Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan de heer De Roon.

De heer De Roon (PVV):

Voorzitter. Ik lees in het Algemeen Dagblad dat minister Koenders in het geheim werkt aan ...

De voorzitter:

Als u zoiets bijzonders wilt doen, dan hebben wij daar ook een bijzondere plek voor. Ik kan het overzicht dan gemakkelijker behouden. Dit is allemaal om het mij makkelijk te maken, dat begrijpt u.

De heer De Roon (PVV):

Ik sta natuurlijk ook heel graag achter het spreekgestoelte.

De voorzitter:

Ja, dat weet ik.

De heer De Roon (PVV):

Het gaat om het feit dat ik in het Algemeen Dagblad lees dat minister Koenders in het geheim zou werken aan een militaire missie in Afrika. Als kop staat er: "Nederland wil orde op zaken stellen in Afrika". Gaat Nederland de rol van politieagent van de wereld overnemen van de Verenigde Staten? Ik zou hier graag een spoeddebat over voeren met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

De heer Boekestijn (VVD):

Voorzitter. Tegenwoordig zijn spoeddebatten uitsteldebatten en het duurt wel drie weken voordat zij plaatsvinden. Ik vind dit een belangrijk onderwerp. Ik zou de heer De Roon in overweging willen geven om eerst nog een brief te vragen ter bevestiging. Dan kunnen wij in een extra procedurevergadering een spoed-AO plannen.

De voorzitter:

Dat is een ander voorstel. U steunt het verzoek om een spoeddebat dus niet.

Mevrouw Bouwmeester (PvdA):

De PvdA-fractie steunt het voorstel van de VVD-fractie.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

Ik steun het voorstel van de VVD-fractie om een brief te vragen. Ik zie geen reden voor een spoedige behandeling. Die missie staat niet morgen op vertrek.

Mevrouw Ferrier (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie wil ook allereerst een brief. Dan kunnen wij op basis daarvan bezien wat we ermee doen.

De voorzitter:

Mijnheer De Roon, u hebt geen steun voor een spoeddebat, maar het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet. Na de reactie van het kabinet kunt u altijd weer terugkomen.

De heer De Roon (PVV):

Dat is goed.

De voorzitter:

Aldus besloten.

Het woord is aan mevrouw Karabulut.

Mevrouw Karabulut (SP):

Voorzitter. Gisteren luidden maatschappelijke dienstverleners en schuldhulpverleners de noodklok. De wachtlijsten voor de schuldhulpverlening groeien. Mensen moeten een maand, zes maanden en soms zelfs een jaar wachten, met alle gevolgen van dien: inkomen kwijt, huis kwijt, incassokosten, grote menselijke drama's, maar ook grote gevolgen voor de samenleving.

De voorzitter:

En wat wilt u daaraan doen?

Mevrouw Karabulut (SP):

Ik wil graag een spoeddebat met de staatssecretaris van Sociale Zaken.

Mevrouw Bouwmeester (PvdA):

De PvdA-fractie wil graag eerst een brief ontvangen. Dan weten we meer dan wat er in een krantenartikel stond. Op basis daarvan kunnen we dan beoordelen of we daarover in een algemeen overleg kunnen spreken, in brede samenhang en op een rustige manier. Dat is dit heel belangrijke onderwerp namelijk waard.

Mevrouw Uitslag (CDA):

De CDA-fractie steunt het voorstel van de PvdA-fractie. Ook wij willen eerst een brief.

De voorzitter:

Mevrouw Karabulut, u hebt geen steun voor een spoeddebat, maar we zullen wel het stenogram doorgeleiden.

Mevrouw Karabulut (SP):

Voorzitter. Dank u wel. Het betreft natuurlijk niet alleen maar een krantenartikel, maar ook een rapport en een uitzending. Een brief lijkt mij prima, als die dan maar wel voor morgen 12.00 uur binnen is. Dan kunnen we vervolgens een algemeen overleg hebben, dat maakt mij niet zo veel uit, als er maar een debat komt.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet. Aldus besloten.

Het woord is aan mevrouw Peters.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

Voorzitter. Ik verzoek om een brief van de ministers van VROM en van VenW over het nieuws dat de A27 en de A12 bij Utrecht verbreed worden als alternatief voor de nieuwe wegen door Amelisweerd, waar eerst sprake van was. Ik weet dat er een AO over dit onderwerp plaatsvindt op 18 november. Omdat echter de kans bestaat dat de behandeling van de Crisis- en herstelwet al volgende week plaatsvindt, wil ik graag voor dat debat weten wat er klopt van die nieuwsberichten.

De heer Aptroot (VVD):

Steun voor de brief over het goede nieuws dat het wegennet daar eindelijk eens flink wordt uitgebreid. Die willen wij ook graag ontvangen.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

We hadden andere motieven, maar de brief willen wij graag.

De voorzitter:

Ja, dat is ook politiek.

Het woord is aan mevrouw Ouwehand. Rappels mogen op zich wel van achter de interruptiemicrofoon, maar als u liever spreekt vanaf het spreekgestoelte, mag dat ook.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Voorzitter. Het is nogal een lijstje. Ik moet bij de minister van VWS altijd leuren om de stukken over dierproeven. Tijdens het AO van 24 september 2009 heeft hij toegezegd, een aantal stukken toe te sturen vóór de behandeling van de VWS-begroting volgende week. Het gaat om een advies van de Centrale commissie dierproeven over scholing van onderzoekers, een brief over het totale budget voor alternatieven voor dierproeven, een brief over de hoofdlijnen van de Europese dierproevenrichtlijn met betrekking tot niet-menselijke primaten en een brief waarin de minister reageert op de Code Openheid van de VSNU. Ik wil deze stukken morgen voor 10.00 uur hebben om de begroting goed te kunnen voorbereiden.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

De heer De Krom (VVD):

Voorzitter. Voor alle duidelijkheid: wij stemmen over de moties die morgenochtend worden ingediend bij de VAO's bij de aanvang van de middagvergadering.

De voorzitter:

U hebt mij de woorden uit de mond genomen. Als u dit voorstel niet had gedaan, zou ik het hebben gedaan. Wij stemmen morgen bij het begin van de middagvergadering. Wij zullen de stemming opnemen in de agenda.

Naar boven