Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2017-2018 | 31985 nr. 51 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2017-2018 | 31985 nr. 51 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 21 september 2017
Conform de toezegging van de Minister van Economische Zaken tijdens het mondelinge vragenuur van dinsdag 27 juni 2017, informeert het kabinet uw Kamer hierbij over de toegang tot onderhandelingsdocumenten voor het handelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Japan (Handelingen II 2016/17, nr. 92, item 2) Daarnaast gaat deze brief, in lijn met het verzoek van het lid Hijink (SP) gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden op dinsdag 27 juni 2017 (Handelingen II 2016/17, nr. 92, item 2), in op de transparantie over de onderhandelingen over het handelsakkoord tussen de EU en Japan. Tevens behandelt deze brief, naar aanleiding van de motie-Hijink (Kamerstuk 21 501-02, nr. 1756), de inspanningen van het kabinet om het onderhandelingsmandaat voor het handelsakkoord EU-Japan openbaar te maken. Ten slotte bevat deze brief, zoals toegezegd door de Minister van Economische Zaken tijdens het bovengenoemde mondelinge vragenuur van dinsdag 27 juni 2017, een afschrift van de brief van meerdere Europese bewindspersonen aan het Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waarin de Raad wordt opgeroepen om het onderhandelingsmandaat van het handelsakkoord EU-Japan openbaar te maken, inclusief de reacties van andere lidstaten hierop1.
Daarnaast informeer ik in deze brief uw leden over de stand van zaken van de triloogonderhandelingen over de nieuwe antidumpingmethodologie.
Informatievoorziening over handelsakkoorden aan uw Kamer
Mede door inzet van Nederland, zijn de afgelopen jaren de onderhandelingen over handelsakkoorden transparanter geworden. De Europese Commissie publiceert van iedere onderhandelingsronde een verslag op haar website.2 Deze website bevat ook veel achtergrondinformatie.3 De Commissie publiceert sinds november 2015 tevens de Europese voorstellen.4 De Europese Commissie en Japan hebben direct nadat zij op 6 juli 2017 hun principe-overeenkomst bekend hadden gemaakt, alle afgeronde onderhandelingshoofdstukken van het handelsakkoord gepubliceerd.5
De onderhandelingen met Japan over een handelsakkoord worden geagendeerd voor de Raad Buitenlandse Zaken/Handel (RBZ/Handel). Voor elke bijeenkomst van de RBZ/Handel ontvangt uw Kamer een geannoteerde agenda met de kabinetsinzet (Kamerstuk 21 501-02, nr. 1691). Hierin schetst het kabinet tevens de stand van zaken van de onderhandelingen en de belangrijkste aandachtspunten voor Nederland. Iedere Raad wordt voorafgaand besproken met uw Kamer tijdens een Algemeen of een Schriftelijk Overleg (Kamerstuk 21 501-02, nr. 1694). Na afloop ontvangt uw Kamer een verslag van de Raad (Kamerstuk 21 501-02, nr. 1703).
Het kabinet zendt uw Kamer ieder kwartaal een voortgangsrapportage met de laatste stand van zaken rondom de onderhandelingen over handels- en investeringsakkoorden. De voortgangsrapportage wordt meegezonden met de geannoteerde agenda voor de RBZ/Handel.
Toegang tot onderhandelingsdocumenten
In lijn met de brief van de Minister van Buitenlandse Zaken van 18 januari 2013 (Kamerstuk 22 112, nr. 1548), heeft uw Kamer inzage in de niet-openbare documenten van de Raad. Leden van uw Kamer hebben toegang tot het zogenaamde Delegates Portal van de Raad, waarop zij interne Raadsdocumenten digitaal kunnen raadplegen. De zogenaamde limité-documenten zijn vertrouwelijk. In lijn met de brief van de Minister van Buitenlandse Zaken van 23 december 2016 (Kamerstuk 22 122, nr. 2274), mogen leden van uw Kamer – onder voorwaarden – zich bij het raadplegen van limité-documenten laten bijstaan door derden. Deze experts dienen zich te houden aan de vertrouwelijkheidsvereisten en gemaakte afspraken over de omgang met deze informatie (niet openbaar maken, noch aantekeningen maken).
Daar niet alle geconsolideerde onderhandelingsdocumenten voor handelsakkoorden via het Delegates Portal van de Raad beschikbaar zijn, liggen alle documenten tevens ter inzage voor de leden van uw Kamer in de leesruimte van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (zie ook: Kamerstuk 34 116, nr. 45 en Kamerstuk 34 139, nr. 18).
Openbaarmaking van het mandaat voor het handelsakkoord EU-Japan
In de Raad en in bilaterale gesprekken met andere lidstaten maakt het kabinet zich consequent hard voor openbaarmaking van de onderhandelingsmandaten van de verschillende handels- en investeringsakkoorden. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de eerste helft van 2016 heeft Nederland een brede discussie over dit onderwerp in de Raad geagendeerd. In dit kader verwelkomt het kabinet de keuze van de Europese Commissie om voortaan alle concept-onderhandelingsmandaten te publiceren. Het kabinet hoopt dat dit tevens bijdraagt tot snellere besluitvorming over openbaarmaking van de definitieve mandaten in de Raad.
Nederland heeft veelvuldig in de Raad opgeroepen tot spoedige openbaarmaking van het mandaat voor het handelsakkoord met Japan (Kamerstuk 21 501-02, nr. 1756). In dit kader hebben Nederland, België, Duitsland, Finland, Luxemburg en Oostenrijk, op 5 juli 2017 een gezamenlijke brief naar het Voorzitterschap van de Raad gestuurd, waarin wij de Raad oproepen om het onderhandelingsmandaat van het handelsakkoord EU-Japan openbaar te maken. Een afschrift van deze brief is als bijlage aan deze brief bijgevoegd6. Ook Europees Commissaris Malmström heeft de Raad hier per brief toe opgeroepen.7 Deze inspanningen hebben er uiteindelijk in geresulteerd dat tijdens de Raad voor JBZ-Raad van 14 september 2017 het onderhandelingsmandaat voor de onderhandelingen voor het handelsakkoord EU-Japan openbaar zijn gemaakt. Een afschrift van het mandaat is bijgevoegd bij deze brief8.
Triloogonderhandelingen antidumpingmethodologie
Tot slot informeer ik uw leden over de stand van zaken rond de nieuwe antidumpingmethodologie. Inmiddels hebben drie onderhandelingsrondes plaatsgevonden op 10 juli, 31 augustus en 12 september 2017 tussen het Estse Voorzitterschap van de Raad, de Commissie en het Europees Parlement. Deze onderhandelingen hebben nog niet tot resultaat geleid. Het kabinet zou vanwege het lopend dispuut tussen China en de EU graag zien dat deze onderhandelingen op korte termijn worden afgerond. Vooralsnog is niet duidelijk wanneer de betrokken partijen tot overeenstemming kunnen komen.
De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen
Voor het verslag van de meest recente onderhandelingsronde: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2017/april/tradoc_155506.pdf
Ten aanzien van het handelsakkoord EU-Japan, zie: http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/eu-japan-economic-partnership-agreement/.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31985-51.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.