Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor om toe te voegen aan de agenda van hedenavond het debat over het koninklijk besluit tot inwerkingtreding van de Rijkswet wijziging Statuut in verband met de opheffing van de Nederlandse Antillen (31954, nr. 30).

Op verzoek van het lid Gesthuizen stel ik voor, de motie op stuk 32123-VI, nr. 31, opnieuw aan te houden. Dit betekent dat de in artikel 69, tweede lid, genoemde termijn van twee maanden voor deze motie opnieuw gaat lopen.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de D66-fractie benoem ik in de vaste commissie voor Economische Zaken het lid Van Veldhoven-van der Meer tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature.

Op verzoek van de SP-fractie benoem ik in de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer het lid Bashir tot lid in plaats van het lid Karabulut en het lid Smits tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Bashir.

Op verzoek van de VVD-fractie benoem ik:

  • - in de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid het lid Azmani tot lid in plaats van het lid Venrooy-van Ark;

  • - in de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het lid Hennis-Plasschaert tot plaatsvervangend lid in de plaats van het lid Zijlstra.

Op verzoek van de SGP-fractie benoem ik in de commissie voor de Werkwijze het lid Van der Staaij tot lid in de bestaande vacature.

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van deze week het verslag van het algemeen overleg inzake evaluatie herstelplannen pensioenfondsen (AO van 24 augustus 2010), met als eerste spreker het lid Ulenbelt.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Pechtold.

De heer Pechtold (D66):

Voorzitter. De afgelopen weken, dagen en misschien uren waren enigszins verwarrend, niet alleen voor een doorgewinterd politicus, maar ik denk ook voor veel mensen die dit allemaal hebben gadegeslagen. Vrijdag is namelijk door informateur Opstelten een eindverslag naar de Kamer gezonden. Dat komt erop neer dat de poging om een CDA/VVD/PVV-kabinet te vormen in ieder geval op dat moment gestrand lijkt. Ik zou daarover graag met de informateur debatteren, niet alleen om terug te kunnen kijken en onze rol als parlement serieus te nemen en transparantie te betrachten, maar ook om de actualiteit met de collega's te bespreken. Daarbij gaat het om de vraag hoe het staatshoofd, aan wie wij vanochtend en de afgelopen dagen allemaal advies hebben uitgebracht, het vervolg nu vorm zou moeten geven.

De voorzitter:

Ik constateer dat er voldoende steun is voor het houden van dat debat.

De heer Roemer (SP):

Voorzitter. Ik wil wel graag de bevestiging hebben van de fracties van de PVV, het CDA en de VVD dat zij optimaal en volledig aan dat debat deelnemen. Anders heeft het namelijk weinig zin.

De voorzitter:

Ik zie een aantal leden knikken. Ik zie ook dat de heer Wilders opstaat.

De heer Wilders (PVV):

Voorzitter. Ik zal zeker met 30 volle seconden spreektijd meedoen.

De voorzitter:

Wij zullen u klokken. Er is voldoende steun voor het houden van een dergelijk debat. Ik stel voor om daarbij spreektijden te hanteren van vijf minuten per fractie. Ik zal daar soepel mee omgaan, mijnheer Wilders. Dit debat vangt aan direct na de regeling van werkzaamheden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Raak.

Ik moet overigens zeggen, mijnheer Irrgang, dat ik sommige leden nauwelijks meer herken na de vakantie.

(applaus)

De voorzitter:

Ik sta niet op de sprekerslijst, maar anders had ik zeker ook geklapt. Het woord is nu aan de heer Van Raak.

De heer Van Raak (SP):

Voorzitter. Ik kan u geruststellen: het haar van de heer Irrgang groeit weer aan.

Voorzitter. De Kamer heeft een motie van de SP aangenomen waarin wordt gevraagd om de bezuinigingen op de politie stop te zetten. Overal uit het land komen echter berichten naar ons dat daar toch bezuinigingen worden doorgevoerd. Afgesproken was evenwel om de bezuinigingen in de begroting voor 2011 en later bij de politie te schrappen. Bij de meeste korpsen worden nu echter mensen ontslagen en bureaus gesloten vanwege de bezuinigingen vanaf 2011 en later. Als wij hier een motie aannemen, moet die ook worden uitgevoerd. Er kan dus niet via de achterdeur alsnog worden bezuinigd. Daarom wil ik graag een spoeddebat met de minister van Binnenlandse Zaken voeren over de uitvoering van deze motie.

Mevrouw Berndsen (D66):

Voorzitter. D66 steunt dit verzoek.

De heer Dibi (GroenLinks):

Voorzitter. Hetzelfde geldt voor de fractie van GroenLinks.

Mevrouw Hennis-Plasschaert (VVD):

Voorzitter. Dit geldt ook voor de fractie van de VVD.

De voorzitter:

Mijnheer Van Raak, u hebt voldoende steun voor uw verzoek.

Mevrouw Kuiken (PvdA):

Voorzitter. Een dergelijk debat is natuurlijk prima. Volgens onze fractie zou het wel goed zijn, als wij voorafgaande aan dat debat een brief zouden krijgen van het kabinet.

De voorzitter:

Dat is een goed punt.

De heer Van Raak (SP):

Dat kan heel snel. Ik wil nog een opmerking maken. Ik heb begrepen dat de PVV altijd stond voor de politie in Nederland. Ik hoop dat dit zo blijft.

De voorzitter:

Mijnheer Van Raak, dit gaat over de procedure, het is immers de regeling van werkzaamheden.

De heer Brinkman (PVV):

Voorzitter. Ook de fractie van de PVV steunt dit verzoek van de heer Van Raak.

De heer Van Raak (SP):

Dank u wel.

De voorzitter:

Kijk eens aan. U hebt dus ruime steun voor het houden van een spoeddebat. Ik zal dat debat plannen met een spreektijd van drie minuten per fractie. Het stenogram zullen wij doorgeleiden naar het kabinet; dan kan de gevraagde brief er op tijd zijn.

Het woord is aan mevrouw Wolbert.

Mevrouw Wolbert (PvdA):

Voorzitter. Vlak voor het zomerreces kondigde minister Klink een stop op aanvragen van een persoonsgebonden budget aan omdat de subsidiepot leeg was. Vervolgens is iedereen op reces gegaan, maar waren er in Nederland honderden families die geen pgb kregen en ook geen andere vorm van hulp. Voor de gewone zorginstellingen waren er namelijk wachtlijsten. Het resultaat is dat honderden gezinnen en families in Nederland geen hulp krijgen. Zij zijn tussen wal en schip gevallen.

De voorzitter:

Wat is uw voorstel?

Mevrouw Wolbert (PvdA):

De fractie van de Partij van de Arbeid vindt dat minister Klink met een noodmaatregel moet komen en wil een spoeddebat over de mogelijkheden om voor de schrijnende gevallen tot een aanpassing te komen.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Voorzitter. Wat mij betreft was dit morgen tijdens de procedurevergadering van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de orde gekomen, maar ik steun het verzoek om hier met spoed over te debatteren.

Mevrouw Voortman (GroenLinks):

Voorzitter. Wij zijn blij dat de PvdA-fractie nu ook de ernst van de pgb-stop inziet. Wij steunen dan natuurlijk ook het verzoek om een spoeddebat.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Er is een grondwettelijk recht op zorg, dus het kan niet dat mensen geen zorg krijgen omdat er geen persoonsgebonden budget wordt afgegeven. Ik stel voor dat wij het ministerie vragen om deze middag nog te reageren op al die verhalen, zodat wij morgen kunnen besluiten of we een commissievergadering houden of een spoeddebat. Het kan allebei op zeer korte termijn.

De heer Van der Staaij (SGP):

Voorzitter. Steun voor het voorstel.

Mevrouw Agema (PVV):

Steun voor het voorstel en voor het voorstel van mevrouw Leijten om een brief te vragen.

Mevrouw Dijkstra (D66):

Idem. Steun voor het voorstel en de brief.

Mevrouw Uitslag (CDA):

Steun voor het voorstel.

Mevrouw Venrooy-van Ark (VVD):

Vanuit de VVD ook steun voor het voorstel, ook voor de vorm die de SP voorstelt.

De voorzitter:

Dank u wel. Ik merk dat het reces mij uw naam had doen ontschieten, mevrouw Venrooy. Het spijt mij; ik moet er nog een beetje inkomen, maar voor het verslag is het belangrijk dat we uw naam genoemd hebben. U bent van de VVD-fractie.

Mevrouw Wolbert, u hebt ruime steun, dus we gaan het spoeddebat plannen en het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Mevrouw Wolbert (PvdA):

Voorzitter. Mag ik nog iets aanvullends zeggen? Als we toch om een brief vragen, stel ik voor dat we niet alleen vragen om in te gaan op de 400 casussen, want het lijkt dan misschien meer op strafwerk dan op een oplossing. Ik wil graag dat de minister ook ingaat op het voorstel van de PvdA om tot een noodoplossing te komen, want daar gaat het natuurlijk om.

De voorzitter:

We zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Blanksma-van den Heuvel.

Mevrouw Blanksma-van den Heuvel (CDA):

Voorzitter. Morgen staat het wetsvoorstel gemeentelijke schuldhulpverlening op de plenaire agenda. Ik vraag om uitstel tot er een nieuw kabinet is, gezien de samenhang met andere onderwerpen binnen Sociale Zaken.

De voorzitter:

Naar ik begrijp, is dit voorstel mede namens de fracties van de VVD en de SP gedaan.

Mevrouw Blanksma-van den Heuvel (CDA):

Dat klopt.

De heer Spekman (PvdA):

Voorzitter. De oude Kamer heeft dit bewust niet controversieel verklaard. Zij vond namelijk dat mensen met schulden op dit moment niet goed genoeg geholpen worden. Het zegt heel veel dat we dit gaan uitstellen. Ik vind het vreselijk. Misschien is het ouderwets dat ik mensen met pech wil helpen, maar ik wil het wetsvoorstel graag behandelen.

De heer De Jong (PVV):

Wij steunen het verzoek.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Wat mij betreft kan het debat doorgaan.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. In het kader van de samenwerking sluit ik mij vandaag aan bij de heer Spekman, want hij heeft mij de woorden uit de mond gehaald. Wat mij betreft kan het debat dus doorgaan.

De voorzitter:

Er is een meerderheid voor het van de agenda afvoeren van het debat. Ik zal de meerderheid volgen, al denk ik wel dat het goed is dat u in de commissies allemaal eens goed nadenkt over zaken die al dan niet op de agenda kunnen. Ik word namelijk ook van allerlei kanten benaderd met de opmerking dat we vooral veel moeten doen en niet op onze handen moeten zitten. U zult begrijpen dat ik het daar ook mee eens ben. We zullen het debat afvoeren van de agenda.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

Voorzitter. Langs deze weg doe ik graag het verzoek aan de minister van Economische Zaken om mijn schriftelijke vragen van 25 augustus over het ACTA, het anti-piraterij namaakverdrag, voor morgenochtend 10.00 uur te beantwoorden. Dit onderwerp is namelijk onverwacht toegevoegd als agendapunt aan het AO over de EU-handelspolitiek dat wij morgenmiddag om 13.30 uur houden.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Hiermee zijn wij nu volgens mij aan het einde van de regeling van werkzaamheden gekomen. Ik schors enkele momenten om te kijken of informateur Opstelten in dit huis aanwezig is.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven