19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2703 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 maart 2021

Tijdens de begrotingsbehandeling op 26 november 2020 (Handelingen II 2020/21, nr. 30, items 2, 5 en 7) heb ik uw Kamer toegezegd een externe, onafhankelijke doorlichting van de asielketen te laten uitvoeren. Met deze brief informeer ik u over de stappen die in dit kader zijn gezet.

Gelet op de problematiek die aanleiding is voor deze doorlichting zet ik in op een onafhankelijk onderzoek dat zowel ziet op het functioneren van de IND als de asielketen in onderlinge samenhang. Ik acht het daarbij van belang dat in dit onderzoek de belangrijkste knelpunten worden geïnventariseerd die belemmerend werken op het functioneren van de IND en de asielketen en op de samenwerking tussen de betrokken organisaties én welke verbeteringen te realiseren zijn.

De hoofdvraag die is opgesteld en nader met de opdrachtnemer zal worden besproken luidt:

«Hoe functioneert de IND en hoe functioneert de asielketen, ook in onderlinge samenhang?»

Het gaat in de doorlichting enerzijds om de organisatie van en de sturing op de IND en binnen de IND. Anderzijds gaat het om de organisatie van en de sturing op asielketen. In dit tweede deel wordt ook onderzoek gedaan naar de invloed van de koppelvlakken en afhankelijkheden tussen de ketenpartners. In het onderzoek wordt thans voorrang gegeven aan de organisatorische en sturingsvraagstukken.

De opdracht voor de onafhankelijke doorlichting is gegund aan EY. Het streven is voor eind mei aanstaande het onderzoek gereed te hebben. Het tijdpad is relatief kort, maar gelet op de kennis van en ervaringen met eerdere onderzoeken, haalbaar.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven