19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2170 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 maart 2016

Op 13 juli 2015 informeerde ik uw Kamer over de voortgang van de huisvesting van vergunninghouders1. Bij die brief zond ik uw Kamer de eerste voortgangsrapportage van het Platform Opnieuw Thuis.

Het Platform, ingesteld om de gemeenten te ondersteunen in de realisatie van de huisvesting van vergunninghouders, heeft mij inmiddels zijn tweede voortgangsrapportage gestuurd. Het Platform informeert hierin over zijn werkzaamheden en de bereikte resultaten gedurende 2015 en de geplande activiteiten voor 2016.

De belangrijkste ontwikkeling gedurende de tweede helft van 2015 was de hoge vlucht die de instroom van asielzoekers in Europa nam. Doordat driekwart in de tweede helft van 2015 naar Nederland kwam, kwam het hele asielstelsel onder grote druk te staan. In diezelfde periode nam de realisatie van huisvesting in gemeenten elke maand toe, wat erop duidt dat gemeenten, woningcorporaties en andere partners stevig hebben geïnvesteerd in het realiseren van huisvesting. De eerder opgelopen achterstand werd daarmee deels ingelopen.

Tegelijkertijd moet worden geconstateerd dat na de piek in december 2015 met 3.900 uitplaatsingen, de realisatie in 2016 tot op heden lager ligt (2.800 en 2.700 in januari en februari). En dat terwijl de opgave in de eerste helft van 2016 ongeveer een derde groter is dan in de tweede helft van 2015. Gemiddeld is per maand een realisatie van 3.900 nodig om de taakstelling (incl. eerder opgelopen achterstand) te behalen.

Verder wijs ik erop dat het aantal vergunninghouders dat nog in opvanglocaties verblijft nog immer toeneemt. Met 16.000 bestaat per 1 maart circa 35% van de bezetting in COA-opvang uit vergunninghouders. In het bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom (bijlage bij Kamerstuk 19 637, nr. 2107) is afgesproken dat gemeenten zich inspannen om vergunninghouders versneld onder te brengen, in tijdelijke wooneenheden, zodat enerzijds vergunninghouders hun leven kunnen oppakken in de hen toegewezen gemeenten en anderzijds opvangruimte vrij wordt gemaakt en dus minder nieuwe opvanglocaties gevonden hoeven te worden. Het Gemeentelijk Versnellingsarrangement (GVA), als 1 van de instrumenten die beschikbaar is gesteld, heeft tot nu toe echter nog geen grote vlucht genomen.

Ik ben mij er van bewust dat het geen gemakkelijke opgave is voor gemeenten, corporaties en partners en dat de inspanningen die zij plegen om zowel opvanglocaties voor asielzoekers als huisvesting voor vergunninghouders te realiseren fors zijn. Dit neemt niet weg dat iedereen de komende maanden hard zullen moeten werken om de taakstelling voor het huisvesten van vergunninghouders medio 2016 te kunnen halen. Het Platform Opnieuw Thuis en het Kabinet blijft partijen ondersteunen om tot praktische oplossingen te komen.

De tweede voortgangsrapportage doe ik hierbij aan uw Kamer toekomen2.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff


X Noot
1

Kamerstuk 19 637, nr. 2022

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven