Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van een van de volgende weken:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van diverse onderwijswetten in verband met het invoeren van een fusietoets in het onderwijs (32040);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van bepalingen met betrekking tot het toezicht op collectieve beheersorganisaties voor auteurs- en naburige rechten (31766);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet Fonds economische structuurversterking (31993);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering in verband met de maatregel van terbeschikkingstelling met voorwaarden (31823);

  • - het wetsvoorstel Wijzigingen van de Pensioenwet in verband met het uitbreiden van de werkingssfeer voor ondernemingspensioenfondsen (32141).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de GroenLinks-fractie benoem ik in de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken het lid Halsema tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Vendrik.

Het woord is aan de heer Graus.

De heer Graus (PVV):

Voorzitter. Ik heb afgelopen dinsdag een spoeddebat aangevraagd over de noodsituatie van duizenden dieren in Nederland die niet worden bijgevoerd door Staatsbosbeheer. Ik wil een item toevoegen aan dat spoeddebat, als u mij dat toestaat en als ik er steun voor krijg, en ik wil vragen of we daarvoor iets langere spreektijden kunnen krijgen. Ik zal het even uitleggen, dan weet iedereen waarom ik dat vraag.

De voorzitter:

Nee, echt niet.

De heer Graus (PVV):

Een boswachter heeft een boete gekregen omdat hij dieren heeft bijgevoerd. Mevrouw de voorzitter. Gekker moet het niet worden!

De voorzitter:

Ik zei het misschien niet duidelijk genoeg, maar ik zei "nee".

De heer Graus (PVV):

Gekker moet het niet worden. Iemand die dieren door de winter helpt, wordt in ons land beboet door de groene maffia, en dat kan niet.

De voorzitter:

Mijnheer Graus. Ik zei u dat u dat niet moet zeggen. U moet dat soort woorden ook niet gebruiken, echt niet, dat accepteer ik niet.

De heer Graus (PVV):

Mevrouw de voorzitter. Ik gebruik de woorden die ik wil!

De voorzitter:

Nee, dat is een vergissing.

De heer Graus (PVV):

Mevrouw de voorzitter. Ik heb vrijheid van meningsuiting. Ik ben gekozen parlementariër. Ik maak gebruik van mijn vrijheid van meningsuiting en ik gebruik nette woorden, mevrouw de voorzitter.

De voorzitter:

Wij hebben het goede gebruik dat wij hier geen mensen over één kam scheren, zeker niet als ze zich niet kunnen verdedigen.

Mevrouw Neppérus (VVD):

Voorzitter. De berichten in de krant van vanochtend over diezelfde problematiek van het voeren, hebben ook mijn fractie diep geschokt. Wij steunen daarom het verzoek om uitbreiding van het spoeddebat, en wat ons betreft mag de spreektijd dan ook ietsje langer worden, met het verzoek om de vragen die mijn fractiegenoot mevrouw Snijder eerder over dit onderwerp heeft gesteld, van tevoren te beantwoorden.

De voorzitter:

Ik zal het stenogram doorgeleiden. Het verzoek komt op het lijstje. Ik zeg nog eens: als het echt spoedeisend is, kunt u het veel beter in een algemeen overleg doen.

De heer Graus (PVV):

Voorzitter. Mede namens alle hongerige dieren: bedankt, en u ook, mevrouw Neppérus.

De voorzitter:

De spreektijden houd ik op drie minuten per fractie.

De vergadering wordt van 13.40 uur tot 14.00 uur geschorst.

Naar boven