36 200 XIV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2023

G VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 14 april 2023

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft op 16 maart 2023 brieven gestuurd aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Minister voor Natuur en Stikstof inzake de halfjaarlijkse stand van zaken ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan de Eerste Kamer zijn gedaan.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Minister voor Natuur en Stikstof hebben op 13 april 2023 gereageerd.

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit1brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, De Boer

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Den Haag, 16 maart 2023

De Eerste Kamer maakt halfjaarlijks de stand van zaken op ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan.

Door middel van deze brief attendeer ik u op het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen. Vandaag ontvangt u digitaal een overzicht van de toezeggingen waarvan de termijn volgens onze informatie op 1 januari 2023 is verstreken. Daarbij treft u tevens, ter informatie, een overzicht aan van de openstaande of deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 juli 2023 verloopt. Beide lijsten zijn terug te vinden via de volgende links:

Rappel: https://www.eerstekamer.nl/rappel?rappel=vm1ef7mfytuw&ministerie=vkisk13vrnzr

Vooruitblik: https://www.eerstekamer.nl/rappel?rappel=vm1eh7x81op9&ministerie=vkisk13vrnzr

Teneinde een geactualiseerd overzicht aan de verantwoordelijke commissie(s) voor te kunnen leggen, verneemt de Kamer graag vóór vrijdag 5 mei 2023 eventuele correcties en een prognose van de termijnen waarop de toezeggingen zullen worden nagekomen. Het betreft daarbij voornamelijk de toezeggingen waarvan de deadline reeds is verstreken.

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden. De Kamer en de regering zijn er derhalve bij gebaat als brieven, nota’s en dergelijke, die samenhangen met toezeggingen aan de Eerste Kamer, rechtstreeks aan deze Kamer worden gezonden, onder vermelding van het toezeggingenregistratienummer.

De voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, J.A. Bruijn

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister voor Natuur en Stikstof

Den Haag, 16 maart 2023

De Eerste Kamer maakt halfjaarlijks de stand van zaken op ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan.

Door middel van deze brief attendeer ik u op het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen. Vandaag ontvangt u digitaal een overzicht van de toezeggingen waarvan de termijn volgens onze informatie op 1 januari 2023 is verstreken. De lijst is terug te vinden via de volgende link:

Rappel: https://www.eerstekamer.nl/rappel?rappel=vm1ef7mfytuw&ministerie=vlpidh5251vd

Teneinde een geactualiseerd overzicht aan de verantwoordelijke commissie(s) voor te kunnen leggen, verneemt de Kamer graag vóór vrijdag 5 mei 2023 eventuele correcties en een prognose van de termijnen waarop de toezeggingen zullen worden nagekomen.

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden. De Kamer en de regering zijn er derhalve bij gebaat als brieven, nota’s en dergelijke, die samenhangen met toezeggingen aan de Eerste Kamer, rechtstreeks aan deze Kamer worden gezonden, onder vermelding van het toezeggingenregistratienummer.

De voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, J.A. Bruijn

BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT EN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 april 2023

Bijgaand treft de Eerste Kamer onze gezamenlijke reactie op het halfjaarlijks rappel toezeggingen zoals dit op 16 maart 2023 naar ons is toegezonden (172886.14u en 172886.08U).

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

De Minister voor Natuur en Stikstof, C. van der Wal-Zeggelink

Bijlage – Reactie halfjaarlijks rappel toezeggingen

Minister van LNV

Toezegging

Stand van zaken

Toezegging Wanneer ambities betreffende natuur niet gehaald worden, bezien wat de onderliggende redenen zijn (34.985) (T03010)

Op 7 juli 2020 heeft de toenmalige Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Eerste Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Recourt (PvdA) toegezegd dat bij de jaarlijkse evaluatie van de Omgevingswet zal worden bezien of de ambities voor natuur worden waargemaakt en indien dat niet het geval is, zullen de onderliggende redenen bekeken worden.

Het stelsel van de Omgevingswet wordt niet jaarlijks geëvalueerd maar wel jaarlijks gemonitord. Deze monitor richt zich echter op de verbeterdoelstellingen van de wet en niet op de maatschappelijke doelstellingen. Door de ingestelde onafhankelijke evaluatiecommissie wordt wel jaarlijks op deze monitor van het stelsel gereflecteerd. In deze evaluatiecommissie zit ook kennis over natuurwetgeving. Daarnaast worden de maatschappelijke doelstellingen van de Omgevingswet in principe gemonitord via de tweejaarlijkse Monitor NOVI van het Planbureau voor de Leefomgeving c.s. Hier maken natuur en biodiversiteit ook onderdeel van uit.

Verder wordt de Eerste Kamer verzocht om deze toezegging te registreren met de Minister voor Natuur en Stikstof als verantwoordelijke bewindspersoon in plaats van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Toezegging Informeren over werking van wetsvoorstel Wijzigingen fosfaatrechtenstelsel (35.949) (T03392)

Op 22 februari 2022 heeft de toenmalige Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in reactie op vragen van het lid Schalk (SGP) toegezegd de Kamer in de tweede helft van het jaar 2022 de Kamer te informeren of deze wet heeft gedaan wat hij moest doen. Naar aanleiding van de brief van 18 november 2022 (Kamerstuk 35 949, nr. G) heeft uw Kamer besloten om een schriftelijk overleg te voeren. Vervolgens is op 12 januari 2023 een brief aan uw Kamer gestuurd (Kamerstuk 35 949, nr. H) waarmee gereageerd is op de vragen van de Eerste Kamer. Deze beantwoording is op 24 januari 2023 voor kennisgeving aangenomen door de Eerste Kamer en tevens is besloten om de toezegging als openstaand te blijven beschouwen. Tenzij verdere vragen bestaan naar aanleiding van deze toezegging, kan deze als afgedaan worden beschouwd wat de Minister van LNV betreft.

Toezegging Voorleggen van ontwerpAmvB inzake renovatielease aan de Kamer (35.949) (T03393)

Op 22 februari 2022 heeft de toenmalige Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in reactie op vragen van de leden Kluit (GroenLinks) en Pijlman (D66) toegezegd om het ontwerp van de algemene maatregel van bestuur inzake renovatielease aan de Eerste Kamer voor te leggen. Zoals toegezegd zal een eventuele ontwerpAmvB inzake renovatielease aan de Eerste Kamer worden verzonden wanneer deze in internetconsultatie gaat. De verwachting is dat deze ontwerpAMVB niet eerder dan de tweede helft van 2023 in consultatie zal gaan.

Toezegging Monitoren van afromingsvrije lease en zo nodig bijstellen (35.949) (T03394)

Op 22 februari 2022 heeft de toenmalige Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in reactie op een vraag van het lid Prins (CDA) toegezegd het gebruik van de afromingsvrije lease te monitoren en dit zo nodig bij te stellen, mocht blijken dat het onvoldoende aansluit op de praktijk. De deadline voor deze toezegging is door de commissie EZK/LNV op 5 juli 2022 gesteld op 1 juli 2023. In de brief aan de Eerste Kamer van 13 januari 2023 (Kamerstuk 35 949, nr. H) is ten aanzien van deze toezegging aangegeven dat de analyse pas kan worden gemaakt in het tweede kwartaal van 2023 als alle benodigde gegevens over kalenderjaar 2022 bekend zijn. Daarna zal uw Kamer hierover geïnformeerd worden. Bij die analyse zal ook het aantal leasetransacties tussen 100–150 kg en 150–200 kg worden betrokken.

Minister voor NenS

Toezegging

Stand van zaken

Toezegging Artikel 6 en 19 van de Vogel- en Habitatrichtlijn implementeren in de Omgevingswet (33.348) (T02199)

Op 8 december 2015 heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken in reactie op een vraag van het lid Verheijen (PvdA) toegezegd dat de artikelen 6 en 19 van de Vogel- en Habitatrichtlijn ook rechtstreeks in de Omgevingswet worden geïmplementeerd.

De Vogel- en Habitatrichtlijn is thans omgezet in de Wet natuurbescherming en de daarop gebaseerde uitvoeringsregelgeving. De Wet natuurbescherming en de daarop gebaseerde uitvoeringsregelgeving zullen beleidsneutraal overgaan naar de Omgevingswet en de daarop gebaseerde uitvoeringsregelgeving. Daarin zullen de Aanvullingswet natuur (wetsvoorstel ligt om advies bij de Raad van State), het Aanvullingsbesluit natuur (in voorbereiding) en de Aanvullingsregeling natuur (in voorbereiding) voorzien. Beoogd is de aanvullingsregelgeving op hetzelfde moment als de Omgevingswet in werking te laten treden.

In reactie op het vorige antwoord op het halfjaarlijks rappel toezeggingen heeft de commissie EZK/LNV besloten om deze toezegging openstaand te laten en de inwerkingtreding van de Omgevingswet af te wachten. Deze inwerkingtreding is voorzien op 1 januari 2024.

Toezegging Natuur eerste prioriteit bij uitbouw DSO (34.985) (T03001)

Op 30 juni 20220 heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Kluit (GroenLinks), toegezegd dat de eerste uitbouw van het DSO het onderwerp «natuur» betreft. De Eerste Kamer is hier eerder over geïnformeerd via Kamervragen op 2 februari 2022 (Kamerstuk 33 118, nr. DC.). Het kunnen tonen van omgevingswetdocumenten vanuit de natuurwetgeving (aanwijzingsbesluiten voor natuurgebieden, toegangsbeperkingsbesluiten en dergelijke) is als functionaliteit ingebouwd in DSO-LV en is werkend. De Eerste Kamer kan deze toezegging als afgedaan beschouwen.

Verder wordt de Eerste Kamer verzocht om deze toezegging te registreren met de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening als verantwoordelijke bewindspersoon in plaats van de Minister voor Natuur en Stikstof.

Toezegging Bemiddelende rol bij bomenkap in buitengebied (34.985) (T03003)

Op 30 juni 2020 heeft de toenmalige Minister van LNV uw Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Kluit (GroenLinks), toegezegd een gesprek te faciliteren tussen provincies en gemeenten om onduidelijkheden over bomenkap in het buitengebied en de rolverdeling daarbij, te bespreken. Over de gesprekken is de Eerste Kamer geïnformeerd bij brief van 26 januari 2021 over houtopstanden (Kamerstuk 34 985, nr. M).

Op 5 juli 2022 heeft de commissie EZK/LNV besloten dat in antwoord op een vraag van het lid Kluit (GroenLinks) ambtelijk navraag wordt gedaan met betrekking tot toezegging T03003 en de publicatie van het bomenplan. Op 8 juli 2022 is vervolgens ambtelijk door het Ministerie van LNV gereageerd naar de ambtelijke organisatie van de Eerste Kamer. Afgesproken is om dit terug te koppelen naar de commissie IWO. Tenzij verdere vragen bestaan naar aanleiding van deze toezegging, kan deze als afgedaan worden beschouwd de Minister voor Natuur en Stikstof betreft.

Toezegging Informeren over ontwikkelingen opkoopregelingen grootste piekbelasters stikstof (35.600) (T03104)

Op 2 maart 2021 heeft de toenmalige Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Eerste Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Kluit (GroenLinks), toegezegd om de Kamer op de hoogte te houden van de ontwikkelingen met betrekking tot versnelling van de uitkoop van piekbelasters en de tweede en derde tranche van de gerichte opkoopregeling.

Met betrekking tot de eerste tranche van de Maatregel gerichte aankoop (MGA-1) wordt periodiek met de provincies overleg gevoerd over de uitvoering van deze regeling. Dit betreft onder meer het belang van een gerichte benadering en de wijze waarop provincies daar invulling aan geven. Hierbij is sprake van een lerend traject. De MGA-1 is op 1 december jl. geëindigd. Er lijken 54 koopovereenkomsten te zijn afgesloten: Limburg (25), N-Brabant (8), Gelderland (8), Overijssel (6), Drenthe (4), Friesland (2) en Groningen (1). Ik maak met provincies de balans op over de kosten en (stikstof)opbrengst van de MGA-1 en zal uw Kamer daar over informeren.

Mede op basis van de ervaringen die zijn opgedaan bij de uitvoering van de MGA-1 is in de ontwerpregeling tweede tranche Maatregelen gerichte aankoop (MGA-2), zoals die van 9 mei tot 13 juni in publieke consultatie heeft gelegen, de gerichte benadering explicieter beschreven. Zoals in de toelichting van de regeling is aangegeven, is het uitgangspunt dat de provincies veehouderijbedrijven die voldoen aan de drempelwaarde van de regeling actief en selectief benaderen in samenhang met de provinciale gebiedsgerichte aanpak. Dit omvat een brede communicatie over de regeling via beschikbare communicatiekanalen en inzet van gebiedscoaches die keukentafelgesprekken voeren met agrariërs over de toekomst van hun bedrijf en mogelijkheden ten aanzien van onder meer innoveren, extensiveren, verplaatsen of stoppen.

In aanvulling op eerder gemelde acties in relatie tot piekbelasters, zoals met de MGA, heeft de Minister voor Natuur en Stikstof op 25 november jl. een aanpak piekbelasters naar het parlement gestuurd (Kamerstuk 30 252 / Kamerstuk 33 576 / Kamerstuk 35 334, nr. G). In deze aanpak kondigt het kabinet aan intensief aan de slag te gaan met zowel agrarische bedrijven, als de industriële piekbelasters. In navolging hiervan is op 10 februari jl. een brief Uitwerking piekbelastersaanpak en voortgang PAS-melders naar de Kamer gestuurd.

Over de verdere details van de aanpak verwijs ik de Kamer naar de betreffende brieven.

Toezegging Informeren over actief vergunningenbeheer (35.600) (T03109)

Op 2 maart 2021 heb ik de Eerste Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Janssen (SP), toegezegd voor het einde van dit jaar te informeren over stand van zaken ten aanzien van actief vergunningenbeheer. In mijn brief van 25 november jl. ga ik in op de invulling van deze

toezegging (Kamerstuk 30 252 / Kamerstuk 33 576 / Kamerstuk 35 334, nr. G, bijlage 1). Op 7 februari jl. heeft de commissie EZK/LNV besloten om deze toezegging te handhaven als openstaand en te betrekken bij de schriftelijke inbreng over de stikstofproblematiek in ruime zin op 14 maart 2023. Ik kom spoedig met een beantwoording van de vragen in de schriftelijke inbreng, zodat dit kan worden betrokken bij het mondeling overleg op 18 april a.s.


X Noot
1

Samenstelling:

Koffeman (PvdD), Faber-Van de Klashorst (PVV), Van Strien (PVV), Gerkens (SP), Atsma (CDA) (ondervoorzitter), Pijlman (D66), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), Vos (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Van Gurp (GL), Huizinga-Heringa (CU), Kluit (GL), Van der Linden (Fractie-Nanninga) (voorzitter), Meijer (VVD), Otten (Fractie-Otten), Prins (CDA), vacant (GL), Van der Voort (D66), Berkhout (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Karakus (PvdA) en N.J.J. van Kesteren (CDA).

Naar boven