34 550 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2017

Nr. 135 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juni 2017

Hierbij informeer ik u, mede namens de Ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Infrastructuur en Milieu (IenM) en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (IenM), over de stand van zaken van de Brainport Actieagenda. Dit traject is gestart in reactie op de moties van de leden Agnes Mulder en Verhoeven (Kamerstuk 34 550 XIII, nr. 29) en van het lid Mei Li Vos (Kamerstuk 34 550 XIII, nr. 32) over Brainport Eindhoven (zie ook Kamerstuk 34 550 XIII, nr. 121). Verder informeer ik u in deze brief over de stand van zaken rond een aantal toezeggingen en de motie van het lid Ziengs (Kamerstuk 34 550 XIII, nr. 26). Hierin is verzocht om een overzicht met rijksbijdragen die zijn geïnvesteerd in de Brainport regio.

Op 5 april jl. presenteerde de regio haar ambities voor de Brainport Actieagenda aan vertegenwoordigers van de Tweede Kamer.1 De regio vraagt voor versterking van het verdienvermogen en de internationale concurrentiekracht van dit economisch kerngebied van Nederland extra inzet van het Rijk. Die inzet richt zich op vier opgaven: talent, kennis & innovatie, ondernemerschap en vestigingsklimaat (bereikbaarheid en voorzieningen). Brainport geeft in dit ambitiedocument ook aan hoe zij in partnerschap met het Rijk bij kan dragen aan economische groei van Nederland en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

De komende periode wordt door de publieke en private partners in de regio zelf, de provincie Noord-Brabant en het Rijk een gezamenlijke actieagenda ontwikkeld.De beleidsmatige en financiële kaders van het volgende kabinet zijn bepalend voor de uiteindelijke Rijksinzet.

Verder informeer ik uw Kamer over de stand van zaken van de volgende toezeggingen uit de afgelopen periode:

  • Op Prinsjesdag 2016 heeft het kabinet een extra impuls ad. € 9,5 mln. vanuit het Rijk aan het regionaal vestigingsklimaat en voorzieningenniveau (o.a. aan het internationaal onderwijs) van Brainport Eindhoven bekendgemaakt (Kamerstuk 34 550, nr. 1 en Kamerstuk 34 550 XIII, nr. 2). De provincie Noord-Brabant heeft inmiddels per brief aan de Minister van Binnenlandse Zaken aangegeven hoe deze Rijksinvestering te matchen.

  • In reactie op de motie van het lid Ziengs is bijgevoegd overzicht opgesteld2 met de relevante financiële bijdragen die afgelopen jaren vanuit de ministeries van EZ, IenM en OCW zijn geïnvesteerd in Brainport Eindhoven. Het overzicht laat zien dat het Rijk via verschillende agenda’s en instrumenten bijdraagt aan de economische ontwikkeling van de Brainport regio. Het betreft een globale indicatie vanwege de grote diversiteit aan beleidsdoelen, aan directe en indirecte instrumenten en geldstromen en het feit dat de geografische afbakening van de regio per beleidsdoel kan verschillen.

  • De proeftuin «Maak Verschil» van het Stedelijk Gebied Eindhoven, in het kader van de studiegroep Openbaar Bestuur, heeft aanbevelingen gedaan over aanpassing van de financiële verhoudingen (o.a. Gemeentefonds) ten gunste van economisch sterke regio’s die bijdragen aan nationale welvaartsgroei.3 De inzichten hiervan worden betrokken bij het traject van de herziening van de financiële verhoudingen.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Zie: https://proeftuinenmaakverschil.nl/file/download/49314509De Tweede Kamer wordt naar verwachting voor de zomer geïnformeerd over de (bredere) verkenning naar de grondslagen van het stelsel van financiële verhoudingen Rijk – gemeenten, die momenteel wordt uitgevoerd, mede in relatie tot de motie van de leden Veldman en Wolbert (Kamerstuk 34 300 VII, nr. 28).

Naar boven