19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2740 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 mei 2021

Tijdens de begrotingsbehandeling op 26 november 2020 (Handelingen II 2020/21, nr. 30, items 2, 5 en 7) heb ik uw Kamer toegezegd een externe, onafhankelijke doorlichting van de asielketen te laten uitvoeren. Het is belangrijk continu kritisch naar onszelf te blijven kijken en waar mogelijk de keten te verbeteren om de asielzoekers adequaat en rechtvaardig door het asielproces te begeleiden.

In mijn brief van 4 maart jl. (Kamerstuk 19 637, nr. 2703) heb ik u nader geïnformeerd over de doorlichting en aangegeven dat het onderzoek ingaat op enerzijds de organisatie van en de sturing op en binnen de IND. Anderzijds gaat het onderzoek in op de organisatie van en de sturing op de asielketen. Ik heb ook aangegeven dat de opdracht voor de onafhankelijke doorlichting is gegund aan EY. De onderzoekers van EY hebben op 20 mei jl. beide onderzoeken afgerond.

Met deze brief bied ik u de eindrapportages van EY aan1. De onderzoekers van EY hebben in korte tijd veel werk verzet. De onderzoekers geven op basis van hun bevindingen een reeks waardevolle adviezen en overwegingen in de vorm van handelingsperspectieven voor de korte en de lange termijn, die kunnen bijdragen aan het versterken en functioneren van de IND, de asielketen en de samenwerking daarbinnen.

Er wordt binnen de migratieketen iedere dag hard gewerkt door medewerkers die zeer betrokken zijn en zich maximaal inzetten. Hierin gaat veel goed. Dat constateren ook de onderzoekers. Dit willen we graag behouden. Tegelijkertijd constateren ze dat er verbeteringen mogelijk en nodig zijn. De rapporten van EY bieden een goede basis voor die verbetering en versterking van de migratieketen en de organisatie en het functioneren van de IND.

De komende periode zal ik gebruiken om de adviezen en overwegingen te duiden en tot een plan te komen op welke wijze de rapporten adequaat geïmplementeerd kunnen worden, hoeveel tijd dit gaat kosten en op welke manier de implementatie uitgevoerd kan worden, voortbouwend op bestaande initiatieven.

Over de voortgang hiervan zal ik u uiterlijk voor het zomerreces informeren.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven