Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
over de aantallen dieren die onbedwelmd worden geslacht (ingezonden 24 juli 2018).
Vraag 1
Kunt u het aantal onbedwelmd aangesneden dieren uit het eerste kwartaal van 20181 uitsplitsen naar het aantal dieren dat direct na het aansnijden een bedwelming kreeg,
het aantal dieren dat kort voor het verstrijken van de 40 seconden een bedwelming
kreeg en het aantal dieren dat geen bedwelming kreeg omdat ze binnen 40 seconden na
het aansnijden het bewustzijn hadden verloren? Kunt u bij deze drie categorieën onderscheid
maken tussen de verschillende diersoorten?
Vraag 2
Kunt u uiteenzetten hoeveel slachterijen direct bedwelming toepassen bij het aansnijden,
hoeveel slachterijen kort na het aansnijden bedwelming toepassen, hoeveel slachterijen
alle dieren kort voor het verstrijken van de 40 seconden alsnog bedwelmen en hoeveel
slachterijen alleen de dieren bedwelmen die kort voor het verstrijken van de 40 seconden
nog tekenen van bewustzijn vertonen? Kunt u bij deze vier categorieën onderscheid
maken tussen slachterijen die dieren slachten voor de halal of koosjere markt?
Vraag 3
Klopt het dat het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) heeft bevestigd dat
dieren die (alsnog) een bedwelming krijgen na het aansnijden niet om die reden worden
afgekeurd voor afzet als koosjer vlees?
Vraag 4
Hoeveel dieren zijn sinds 1 januari 2018 onbedwelmd aangesneden in de koosjere slacht
en vervolgens afgekeurd voor afzet als koosjer vlees? Wat zijn hiervoor de redenen
geweest? Wat is er vervolgens met het vlees van deze dieren gebeurd?
Vraag 5
Kunt u bevestigen dat wanneer een dier onbedwelmd wordt aangesneden, maar waarvan
het vlees vervolgens wordt afgekeurd voor afzet op de koosjere markt, er een nieuw
dier onbedwelmd wordt aangesneden om te voorzien in de vraag naar koosjer vlees? Zo
nee, kunt u dit toelichten?
Vraag 6
Hoeveel dieren zijn sinds 1 januari 2018 onbedwelmd aangesneden in de halal slacht
en vervolgens afgekeurd voor afzet als halal vlees? Wat zijn hiervoor de redenen geweest?
Wat is er vervolgens met het vlees van deze dieren gebeurd?
Vraag 7
Kunt u bevestigen dat wanneer een dier onbewelmd wordt aangesneden, maar waarvan het
vlees vervolgens wordt afgekeurd voor afzet als halal vlees, er een nieuw dier onbedwelmd
wordt aangesneden om te voorzien in de vraag naar halal vlees? Zo nee, kunt u dit
toelichten?
Vraag 8
Is het waar dat slachterijen u hebben verzekerd dat wanneer een dier als koosjer wordt
aangesneden, maar het vlees vervolgens wordt afgekeurd voor afzet op de koosjere markt,
het vlees wel als halal vlees wordt geaccepteerd door de islamitische gemeenschap?
Is het tevens waar dat er geen toezicht wordt gehouden op deze afzetstromen door de
NVWA of een andere instantie? Zo nee, kunt u dit toelichten?
Vraag 9
Wordt afgekeurd koosjer vlees dat vervolgens als halal wordt afgezet als zodanig geëtiketteerd?
Zo ja, wie draagt daar zorg voor en hoe vindt de controle daarop plaats?
Vraag 10
Kunt u bevestigen dat standaard niet alle onderdelen van onbedwelmd aangesneden dieren
in de koosjere slacht ook daadwerkelijk als koosjer kunnen worden aangemerkt, en dat
de andere onderdelen in reguliere (of halal-)kanalen worden afgezet? Zo ja, kunt u
duidelijk maken hoeveel van het hier bedoelde vlees in Nederland buiten de koosjere
kanalen wordt verkocht? Kunt u bevestigen dat dit vlees niet als zodanig is geëtiketteerd
waardoor consumenten die vlees kopen mogelijk producten kopen die afkomstig zijn van
onbedwelmd geslachte dieren uit de koosjere slacht, zonder dat te weten?
Vraag 11
Erkent u dat u er, als er überhaupt geen toezicht plaatsvindt op de afzet van vlees
van onbedwelmde slacht en etikettering ontbreekt, voor zorgt dat vlees van onbedwelmd
geslachte dieren, afkomstig uit ofwel de koosjere slacht ofwel de halal slacht, als
regulier vlees aan nietsvermoedende consumenten wordt verkocht? Zo nee, kunt u uitsluiten
dat dit gebeurt?
Vraag 12
Wat is volgens u de onderliggende verklaring voor het afgenomen aantal onbedwelmde
slachtingen sinds 1 januari 2018?
Vraag 13
Welke tekortkomingen, zoals door u worden genoemd in uw brief van 28 juni jongstleden,
zijn er sinds 1 januari 2018 geconstateerd bij de onbedwelmde slacht?
Vraag 14
Hoeveel en welke overtredingen zijn er geconstateerd sinds 1 januari 2018? Welke maatregelen
zijn hierop genomen?
X Noot
1Antwoord op vragen, gesteld tijdens het Algemeen Overleg NVWA, over de onbedwelmde
slacht (Kamerstuk 31 571, nr. 32)