19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2820 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 februari 2022

Bijgaand treft u, mede namens de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Wonen en Ruimtelijke Ordening, een afschrift van de brief aan de Commissarissen van de Koning, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders inzake de gezamenlijke opgave asielopvang 2022-2023-I en taakstelling vergunninghouders 2022-I die op 14 februari jl. is verstuurd1. Tevens wordt u geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de verdere uitwerking van een tweede aanmeldcentrum.

Asielopvang en huisvesting vergunninghouders

Sinds lange tijd werken Rijk, medeoverheden en andere partners gezamenlijk om voldoende asielopvang en huisvesting van vergunninghouders te realiseren. Deze samenwerking is vanaf de zomer erg geïntensiveerd. In korte tijd zijn meer dan 10.000 opvangplekken gerealiseerd. Ook is een deel van de achterstand op de taakstelling huisvesting vergunninghouders ingelopen, conform afspraken met de medeoverheden daarover. Dit heeft een grote inspanning gevraagd van alle betrokken partijen waarvoor het kabinet grote waardering heeft.

De opvangcapaciteit blijft de komende maanden evenwel onder druk staan. Vanaf eind maart is voorzien dat veel (tijdelijke) noodopvanglocaties sluiten. De inzet van deze locaties moet worden verlengd of er moeten nieuwe opvanglocaties worden geworven, zodat het COA over voldoende opvangcapaciteit blijft beschikken. Daarnaast blijft het zaak dat gemeenten in 2022 blijven doorgaan met de versnelling om vergunninghouders te huisvesten. In de brief verzoeken wij de medeoverheden gezamenlijk met het Rijk deze opgaven te realiseren.

Zoals eerder aan uw Kamer is gemeld, is het kabinet niet voornemens om – als de benodigde opvangplekken onverhoopt niet worden gerealiseerd zoals eind 2021 dreigde te gebeuren – in de toekomst nogmaals de term «aanwijzing» op een dergelijke wijze te gebruiken. Er wordt op dit moment ook geen noodwetgeving voorbereid voor een dergelijke situatie.

Tweede aanmeldcentrum

Conform de toezegging aan de Tweede Kamer op 25 november 2021 (Handelingen II 2021/22, nr. 27, items 10 en 12) bij het begrotingsdebat, worden momenteel de mogelijkheden verkend en nader uitgewerkt voor een tweede aanmeldcentrum aanvullende op Ter Apel in de gemeente Westerwolde. Zoals aangegeven in dat debat betreft dit een ingewikkeld proces. Werkprocessen moeten worden vormgegeven of aangepast, noodzakelijke medische tests moeten kunnen plaatsvinden, evenals het identificeren en registreren van asielzoekers. Daarnaast moet nog een locatie gevonden worden.

Om het aanmeldcentrum in Ter Apel evenwel voor een aanzienlijk deel te ontlasten, is de IND gestart met een pilot in Zevenaar waar nareizigers, die al verblijfsmogelijkheden hebben in Nederland, zich melden bij aankomst in Nederland.

Ik hoop u voor het zomerreces nader te kunnen informeren over de voortgang van de initiatieven om te komen tot verdere ontlasting van het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Tot slot

De komende periode blijft mijn inzet erop gericht om opvangplekken waar mogelijk te behouden en waar nodig te realiseren, zodat iedereen die daar recht op heeft een bed heeft. Hierbij is en blijft het uitgangspunt dat deze opvang voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen. Het kan echter zijn dat deze normen, gezien de druk op de opvangcapaciteit, onder druk komen te staan.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven