29 628 Politie

Nr. 662 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 september 2016

Met deze brief informeer ik uw Kamer over enkele toezeggingen gedaan tijdens het Algemeen Overleg Politie op 29 juni 2016.

Blauw Talent

Tijdens het AO Politie van 29 juni jl. (Kamerstuk 29 628, nr. 661) heb ik toegezegd uw Kamer te informeren over de pilot Blauw Talent. Deze pilot is één van de instrumenten om de diversiteit binnen het korps te vergroten. Het programma is bestemd voor kandidaten met een dubbele culturele achtergrond en kennis of ervaring met andere culturen die tijdens de selectie hoog scoorden maar net niet door de selectieprocedure zijn gekomen. In het programma van 10 weken krijgen zij scholing en training gericht op onder andere sport, taal en cognitie. Daarnaast lopen persoonlijke effectiviteit en fysieke en mentale weerbaarheid als een rode draad door het programma. Door het volgen van het programma worden de deelnemers in de gelegenheid gesteld hun kans te vergroten om bij een volgende sollicitatieronde wel door de selectieprocedure te komen. Zij zullen dezelfde selectieprocedure volgen als alle andere kandidaten in die sollicitatieronde en zij zullen daarbij aan dezelfde selectiecriteria moeten voldoen.

Rest mij te benadrukken dat alle kandidaten ongeacht achtergrond opnieuw kunnen solliciteren voor een functie bij de politie met inachtneming van dezelfde geldende termijnen waarop gesolliciteerd kan worden, mochten zij de eerste keer niet door de selectieprocedure komen.

Verdachte politieambtenaar

Ik heb onder meer in mijn brief van 4 november 2015 (Kamerstuk 28 844, nr. 87) toegezegd uw Kamer voor het zomerreces nader te informeren over de maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van de politieambtenaar die in september 2015 is aangehouden op verdenking van het lekken van politie-informatie. Het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte is nog in volle gang. Naar verwachting zal de inhoudelijke behandeling van deze zaak in mei 2017 plaatsvinden.

Op 1 juni 2016 is de voorlopige hechtenis van de verdachte geschorst en op 6 juni 2016 heeft de korpschef de verdachte naar aanleiding van het disciplinaire onderzoek van de politie ontslagen wegens zeer ernstig plichtsverzuim. Ik heb de Inspectie van Veiligheid en Justitie verzocht een onderzoek in te stellen naar het bestaande integriteits-, screenings- en autorisatiebeleid bij politie alsmede het beleid om onjuist gebruik van politiesystemen tegen te gaan. Het onderzoek van de Inspectie is inmiddels afgerond. Ik zal uw Kamer deze week mijn beleidsreactie op dit onderzoek doen toekomen.

Overigens zijn op 8 augustus 2016 twee medewerkers van de politie in Limburg aangehouden op verdenking van schending van het ambtsgeheim en ambtsmisbruik. De twee medewerkers zijn buiten functie gesteld met het voornemen tot schorsing. Beiden is de toegang tot politiesystemen en politiegebouwen ontzegd. De politie heeft opdracht gegeven voor een intern disciplinair onderzoek. Indien nodig zal ik uw Kamer hierover nader informeren.

Tapsysteem

Uw Kamer heeft mij op 24 juni jl. per brief verzocht de uitgebreide analyse van de beschikbaarheid van het tapsysteem van 2012 tot heden zo spoedig mogelijk aan de Kamer te doen toekomen opdat nog voor het zomerreces een algemeen overleg kon worden gehouden. In mijn brief van 23 juni jl. betreffende de beantwoording van het schriftelijk overleg over tapsystemen in Nederland (Kamerstuk 30 517, nr. 30) ben ik ingegaan op de doorlooptijd van het onderzoek. Inmiddels kan ik u melden dat ik de resultaten van het onderzoek in het laatste kwartaal van 2016 aan de Tweede Kamer zal aanbieden.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven