19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2107 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 november 2015

De komst van veel vluchtelingen naar Nederland is voor ons land een grote uitdaging. Dit leidt ook tot zorgen bij veel Nederlanders. Deze zorgen neemt het kabinet serieus. Om de verhoogde instroom het hoofd te bieden zet het kabinet in op een brede aanpak van de vluchtelingenproblematiek. Uitgangspunt voor de overheid hierbij is en blijft om passende oplossingen te vinden waarbij de kosten voor de maatschappij zo beperkt mogelijk worden gehouden, sober en rechtvaardig.

De inzet van het kabinet ten aanzien van de verhoogde asielinstroom is drieledig:

  • 1. Het beperken van de instroom van vluchtelingen door opvang in de regio en door het wegnemen van de oorzaken voor de komst naar Nederland. Uw Kamer is hier in eerder brieven vanuit het kabinet al over geïnformeerd.1

  • 2. Vluchtelingen die in Nederland zijn of nog komen bieden we rechtvaardige maar sobere opvang.

  • 3. Van vluchtelingen die (tijdelijk) in Nederland mogen blijven verwacht het kabinet een actieve bijdrage aan de Nederlandse samenleving. Zij worden ondersteund bij integratie en participatie.

Om uitwerking te geven aan bovengenoemde inzet zijn met de gemeenten (vertegenwoordigd door de VNG) bestuurlijke afspraken gemaakt over de opvangcapaciteit, de sluitende aanpak van de huisvesting, de inkomensvoorziening en de maatschappelijke begeleiding. Ook de provincies (vertegenwoordigd door het IPO) zijn bij de totstandkoming van deze afspraken betrokken. Aangezien de problematiek per definitie op het lokale niveau tot uiting komt, zijn samenwerking en goede communicatie tussen rijk, provincies en gemeenten cruciaal. De verhoogde asielinstroom vraagt tegelijkertijd om een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling en een bijbehorende aanspreekbaarheid op ieders verantwoordelijkheid.

Het Rijk en de gemeenten komen door middel van deze bestuurlijke afspraken overeen om gezamenlijk, schouder aan schouder, de huidige opgaven het hoofd te bieden. Op 27 november zijn deze afspraken bekrachtigd in een overhedenoverleg. De afspraken gelden tussen het Rijk en de VNG maar worden door de VNG nog wel voorgelegd aan haar achterban. Middels deze brief bieden wij u de gemaakte afspraken aan, samengevoegd in een bestuursakkoord2.

Voorts wordt vandaag een aantal andere brieven verzonden, waarin nader wordt ingegaan op een aantal specifieke onderdelen van de kabinetsinzet ten aanzien van de verhoogde asielinstroom.

In de brief van de Minister voor Wonen en Rijksdienst, over de huisvesting van vergunninghouders, wordt u geïnformeerd over een financiële bijdrage die ter beschikking zal worden gesteld voor het realiseren van een huisvestingsvoorziening, aanpassingen in wet- en regelgeving en de mogelijkheden voor de inzet van Rijksvastgoed. Om verder te kunnen werken aan de doelstellingen van het kabinet betreffende de opvang van asielzoekers, is het immers van belang dat er ook voldoende doorstroommogelijkheden zijn voor vergunninghouders die momenteel nog in het COA verblijven. Dit dient bewerkstelligd te worden zonder dat dit leidt tot grote verdringing van reguliere woningzoekenden in de sociale huursector. De brief gaat in op de mogelijkheden om de huisvesting van vergunninghouders te bespoedigen met inachtneming van deze voorwaarde.

De Minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid zet in een brief over integratie en participatie, uiteen wat de inzet is van het kabinet op integratie en participatie van vergunninghouders. Dit is van belang voor vergunninghouders zelf en voor (het draagvlak in) de Nederlandse samenleving. De verhoogde instroom vereist, naast het versterken van de bestaande uitvoering, ook creativiteit en extra maatregelen. De brief beperkt zich derhalve niet tot een beschrijving van het huidige systeem, maar geeft een overzicht van de extra maatregelen die worden genomen. Met deze brief wordt ook uitvoering gegeven aan een aantal moties van en toezeggingen aan uw Kamer. Deze brief is toegezegd voorafgaand aan de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Daarnaast stuurt de Minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief over de participatieverklaring. Daarin wordt u geïnformeerd over de verplichtstelling van deze verklaring. In aansluiting bij de kabinetsinzet om bij vergunninghouders de integratie te versnellen en de kennis van de Nederlandse samenleving te vergroten, wordt het participatieverklaringstraject als verplicht onderdeel van het inburgeringsexamen in de Wet Inburgering opgenomen. Ook hierover zijn bestuurlijke afspraken gemaakt in het Bestuursakkoord.

In de laatste brief kondigt de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie maatregelen aan om de asielprocedures beter beheersbaar te houden. Door de hoge instroom en de daarmee samenhangende toegenomen druk op de asielprocedure zijn deze noodzakelijk. Deze maatregelen zien zowel op de algemene asielprocedure in Nederland als op de procedure met betrekking tot de nareis van gezinsleden van vergunninghouders.

Met bijgevoegde brieven geeft het kabinet verder invulling aan de brede aanpak van de vluchtelingenproblematiek. Het kabinet is zich er van bewust dat dit nog veel inzet zal vragen van alle partijen en streeft naar een voortzetting van de goede samenwerking van de afgelopen periode.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff


X Noot
1

Kamerstuk 29 754, nr. 274

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven