Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 19 augustus 2021, nr. MBO- 17771472, houdende wijziging van de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie in verband met wijzigingen in de regio-indeling

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 2.3.1, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling regio’s en contactgemeenten educatie wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Rij 1, laatste kolom, van de tabel komt te luiden: Aa en Hunze, Assen, Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Noordenveld, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Tynaarlo, Veendam, Westerkwartier, Westerwolde.

2. In rij 5, laatste kolom, van de tabel vervalt ‘Heerde,’.

3. In rij 10, laatste kolom, van de tabel wordt na ‘Uithoorn’ toegevoegd ‘, Weesp’.

4. In rij 11, laatste kolom, van de tabel wordt na ‘Harderwijk’ ingevoegd ‘Heerde,’.

5. In rij 12, laatste kolom, van de tabel vervalt ‘Weesp,’.

6. In rij 24, laatste kolom, van de tabel vervalt ‘Hardinxveld-Giessendam,’.

7. In rij 26, laatste kolom, van de tabel wordt na ‘Dordrecht’ ingevoegd ‘Hardinxveld-Giessendam,’.

8. In rij 27, laatste kolom, van de tabel vervalt ‘Haaren,’.

B

In Bijlage 1, rij 10, laatste kolom, van de tabel vervalt ‘, Weesp’.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

  • 1. Deze regeling, met uitzondering van artikel I, onderdeel B, treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Artikel I, onderdeel B, treedt in werking met ingang van 24 maart 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

TOELICHTING

Met deze regeling wordt de indeling van een aantal regio’s educatie, zoals opgenomen in bijlage 1 van de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie, gewijzigd. In deze bijlage zijn de meest recente gemeentelijke herindelingen opgenomen, alsmede de verzoeken van een tweetal gemeenten voor indeling in een andere regio educatie. De laatstgenoemde gemeenten betreffen gemeenten die van arbeidsmarktregio zijn gewisseld. Het is wenselijk dat de regio-indeling educatie hierbij aansluit.1 De regeling treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en geldt voor het eerst voor de specifieke uitkering die voor het kalenderjaar 2022 wordt berekend. Op deze manier kan DUO bij de beschikkingen voor het kalenderjaar 2022 rekening houden met de wijzigingen voortkomend uit gemeentelijke herindelingen en gemeenten die van regio zijn gewisseld door een wisseling van arbeidsmarktregio.

Uitvoering en handhaving

De regeling is voorgelegd aan DUO. DUO acht de regeling uitvoerbaar.

Financiële gevolgen

Deze wijzigingsregeling heeft geen financiële gevolgen voor de Rijksbegroting.

Administratieve lasten en regeldruk

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten. Omdat de gevolgen voor de regeldruk naar verwachting gering zijn, is de regeling niet ter toetsing voorgelegd aan het Adviescollege toetsing regeldruk.

Artikel I

Het college van burgemeester en wethouders draagt zorg voor een aanbod van opleidingen educatie (als bedoeld in artikel 7.3.1, eerste lid, onder b tot en met f, van de Wet educatie en beroepsonderwijs), met voldoende aandacht voor alle doelgroepen. Voor de vervulling van deze taak, werken de colleges van burgemeester en wethouders samen binnen bij ministeriële regeling vastgestelde regio’s.

Op basis van de gemeentelijke herindelingen en op verzoek van het college van de burgemeester en wethouders van een tweetal gemeenten, wordt de Bijlage per 1 januari 2022 (en ten aanzien van de gemeente Weesp per 24 maart 2022) op de volgende punten gewijzigd:

  • Per 1 januari 2021 is de gemeente Eemsdelta ontstaan uit de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum.2 Dit wordt gewijzigd in regio educatie 1.

  • Per 1 januari 2021 is de gemeente Haaren opgeheven. Dit wordt gewijzigd in regio educatie 27. Een deel van de gemeente Haaren wordt samengevoegd met de gemeenten Vught en Boxtel (regio educatie 27) en een deel wordt samengevoegd met de gemeenten Oisterwijk en Tilburg (regio educatie 30).3

  • De gemeente Heerde wisselt van regio educatie 5 naar regio educatie 11.

  • Per 24 maart 2022 wordt de gemeente Weesp samengevoegd met de gemeente Amsterdam. Voor de berekening van specifieke uitkeringen moet echter worden uitgegaan van de datum van 1 januari 2022.4 De gemeente Weesp verlaat per 1 januari 2022 daarom regio educatie 12 en wordt toegevoegd aan regio educatie 10. Per 24 maart 2022 komt de verwijzing naar de gemeente Weesp in regio educatie 10 geheel te vervallen. Om die reden wordt van het vaste verandermoment van 1 april afgeweken.5

  • De gemeente Hardinxveld-Giessendam wisselt van regio educatie 24 naar regio educatie 26.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven


X Noot
1

Zie voor de motivering hiervan verder: Stcrt. 2016, 45001.

X Noot
2

Stb. 2020, 259.

X Noot
3

Stb. 2020, 260.

X Noot
4

Zie artikel 7, derde lid, van de Wet van 9 juni 2021 tot herindeling van de gemeenten Amsterdam en Weesp (Stb. 2021, 296).

X Noot
5

Zie voor verdere motivering van de afwijking van de vaste verandermomenten bij deze gemeentelijke herindeling: Kamerstukken 2020/21, 35 623, nr. 3, paragraaf 4.

Naar boven