging instellingsbeschikking commissie integratie scholengemeenschappen a.v.o.-l.b.o.):

Omdat deze commissies niet meer bestaan, worden deze besluiten ingetrokken.

Paragraaf 4. Inwerkingtreding

Artikel XLI (Inwerkingtreding):

Zie de algemene toelichting onder 7.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

De Minister voor Primair Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma


X Noot
3

Kamerstukken II 2020/21, 35 606, nr. 3, onder 3.2.4.

X Noot
4

Kamerstukken II 2020/21, 35 606, nr. 3, p. 43.

X Noot
5

De aoc’s zullen per 1 augustus 2022 omgezet worden. De bekostiging volgt echter pas per 1 januari 2023. Zie hiervoor ook het nieuwe artikel 9a van de Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s, dat met deze wijzigingsregeling wordt ingevoegd.

X Noot
6

Kamerstukken II 2020/2021, 35 606, nr. 3, p. 62.

X Noot
7

Zie ook de transponeringstabel in de memorie van toelichting bij de Wet BHB; Kamerstukken II 2020/2021, 35 606, nr. 3, p. 57.

X Noot
8

Het nieuwe artikel 6.3.1; Stb. 2021, 558.

Naar boven