Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor om aanstaande dinsdag ook te stemmen over de moties ingediend bij de wetgevingsoverleggen over de onderdelen Binnenlands Bestuur, Gemeente- en Provinciefonds en Overheidspersoneel van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de moties ingediend bij het wetgevingsoverleg over het onderdeel Sport van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ook stel ik voor, te stemmen over de aangehouden motie-Van der Staaij (32500-VI, nr. 42).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de fractie van de ChristenUnie benoem ik:

  • - in de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink tot lid;

  • - in de Commissie voor de Werkwijze der Kamer het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink tot lid in de bestaande vacature;

  • - in de Contactgroep België het lid Slob tot lid.

Op verzoek van de PVV-fractie benoem ik in de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid het lid Van den Besselaar tot lid in plaats van het lid Fritsma en het lid Fritsma tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Bontes.

Ik stel voor, de volgende stukken van de stand van werkzaamheden af te voeren: 32500-XVI-89; 32293-6; 2010Z15594; 31209-142; 26049-70; 27925-410; 32500-V-11; 30196-118; 21501-32-419; 22112-1085; 21501-32-418; 28625-106; 21501-32-416; 22112-1077; 31379-12; 22112-1078; 32500-VIII-41; 32123-VIII-153; 29502-41; 31086-25; 32500-XIII-66; 27428-175; 31753-22; 21501-20-492; 29521-151; 32500-X-14; 2010Z16420; 29893-111; 29893-107; 2010Z12941; 29984-229; 30111-51; 29893-105; 29893-104; 31987-8; 29893-103; 29893-108; 29893-106; 23645-374; 29893-102; 29984-233 en 29984-222.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Leijten.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Zeven maanden geleden spraken wij over slechte zorg bij de Haagse Wijk- en WoonZorg. Twee weken geleden sprak ik hier de staatssecretaris op aan. Zij zei dat we vertrouwen moeten hebben, dat het allemaal beter gaat en dat de zorg nog maar op één locatie slecht is. Gisteren is duidelijk geworden dat de inspectie aan vier andere locaties de opdracht heeft gegeven om de plannen op orde te maken. Het blijft maar voortduren. We moeten hier echt een spoeddebat over voeren.

Mevrouw Agema (PVV):

Steun. Het is een bloody shame dat dit al zo lang duurt en dat mensen al zo lang in slechte omstandigheden moeten leven in de laatste jaren van hun leven.

Mevrouw Venrooy-van Ark (VVD):

Steun voor dit debat. Ik wil wel graag van tevoren een brief ontvangen. Ik heb tevens schriftelijke vragen gesteld over HWW Zorg. Ik heb de staatssecretaris verzocht, deze met spoed te beantwoorden. Ik stel er prijs op dat de beantwoording van die schriftelijke vragen binnen is alvorens wij het debat hebben.

De heer Dibi (GroenLinks):

Ook namens GroenLinks steun voor het debat en een brief daaraan voorafgaand.

Mevrouw Uitslag (CDA):

Wij zouden toch heel graag eerst een reactie van de staatssecretaris willen hebben op deze zaken. Daarna willen we eventueel een debat.

Mevrouw Kuiken (PvdA):

Steun voor de brief en het debat.

Mevrouw Dijkstra (D66):

Heel kort nog, eerst graag een brief en daarna moeten we beoordelen of er een debat moet worden gehouden.

De voorzitter:

Ik stel vast dat er steun is. Ik zal het spoeddebat toevoegen aan de lijst. Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal ik doorgeleiden naar het kabinet. De spreektijd bedraagt drie minuten per fractie. Ik neem aan dat het kabinet rekening houdt met onze wens om van tevoren een brief en de antwoorden op de schriftelijke vragen van mevrouw Venrooy te krijgen.

Mevrouw Leijten (SP):

Ik wil graag nog even reageren. Ik heb gezien dat mevrouw Dijkstra ook naar aanleiding van het vragenuurtje vragen heeft gesteld. Een brief is wat mij betreft niet noodzakelijk. We hebben namelijk de toezegging van minister Klink dat hij met een plan B zou komen. Dat is er nog niet. Ook hebben we het stenogram van het vragenuurtje. Daarin was de staatssecretaris heel duidelijk. Zij heeft alle vertrouwen in het bestuur. Dat is wel weer beschaamd. Wat mij betreft, plannen we dit snel in. Als het niet snel plenair kan, hoop ik dat de commissie mee zal werken om snel een AO te houden.

De voorzitter:

Helder. Ik stel vast dat we een spoeddebat houden. De spreektijd bedraagt drie minuten per fractie.

Mevrouw Uitslag (CDA):

Voorzitter. Wij zouden toch echt graag eerst een brief willen, juist omdat de instelling nu twee weken de tijd krijgt om met een verbeterplan te komen.

Mevrouw Leijten (SP):

De instelling is al zeven maanden bezig!

Mevrouw Uitslag (CDA):

Dat maakt niet uit. De stand van zaken is nu dat de instelling nog twee weken de tijd krijgt voor een verbeterplan. Laten we dat niet in de wielen rijden. Ik wil eerst graag een brief van de staatssecretaris en daarover vervolgens mogelijk een debat.

De voorzitter:

Dat kan ik mij heel goed voorstellen, maar er is een spoeddebat aangevraagd. Daar is voldoende steun voor. We kunnen meegeven dat het plezierig zou zijn als er een brief ligt en de antwoorden op de schriftelijke vragen van mevrouw Venrooy. Het spoeddebat zal op de lijst gezet worden met drie minuten spreektijd per fractie.

Het woord is aan mevrouw Agema.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Reeds in 2006 was het het Kamerlid Nawijn dat Kamervragen stelde over het overlijden van mevrouw Emons in een koelcel van het Monteverdi. Sindsdien hebben wij vele reeksen Kamervragen gesteld. Het aantal klachten neemt enorm toe, ook qua ernst en samenstelling: volledig blauwe handen en armen, bijtwonden; je kunt het zo gek niet bedenken. De klachten over het Monteverdi zijn bijzonder ernstig. Voor ons is de maat nu vol. We willen hierover graag een spoeddebat. We willen weten wat er nu aan de hand is. We willen ook dat het over is met het pappen en nathouden. Er moet echt paal en perk gesteld worden aan de hoeveelheid klachten bij het Monteverdi.

Mevrouw Leijten (SP):

Vanavond wordt hier in het programma EenVandaag aandacht aan besteed naar aanleiding van een zwartboek van de SP-afdeling in Zoetermeer. Ik steun het verzoek. Het lijkt mij heel goed dat we het zwartboek toevoegen aan het debat en dat de staatssecretaris daar ook op reageert. Ik heb het al gezien; het is behoorlijk schokkend.

Mevrouw Venrooy-van Ark (VVD):

Aangezien het een heel ernstige situatie is, lijkt het mij op zich goed om daarover een debat te houden. In dit geval wil ik zeker pleiten voor een brief, omdat het goed is dat we ook op grond van documentatie de debatten in gaan.

De heer Dibi (GroenLinks):

Er bestaat geen twijfel over de noodzaak tot een debat. Misschien is een AO beter, omdat ik denk dat een spoeddebat voor het reces – als het echt zo ernstig is – niet zal lukken. We kunnen wellicht in commissieverband bekijken of we dat AO volgende week of zelfs deze week nog kunnen plannen.

Mevrouw Dijkstra (D66):

Ik heb toch een beetje moeite met de spoeddebatten die wij hier nu bepleiten over verschillende verzorgingshuizen. Ik denk dat het om een structureel gegeven gaat en dat het veel beter is dat wij eens uitputtend over verzorgingshuizen in structurele zin debatteren. Ik steun een spoeddebat niet.

Mevrouw Uitslag (CDA):

Ik sluit mij van harte aan bij de woorden van mevrouw Dijkstra. Hoe ernstig en hoe schrijnend het ook is, de Kamer moet de rode draad uit deze verhalen halen en een goed debat voeren over de kwaliteit van de zorg en over governance. We kunnen wel spoeddebatten gaan houden, maar laten we dit punt substantieel aanpakken en over het totaal bekijken wat de aanpak van de Kamer zou moeten zijn.

De voorzitter:

Ik constateer dat er voldoende steun is voor het spoeddebat. Er is nog de suggestie gedaan om de staatssecretaris van tevoren om een brief te vragen.

Mevrouw Agema (PVV):

Een brief behoort tot de mogelijkheden, net als een spoed-AO. We zouden ook het eerder aangevraagde en toegekende spoeddebat kunnen samenvoegen met dit spoeddebat. Het lijkt mij toch wel de grootst mogelijke spoed hebben dat we voor het kerstreces eindelijk eens de vinger erachter krijgen.

De voorzitter:

Begrijp ik goed dat u zegt dat u een spoed-AO ook goed vindt als het maar voor de kerst plaatsvindt?

Mevrouw Agema (PVV):

Ja.

De voorzitter:

Is het een goede suggestie om ...

Mevrouw Agema (PVV):

Nee, voorzitter, ik vind dat deze twee debatten nu toegekend zijn. Die staan nu op de agenda. Als de commissie besluit, daar een spoed-AO van te maken, vind ik dat prima. Ik wil wel dat de debatten tot die tijd op de rol blijven staan.

De voorzitter:

Ik wilde ongeveer in dezelfde zin iets concluderen. Er is een spoeddebat aangevraagd, maar ik begrijp van mevrouw Agema dat als het lukt om voor de kerst een spoed-AO te houden ...

Mevrouw Agema (PVV):

Ik weet niet wat mevrouw Leijten vindt van het samenvoegen van beide zaken?

Mevrouw Leijten (SP):

Nu ja, daar moeten wij eventjes naar kijken. Ik doe in elk geval de volgende belofte. Vanmiddag ben ik in Zoetermeer en krijg ik het zwartboek. Ik zal ervoor zorgen dat de collega's dat ook krijgen en dat het per ommegaande ook naar het ministerie gaat, zodat erop gereageerd kan worden. We moeten er even naar kijken of deze debatten samengevoegd kunnen worden. Het debat over HWW Zorg heeft ook echt te maken met de vraag wat de inspectie kan doen op het moment dat al geconstateerd is dat het zo ernstig is. Het andere debat betreft meer ...

Mevrouw Agema (PVV):

Dit is een stap eerder, ja.

Mevrouw Leijten (SP):

... de vraag waarom er nooit iets is gebeurd. We moeten er maar even over overleggen. Wij komen wel met een voorstel. Maar de spoeddebatten staan. Waarschijnlijk houden we de debatten in een andere zaal dan deze, als de commissie dat toelaat.

De voorzitter:

Ik stel voor dat de spoeddebatten blijven staan, dat in de procedurevergadering van de vaste commissie voor VWS bekeken wordt of een spoed-AO mogelijk is en dat er ook gekeken zal worden of beide zaken samen te voegen zijn. Mag ik daarmee concluderen dat dit in overeenstemming is met wat de aanvragers wensen?

Mevrouw Agema (PVV):

Ja.

Mevrouw Leijten (SP):

Ja.

De voorzitter:

Dan wordt het stenogram uiteraard ook doorgeleid naar het kabinet. Voor beide spoeddebatten geldt een spreektijd van drie minuten per fractie.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven