Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van een van de volgende weken:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van het Burgerlijk Wetboek en enkele andere wetten in verband met lastenverlichting voor burgers en bedrijfsleven (32038);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek en de Kadasterwet in verband met de inschrijving in de openbare registers van netwerken (31974);

  • - het voorstel van wet van de leden Gerkens en Van Vroonhoven-Kok houdende wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Wet handhaving consumentenbescherming in verband met de invoering van voorschriften betreffende de doorverkoop van toegangskaarten voor een publieke gebeurtenis op het terrein van sport of cultuur (31461);

  • - het wetsvoorstel Goedkeuring en uitvoering van het Verdrag inzake samenwerking bij de bestrijding van sluikhandel in verdovende middelen en psychotrope stoffen over zee en door de lucht in het Caribisch gebied (31355, R1848).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de fractie van PvdA benoem ik:

  • - in de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het lid Laaper tot lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Europese Zaken het lid Laaper tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Justitie het lid Laaper tot lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken het lid Laaper tot lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor de Rijksuitgaven het lid Laaper tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature.

Op verzoek van de CDA-fractie benoem ik:

  • - in het Strategisch overleg informatievoorziening het lid Algra tot lid.

Op verzoek van de GroenLinks-fractie benoem ik:

  • - in de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken het lid Vendrik tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Halsema.

Het woord is aan mevrouw Azough.

Mevrouw Azough (GroenLinks):

Voorzitter. Ik wil rappelleren voor de volgende schriftelijke vragen. Ik heb de staatssecretaris van Justitie op 18 november 2009 vragen gesteld over de verwijdering van een familie uit de vrijheidsbeperkende locatie Ter Apel. Mevrouw Van Gent heeft de staatssecretaris van Justitie en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 23 november 2009 vragen gesteld over het bericht "IND-convenant zet au-pairbureaus klem".

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord zou nu aan de heer Pechtold zijn, maar die zie ik niet. Dan is het woord aan mevrouw Van Velzen.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. Oktober vorig jaar heeft de staatssecretaris van Justitie de Kamer gemeld dat het huisvesten van asielzoekers in tenten een tijdelijke noodmaatregel was en een onmenselijke situatie. De bestaande drie tentenkampen zouden spoedig gesloten worden. Nu bereikt ons echter het bericht dat het COA een vergunning heeft aangevraagd en gekregen om nieuwe tenten op te zetten, dit keer in Ter Apel, voor maximaal 600 mensen voor maximaal een jaar. Er zijn concrete bouwplannen die volgens de lokale burgemeester slechts zijn afgeblazen vanwege de slechte weersomstandigheden. Ik zou een aantal vragen beantwoord willen krijgen.

Waarom is een vergunning aangevraagd voor een nieuwe vluchtelingencamping? Waar komen al deze mensen plotseling vandaan? Is sprake van een nieuwe instroom? Waarom houdt de staatssecretaris zich niet aan haar eerdere belofte dat dit soort onmenselijke huisvesting gesloten wordt? Waarom is de Kamer hierover niet geïnformeerd? Ik zou de staatssecretaris hier graag over interpelleren.

De heer Fritsma (PVV):

Voorzitter. De PVV-fractie heeft behoefte aan meer actuele informatie over deze problematiek en over de huidige instroom. De IND-cijfers lopen tot november vorig jaar. Het lijkt mij goed als het kabinet het actuele beeld verwoordt in een brief, zodat de consequenties voor de opvang precies duidelijk worden. Hoeveel extra plaatsen zijn waar nodig? Als die informatie er is, kunnen wij bekijken of een debat nodig is. Ik doe het verzoek om een brief mede namens de heer De Krom van de VVD-fractie.

Mevrouw Azough (GroenLinks):

Voorzitter. Ik steun mevrouw Van Velzen in haar verzoek om een debat, maar ook bij mij zijn er onduidelijkheden over wat er precies met de gemeente Vlagtwedde is afgesproken. Ik zou graag binnen 24 uur van de staatssecretaris duidelijkheid krijgen over de vraag of er wel sprake is van een extra locatie bij Ter Apel. Dit zou haaks staan op eerdere beloftes aan de Kamer.

De voorzitter:

U moet iets duidelijker zijn. Steunt u de vraag om een interpellatie?

Mevrouw Azough (GroenLinks):

In principe wel, maar ik wil graag eerst weten of er een noodzaak is om een debat te houden. Volgens mij is daar geen sprake van.

De voorzitter:

Dus u wilt eerst informatie en dan komt u terug.

De heer Van Haersma Buma (CDA):

Voorzitter. Voor de CDA-fractie geldt ook dat eerst duidelijk moet zijn wat er precies aan de hand is. Pas daarna beslissen wij over de vraag of daarover in een spoeddebat moet worden gesproken. Mogelijk kan het ook in een normaal algemeen overleg.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Ik hoor mijn collega's en ik kan mij vinden in de wens om voor het debat een brief te ontvangen. Ik ben blij met de toevoeging van GroenLinks om die binnen 24 uur te mogen ontvangen. Dan kunnen wij volgende week terugkomen op een eventueel debat.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet. Dan zie ik u eventueel volgende week terug.

Het woord is aan mevrouw Thieme.

Mevrouw Thieme (PvdD):

Voorzitter. Wij zullen binnenkort een spoeddebat voeren over de Q-koorts. Ons bereiken nu berichten dat ook bokken worden gedood, onder meer op de geitenhouderij in Sint Anthonis. Ik wil graag voor het spoeddebat een brief van de minister ontvangen, aangezien zij ons in het laatste algemeen overleg op dit punt nog had verzekerd dat er niet tot doding van bokken overgegaan zou worden, voordat zij daarover een besluit zou hebben genomen.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Hiermee zijn wij gekomen aan het eind van de regeling van werkzaamheden.

Naar boven