35 300 XIV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2020

C VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 14 september 2020

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft op 16 juli 2020 een brief gestuurd aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit inzake de halfjaarlijkse stand van zaken van toezeggingen die door de bewindspersonen aan de Eerste Kamer zijn gedaan.

De Minister heeft op 7 september 2020 gereageerd.

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit1 brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, De Boer

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Den Haag, 16 juli 2020

De Eerste Kamer maakt halfjaarlijks de stand van zaken op ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan.

Door middel van deze brief attendeer ik u op het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen. Vandaag ontvangt u digitaal een overzicht van de toezeggingen waarvan de termijn volgens onze informatie op 1 juli 2020 is verstreken. Daarbij treft u tevens, ter informatie, een overzicht aan van de openstaande of deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 januari 2021 verloopt. Beide lijsten zijn terug te vinden via de volgende links:

Rappel: https://www.eerstekamer.nl/rappel?rappel=vlae9guonmo5&ministerie=vkisk13vrnzr

Vooruitblik: https://www.eerstekamer.nl/rappel?rappel=vlaeabtl6vrs&ministerie=vkisk13vrnzr

Teneinde een geactualiseerd overzicht aan de verantwoordelijke commissie(s) voor te kunnen leggen, verneemt de Kamer graag vóór vrijdag 4 september 2020 eventuele correcties en een prognose van de termijnen waarop de toezeggingen zullen worden nagekomen. Het betreft daarbij voornamelijk de toezeggingen waarvan de deadline reeds is verstreken.

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden. De Kamer en

de regering zijn er derhalve bij gebaat als brieven, nota’s en dergelijke, die samenhangen met toezeggingen aan de Eerste Kamer, rechtstreeks aan deze Kamer worden gezonden, onder vermelding van het toezeggingenregistratienummer.

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, J.A. Bruijn

BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 september 2020

Hierbij treft uw Kamer mijn reactie op het door uw Kamer gestuurde halfjaarlijks rappel toezeggingen (167139.09u). Uw Kamer vindt mijn reactie op de toezeggingen in de bijlage bij deze brief.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Toezegging

Stand van zaken

• Toezegging Registratie aantal ritueel geslachte dieren en hoeveelheid geëxporteerd onbedwelmd ritueel geslacht vlees (31 571) (T01556)

Vanaf 1 januari 2018 wordt rituele onbedwelmde slacht uitgevoerd volgens aangescherpte wettelijke regels. Deze volgen uit het «convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten» (2012), die opgenomen zijn in het Besluit houders van dieren. Slachterijen die onbedwelmd willen slachten dienen een aanvraag hiertoe in bij de NVWA. De NVWA wijst een toezichthouder toe, die gedurende de tijd dat er onbedwelmd geslacht wordt, uitsluitend belast is met het toezicht houden op de uitvoering van de onbedwelmde slacht. Hierbij registreert de NVWA alle aantallen dieren die onbedwelmd worden aangesneden. Er zijn in 2018 66.858 dieren onbedwelmd geslacht (Kamerstuk 2018Z14348). In 2019 zijn 69.526 dieren onbedwelmd geslacht (Kamerstuk 33 835, nr. 158).

De NVWA houdt toezicht op het dierenwelzijn voor en tijdens de slacht en op de hygiëneregels ten aanzien van het vlees. De NVWA houdt geen toezicht op de bestemming die het vlees van dieren die onverdoofd geslacht zijn krijgt. In artikel 3 van het addendum behorende bij het Convenant is vastgelegd dat er een stelsel wordt vormgegeven waarmee wordt geborgd dat jaarlijks in Nederland niet meer dieren onbedwelmd ritueel worden geslacht dan noodzakelijk om aan de daadwerkelijke behoefte van de in Nederland aanwezige religieuze gemeenschappen aan vlees van onbedwelmd ritueel geslachte dieren te voldoen. De convenantpartners hebben in het bestuurlijk overleg van 28 november 2019 toegezegd in het eerste kwartaal van 2020 informatie aan te leveren met betrekking tot deze Nederlandse behoefte. Deze informatie is aangeleverd. De Coronacrisis heeft echter voor vertraging in verdere afstemming met externe partijen gezorgd. Wanneer het weer mogelijk is, pak ik dit traject weer op.

• Toezegging Evaluatie PAS (33 669) (T02011)

Uw Kamer ontvangt hierover zo snel als mogelijk een reactie op deze toezegging

• Toezegging Artikel 6 en 19 van de Vogel- en Habitatrichtlijn implementeren in de Omgevingswet (33 348) (T02199)

De Vogel- en Habitatrichtlijn is thans omgezet in de Wet natuurbescherming en de daarop gebaseerde uitvoeringsregelgeving. De Wet natuurbescherming en de daarop gebaseerde uitvoeringsregelgeving zullen beleidsarm overgaan naar de Omgevingswet. Daarin voorzien de Aanvullingswet natuur, het Aanvullingsbesluit natuur en de Aanvullingsregeling natuur. De Aanvullingswet natuur Omgevingswet is op 7 juli 2020 door de Eerste Kamer aangenomen. Door de Minister van BZK is aan de Kamer voorgesteld de Omgevingswet per 1 januari 2022 in werking te laten treden. Dan zullen de geïmplementeerde Vogel- en Habitatrichtlijn onderdeel uitmaken van de Omgevingswet.

• Toezegging Jaarlijkse rapportage over de stand van zaken van de boetes en naleving bij mestfraude (33 037) (T02487)

De rapportage is in juni naar uw Kamer verstuurd, brief 33.037 nr. 370

• Toezegging Toesturen onderzoeken ten aanzien van fijnstof en ammoniak (35 000 XIV) (T02664)

Per abuis is geen afschrift van de brief inzake «Veehouderij en gezondheid omwonenden, deelonderzoek», die de Minister voor Medische Zorg en Sport en ik op 24 april jl. aan de Tweede Kamer hebben gezonden, aan uw Kamer verzonden. Bijgaand treft u alsnog een afschrift van deze brief2 aan.

• Toezegging Informeren over drempelwaarde voor stikstofdepositie (35 347) (T02822)

Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht om werking te geven aan deze toezegging

• Toezegging Informeren over besteding van de gelden voor de verbetering van natuur (35 347) (T02823)

Deze toezegging is afgedaan met een brief aan uw Kamer (35.334)

• Toezegging De Minister voor M&W te vragen of de Kamer op de hoogte gesteld kan worden van de voortgang van woningbouw in het westen (35 347) (T02824)

Uw Kamer ontvangt zo snel als mogelijk een reactie op deze toezegging

• Toezegging Een overzicht geven van de maatregelen die de omschakeling naar biologisch of circulair ondersteunen (35 347) (T02827)

Ik heb met mijn brief van 3 september jl. werking aan gegeven aan deze toezegging

• Toezegging Voorhangen van ministeriële regelingen aanpak stikstof (35 347) (T02828)

Deze toezegging krijgt vorm binnen het kader van de wet stikstof en natuurverbetering die op dit moment in voorbereiding is. Door de voorhang van eventuele ministeriële regelingen zullen beide Kamers nauw betrokken worden.

• Toezegging Geen onnodige belemmeringen voor ontwikkelruimte bij toepassing salderingsinstrumenten bij aanpak stikstof (35 347) (T02829)

Ik werk samen met de provincies aan het zo spoedig mogelijk openstellen van extern salderen met veehouderijen. Daarbij is deze toezegging een belangrijke leidraad. Ik informeer uw Kamer als hierover afspraken zijn gemaakt.

• Toezegging Toesturen van de contouren van de herziening van mestbeleid (35 233) (T02830)

Uw Kamer ontvangt deze brief op korte termijn

• Toezegging Toesturen informatie over de staat van de waterkwaliteit onder de derogatiebedrijven (35 233) (T02831)

Deze toezegging is afgedaan met brief van 20 juli 2020.


X Noot
1

Samenstelling:

Koffeman (PvdD), Faber-van de Klashorst (PVV), Van Strien (PVV), Gerkens (SP), Atsma (CDA), N.J.J. van Kesteren (CDA) (voorzitter), Pijlman (D66), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), De Blécourt-Wouterse (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Gerbrandy (OSF), Van Gurp (GL), Huizinga-Heringa (CU), Kluit (GL), van der Linden (FVD) (ondervoorzitter), Meijer (VVD), Otten (Fractie-Otten), Van Pareren (FVD), Prins-Modderaar (CDA), Recourt (PvdA), Vendrik (GL), Van der Voort (D66).

X Noot
2

Ter inzage gelegd bij de Directie Inhoud.

Naar boven