30 872 Landelijk afvalbeheerplan

28 694 Verpakkingsbeleid

Nr. 200 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 oktober 2015

Voor de zomer van dit jaar zijn gesprekken gevoerd met het verpakkende bedrijfsleven, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Stichting Natuur en Milieu over een creatieve aanpak voor de inzameling van kleine flesjes en blikjes. Een deel van deze kleine PET-flesjes en blikjes komt als zwerfafval in het milieu en in het restafval terecht. Dat is onwenselijk, daarmee worden namelijk waardevolle grondstoffen verspild en het leidt tot aantasting van de leefomgeving.

Naar aanleiding van die gesprekken is er een brede coalitie geformeerd, bestaande uit het verpakkende bedrijfsleven, de VNG en Stichting Natuur en Milieu, ondersteund door VNO-NCW, MKB-Nederland en de Koninklijke Vereniging voor afval- en Reinigingsmanagement (NVRD). Deze brede coalitie heeft aangeboden om vóór 1 oktober 2015 een plan van aanpak te maken voor pilots met innovatieve retourpremie- of beloningssystemen om te voorkomen dat kleine PET-flesjes en blikjes in het zwerfafval terecht komen. Deze aanpak is, zoals aangekondigd in de brief van 18 juni jl.1, onderdeel van de landelijke aanpak van zwerfafval, die in het vierde kwartaal van dit jaar aan uw Kamer wordt aangeboden.

Tijdens het Algemeen Overleg Grondstoffen en Afval van 25 juni jl. (Kamerstuk 33 043, nr. 44) heeft uw Kamer suggesties gedaan voor de invulling van het retourpremiesysteem. Uw Kamer heeft de wens geuit om individuen ook de mogelijkheid te geven om deel te nemen aan het systeem, om maatschappelijke organisaties in de brede zin van het woord te betrekken en een tussenevaluatie te doen.

Deze suggesties zijn meegenomen in het plan van aanpak. De gemeenten hebben namelijk de mogelijkheid om zowel individuen als maatschappelijke organisaties in de brede zin van het woord te betrekken en een rol te geven in de aanpak. Per 1 januari 2016 wordt een start gemaakt met deze aanpak die als proefproject op landelijke schaal in 2016 en 2017 wordt doorgezet.

Op basis van de resultaten wordt een uitgewerkt en landelijk dekkend plan per 1 januari 2018 ingevoerd. Na de zomer van 2016 zal een tussenevaluatie plaatsvinden en aan het einde van 2017 de eindevaluatie.

In de bijlage treft u het plan van aanpak aan2. De betrokken partijen willen samen de schouders eronder zetten om van deze aanpak een succes te maken.

Het is goed om te zien dat het de brede coalitie gelukt is om een ambitieus plan van aanpak te maken. De kern is gedragsbeïnvloeding van burgers door goed gedrag te belonen, waarbij gebruik gemaakt wordt van de kracht van maatschappelijke organisaties.

In het plan van aanpak is uitgewerkt hoe een uitvraag te doen aan gemeenten en maatschappelijke organisaties voor het ontwikkelen van pilots ter bestrijding van zwerfafval. Zoals u in het plan van aanpak kunt lezen, ligt de regie voor de invulling van het systeem bij de gemeenten. Want de gemeenten hebben vaak al een aanpak voor zwerfafval en doen aan gescheiden inzameling. Zij weten daardoor het beste hoe het systeem voor de kleine flesjes en blikjes ingepast kan worden in hun huidige aanpak. Ik zal samen met de brede coalitie de voortgang van de pilots via de begeleidingscommissie actief volgen.

Naar aanleiding van het VAO Grondstoffen en Afval van 1 september jl. (Handelingen II 2014/15, nr. 106, item 13) heeft uw Kamer een motie aangenomen van de leden Cegerek en Van Veldhoven over het waarborgen van een gedegen nulmeting en monitoring van de aanpak3. Hier voorziet het plan van aanpak op hoofdlijnen in. De komende maanden zal met betrokkenen verder vormgegeven worden aan het onderdeel monitoring mede ter uitvoering van de hierboven genoemde motie.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld


X Noot
1

Kamerstuk 28 694, nr. 130

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Kamerstuk 30 872, nr. 198

Naar boven