Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Financiën van 15 augustus 2014, 2014-0000086310, tot opheffing van de baten-lastendienst Inspectie Werk en Inkomen

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Financiën,

Gelet op artikel op artikel 8, eerste lid, van de Regeling agentschappen;

Besluiten:

Artikel 1

De baten-lastendienst Inspectie Werk en Inkomen, ingesteld bij besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Financiën van 30 september 2004, nr. FEZ/AVU/2004/65660, wordt opgeheven.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na publicatie in de Staatscourant en werkt terug tot 1 januari 2014.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Opheffingsbesluit baten-lastendienst Inspectie Werk en Inkomen.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Dit besluit is het formele sluitstuk van de procedure waarmee de baten-lastendienst Inspectie Werk en Inkomen wordt opgeheven.

Via de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI) heeft het kabinet per 1 januari 2002 de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) opgericht (Staatsblad 2001, 624). IWI kreeg de taak om toezicht uit te oefenen op de uitvoering van taken die bij of krachtens wet zijn toebedeeld aan het Inlichtingenbureau (IB), het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

In de nota van toelichting bij het Besluit taakuitoefening Inspectie Werk en inkomen heeft het kabinet aangekondigd dat IWI een baten-lastendienst zal worden (Staatsblad 2001, 683). Met het Instellingsbesluit tijdelijke baten-lastendienst Inspectie werk en inkomen heeft IWI per 1 januari 2002 tijdelijk de status van baten-lastendienst verkregen (Staatscourant 2001, 249). Met het instellingsbesluit baten-lastendienst Inspectie Werk en Inkomen werd IWI per 1 januari 2005 een baten-lastendienst zonder tijdelijke status (Staatscourant 2004, 198).

De toekenning van de status van baten-lastendienst vond plaats op grond van de instellingsvoorwaarden zoals opgenomen in de in 2011 geldende Regeling baten-lastendiensten. Deze regeling is met de inwerkingtreding van de Regeling agentschappen per 1 januari 2013 vervallen. Vanaf dat moment worden baten-lastendiensten baten-lastenagentschappen genoemd.

IWI is op 1 januari 2012 onderdeel geworden van de Inspectie SZW. Daarmee bestond binnen de Inspectie SZW een duaal stelsel, omdat de overige dienstonderdelen een kas-verplichtingenstelsel voerden. Met ingang van 1 januari 2014 zal IWI als baten-lastenagentschap ophouden te bestaan. Hiermee kent de Inspectie SZW voortaan één administratief stelsel en één bestuurlijke status van de Inspectie SZW. Het betekent geen vermindering van taken van de Inspectie SZW.

Ingevolge artikel 8 van de Regeling Agentschappen is de Tweede Kamer geïnformeerd over de opheffing van de baten-lastendienst IWI. De Algemene Rekenkamer ontvangt een kopie van dit opheffingsbesluit.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven