Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2008-2009 | nr. 25, pagina 2045-2049 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2008-2009 | nr. 25, pagina 2045-2049 |
Regeling van werkzaamheden
De voorzitter:
Ik stel voor, hedenmiddag ook te stemmen over de aangehouden motie Wiegman-van Meppelen Scheppink (27428, nr. 123), over de aangehouden motie-Weekers (31371, nr. 25) en over de ingediende motie bij het wetgevingsoverleg over het begrotingsonderzoek VROM.
Het woord is aan de heer Polderman.
De heer Polderman (SP):
Voorzitter. Afgelopen donderdag heeft een algemeen overleg plaatsgevonden over de Landbouwraad. Tijdens dit algemeen overleg werden wij het niet eens over het stemgedrag van Nederland over de ggo-motie. U weet dat het VAO dat daarop volgde, uitliep op een hoofdelijke stemming, omdat de verdeeldheid was zoals die was. Wij dachten dat het daarmee zou zijn afgehandeld. Wie schetst echter onze verbazing toen wij afgelopen vrijdag een brief ontvingen, waarin de regering ons meldt dat zij de moties niet zal uitvoeren. Dit lijkt mij een zaak waarover wij een spoeddebat moeten aanvragen. Dat zal vandaag nog moeten plaatsvinden, omdat de minister op het punt staat om naar Brussel af te reizen.
Mevrouw Ouwehand (PvdD):
Voorzitter. Dit is een motie in een lange rij moties die de minister niet uitvoert. Daarom steun ik dit verzoek om een spoeddebat voluit.
De heer Waalkens (PvdA):
Ook de fractie van de PvdA steunt het verzoek om een spoeddebat te voeren. Ik vraag mij af of de heer Polderman alleen de minister van LNV daarbij aanwezig wil laten zijn? Moet ook niet de minister van VROM daarbij aanwezig zijn?
De heer Graus (PVV):
Ondanks het feit dat mijn fractie tegen de moties heeft gestemd, steunen wij het verzoek om een spoeddebat, omdat wij vinden dat een motie die door de Kamer is aangenomen, dient te worden uitgevoerd. De minister van LNV heeft er een handje van om dat niet te doen.
De voorzitter:
Helder, dat hoeft u nu allemaal niet te zeggen.
De heer Cramer (ChristenUnie):
Voorzitter. Ik steun de aanvraag van een spoeddebat. Ik wil graag dat ook minister Cramer bij dit debat aanwezig is.
De voorzitter:
Ik constateer dat er voldoende draagvlak is voor het houden van een spoeddebat. Wij zullen dit voeren direct na de stemmingen. Ik stel voor om spreektijden van 1 minuut aan te houden. Wij moeten immers rekening houden met de volle agenda.
De heer Polderman (SP):
Welke ministers zullen aanwezig zijn?
De voorzitter:
Ik dacht dat het de bedoeling was dat beide ministers daarbij aanwezig waren?
De heer Polderman (SP):
Ik heb slechts gevraagd om de aanwezigheid van de minister van LNV, maar als er een meerderheid is voor uitbreiding, dan heb ik daartegen geen bezwaar.
De voorzitter:
Volgens mij waren ook daarvoor 30 leden. Voor wij het weten, houden wij twee spoeddebatten. Mijn voorstel is om dit samen te voegen.
Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Halsema.
Mevrouw Halsema (GroenLinks):
Voorzitter. Afgelopen donderdag is de minister voor WWI, mevrouw Vogelaar, afgetreden na een indringend gesprek – zo mogen wij uit de media vernemen – met vicepremier en partijleider Bos, de fractievoorzitter en de partijvoorzitter van de PvdA. Een ministerswisseling is niet niks. Bovendien is hierbij een staatsrechtelijk novum gecreëerd, waarbij de reden van haar vertrek onduidelijk is. Ik verzoek om hierover een spoeddebat te mogen houden. Ik moet hierbij nadrukkelijk zeggen dat ik dit verzoek mede namens de SP-fractie doe.
De voorzitter:
Dan hebt u al voldoende steun voor het houden van een spoeddebat.
De heer Rutte (VVD):
Voorzitter. Ik heb begrepen dat de minister-president dezer dagen niet aanwezig zou kunnen zijn. Mijn fractie geeft er de voorkeur aan om een spoeddebat over dit onderwerp te voeren na terugkeer van de minister-president.
De heer Pechtold (D66):
Voorzitter. De omgangsvormen binnen de PvdA zijn interessant, maar het is niet aan het parlement om daarover te oordelen. Daarom pleit ik er met de heer Rutte voor om het debat hierover pas te houden als de formateur van dit kabinet, de heer Balkenende, daarbij aanwezig kan zijn.
De heer Wilders (PVV):
Voorzitter. Het maakt mij niet veel uit wie er allemaal bij zal zijn, ik ben alleen maar blij dat wij nog een keer over mevrouw Vogelaar kunnen praten. Daarom steun ik dit verzoek om een spoeddebat.
Mevrouw Verdonk (Verdonk):
Voorzitter. Ook ik steun dit verzoek, maar ik wil het debat houden in aanwezigheid van de minister-president.
De heer Van der Vlies (SGP):
Ik sluit mij aan bij hetgeen collega Rutte heeft gezegd.
Mevrouw Kant (SP):
Ik steun het verzoek. Dat heeft ook te maken met het feit dat de leider van de PvdA tevens de viceminister-president is. Wij kunnen dus het debat met hem voeren. Op die manier kunnen wij twee slagen in één keer maken. Mocht er onduidelijkheid zijn over de rol van de minister-president of mochten er vragen gesteld worden die hij echt zelf moet beantwoorden, dan kunnen wij daar altijd alsnog een moment voor vinden.
De voorzitter:
Mevrouw Halsema, ik heb goed nagedacht. Ook omwille van de tijd stel ik voor dat wij het debat hedenmiddag houden, na het debat met minister Verburg. Wij zullen zorgen dat wij het debat in korte tijd afdoen, derhalve stel ik voor, een spreektijd van drie minuten aan te houden. Aldus is besloten.
Mevrouw Halsema (GroenLinks):
In mijn beleving spreekt het kabinet altijd met één mond. Als bij afwezigheid van de premier ook de G20 kan doorgaan, dan moet de vicepremier ook dit debat aankunnen.
Ik verzoek u verder om in het debat een spreektijd van vijf minuten aan te houden.
De voorzitter:
Dat kan absoluut niet. Daar moet u begrip voor hebben. De spreektijd blijft drie minuten. Ik heb gezegd "aldus is besloten", dus dat betekent dat erover besloten is.
De heer Pechtold (D66):
De heer Bos is vicepremier, maar hij was geen viceformateur.
De voorzitter:
Er is steun voor het debat. Echt waar.
De heer Pechtold (D66):
Voorzitter. Er is inderdaad steun voor dit debat. Dat gaat dan door. Maar u bepaalt wanneer het plaatsvindt. U kunt wel zeggen dat u dit bij dezen bepaald hebt, maar er waren nogal wat fracties die graag de heer Balkenende bij het debat wilden hebben.
De voorzitter:
Ik heb besloten dat wij het debat vanmiddag voeren.
Het woord is aan de heer Van der Ham.
De heer Van der Ham (D66):
Voorzitter. Mede namens het lid Remkes van de VVD-fractie verzoek ik om een brief van de regering over het gedoe rond de VIA-regeling en de geldigheid van de door ex-minister Vogelaar verzonden brief ter zake.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is opnieuw aan de heer Van der Ham.
De heer Van der Ham (D66):
Voorzitter. Er is informatie over 20.000 bedrijven die in kredietproblemen zouden kunnen komen. Ik kan mij voorstellen dat dit ook bij het vandaag te voeren debat ter sprake zal komen, maar ik wil over dit punt graag zo snel mogelijk een brief ontvangen van de ministers van Economische Zaken, van Financiën en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De voorzitter:
Zou dit punt vanmiddag niet gewoon mondeling kunnen worden meegenomen in het debat?
De heer Van der Ham (D66):
Wellicht zien de ministers aanleiding om over dit onderwerp een brief te verzenden voordat het debat plaatsvindt.
De voorzitter:
Wellicht zien de ministers aanleiding om het antwoord te geven tijdens het debat. Zullen wij dat eerst even afwachten? Wij moeten elkaar hier natuurlijk niet gek maken. Als u na afloop van het debat nog vragen hebt, dan kunt u alsnog om een brief verzoeken.
Het woord is aan de heer Rutte.
De heer Rutte (VVD):
Voorzitter. Het vanmiddag te voeren debat over de kredietcrisis gaat ook over de effecten daarvan op de economie. Om die reden zou mijn fractie het op prijs stellen als ook de minister van Economische Zaken aan dat debat deelneemt.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan mevrouw Karabulut.
Mevrouw Karabulut (SP):
Voorzitter. Graag wil ik antwoord op de vragen over de financiële obstakels die door de Marokkaanse overheid worden opgeworpen. De termijn van zes weken is inmiddels verstreken.
Ik heb vorige week verder ook een kabinetsreactie gevraagd op de kritiek op het rapport van de Taskforce Antillianen. Ook die reactie zou ik graag deze week ontvangen, misschien in relatie met de brief die over de VIA-regeling is aangevraagd.
Voorts zou ik graag zien dat nog deze week de afronding van het debat inzake de kwestie van de Marokkaanse spionage wordt gehouden. Dit in verband met het vertrek van de minister van Buitenlandse Zaken naar Marokko, volgende week.
De voorzitter:
Wat betreft de rappellen, zullen wij het stenogram doorgeleiden naar het kabinet. Welke van de ministers zou u bij de afronding van het debat willen hebben?
Mevrouw Karabulut (SP):
De minister van Justitie, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De voorzitter:
U wilt drie ministers bij het debat hebben. Ik neem aan dat u de agenda van deze week kent.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ja, die ken ik.
De voorzitter:
Wij hebben kennisgenomen van uw wens.
De heer Fritsma (PVV):
De PVV-fractie steunt het verzoek om dit debat nog deze week te houden.
Mevrouw Griffith (VVD):
Voorzitter. U hebt kennisgenomen van het verzoek van mevrouw Karabulut. Vorige week of twee weken geleden heb ik eveneens gevraagd om plaatsing van dit onderwerp op de agenda. Ik denk dat wij elkaar goed in de ogen moeten kijken. Als u zegt dat uw agenda bomvol is, dan moeten wij dat debat desnoods in een spoed-AO voortzetten. Ik zou het in elk geval op prijs stellen dat wij het debat nog dit jaar afronden.
De voorzitter:
Dat vind ik ook; wij moeten met een schone lei beginnen. De Kamer kan zelf altijd zeggen dat zij dit in commissieverband afrondt. Ik kan alleen maar mijn best doen om het onderwerp op de plenaire agenda te zetten als ik hiertoe de kans zie. Deze week is dat onmogelijk, zoals de Kamer zelf ook kan zien. Overigens is het de agenda van de Kamer en niet mijn agenda.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ik wil hierover nog wel iets zeggen. Zoals wij eerder hebben besproken, vertrekt de minister van Buitenlandse Zaken volgende week naar Marokko. Voor die tijd willen wij het debat afronden. Dat hebben wij ook al eerder aangegeven. Ik had dan ook gehoopt dat hiermee eerder rekening was gehouden. Ik wil het debat graag deze week voeren.
De voorzitter:
Ik ga hierover niet met u in debat. Ik zal mijn best doen om het debat deze week op de agenda te zetten. Lukt dat niet, dan lukt het niet. Ik heb gehoord om welke ministers het gaat.
Het woord is aan de heer Vendrik.
De heer Vendrik (GroenLinks):
Voorzitter. Ik rappelleer op een toezegging van de minister van VROM, gedaan tijdens het debat op 2 juli. Het betreft een brief over de zogeheten internationale bossenproblematiek in het kader van het klimaatbeleid. Ik heb hier al eerder naar gevraagd. Ik vraag om een spoedige toezending van deze brief, bij voorkeur begin volgende week.
De voorzitter:
Het stenogram zal worden doorgeleid naar het kabinet.
Het woord is aan mevrouw Langkamp.
Mevrouw Langkamp (SP):
Voorzitter. Ik wil graag twee series schriftelijke vragen rappelleren. De ene serie betreft problemen bij de tegemoetkoming in de kosten van gezinshuiskinderen. Ik heb een uitstelbriefje ontvangen, maar dat is inmiddels ook al weer drie weken geleden. Ik zou dus zo onderhand de antwoorden willen zien. Anders moet ik ze misschien maar volgende week aanmelden voor het mondelinge vragenuur. De tweede serie vragen betreft een klacht tegen Nederland bij het Europees Comité voor Sociale Rechten. Aangezien het aanstaande donderdag de Internationale Dag van de Rechten van het Kind is, zou het mooi zijn als binnenkort de antwoorden verschijnen.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan de heer Ten Broeke.
De heer Ten Broeke (VVD):
Voorzitter. Wij gaan de agendadruk hopelijk iets verlichten. Ik ga namelijk pleiten voor het van de rol halen van het VAO over de luchthaven Twente. Na lange tijd bij het kabinet te hebben aangedrongen op duidelijkheid, is deze vrijdag eindelijk gekomen. Dit maakt dat wij geen behoefte hebben aan het VAO.
De voorzitter:
Wij zullen dit VAO afvoeren van de agenda.
Het woord is aan de heer Dibi.
De heer Dibi (GroenLinks):
Voorzitter. Ik wil graag een brief ontvangen van de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie over de overeenkomst op Europees niveau over paspoorten, in het bijzonder over de database voor vingerafdrukken, en de consequenties daarvan voor het wetsvoorstel inzake de wijziging van de Paspoortwet in verband met het herinrichten van de reisdocumentenadministratie.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan mevrouw Gesthuizen.
Mevrouw Gesthuizen (SP):
Voorzitter. Ik heb ruim drie weken geleden vragen gesteld over de EZ-subsidie voor het schip dat genoemd wordt naar de heer Pieter Schelte Heerema. Ik wil graag op korte termijn een antwoord krijgen op deze vragen.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan mevrouw Van der Burg.
Mevrouw Van der Burg (VVD):
Voorzitter. Op 30 oktober heeft de voormalige minister voor Wonen, Wijken en Integratie aan de Kamer toegezegd dat zij samen met de minister van Economische Zaken binnen enkele weken met een pakket maatregelen zou komen voor de woningmarkt. Ik realiseer mij dat er het een en ander is voorgevallen op het ministerie. Er zijn echter ook andere ministeries bij betrokken. Ik zou dus toch graag willen dat het plan van aanpak snel naar de Kamer komt, in ieder geval voor het einde van deze week, zodat er duidelijkheid komt voor de partijen in het land en wij het plan kunnen betrekken bij de behandeling van de begroting voor WWI.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan de heer Graus.
De heer Graus (PVV):
Voorzitter. Mede namens mijn fractiegenoot De Roon zou ik graag een schriftelijke reactie ontvangen van de ministers van Justitie en van LNV over berichten in diverse media over de door zijn baas zwaar mishandelde hond Yango. Deze hond is vandaag door de rechter teruggegeven aan zijn zieke, agressieve en drugsverslaafde eigenaar. Er zijn hierbij twee vragen van belang. Waarom was het onontkoombaar voor de rechter om hond Yango terug te geven aan deze agressieve junk? Wij vragen al twee jaar om een levenslang verbod op het houden van dieren door dierenmishandelaren. Zijn de ministers nu eindelijk bereid om een strafrechtelijke maatregel te overwegen teneinde ervoor te zorgen dat er een dergelijk verbod komt?
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan mevrouw Thieme.
Mevrouw Thieme (PvdD):
Voorzitter. Deze week slaan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de VWA alarm over het ongebreidelde gebruik van antibiotica in de veehouderij. Mijn collega Ouwehand heeft op 5 november een brief gevraagd aan de minister van VWS en de minister van LNV. Wij hebben die nog niet ontvangen. Wij willen die graag zo spoedig mogelijk ontvangen, in ieder geval vóór de begrotingsbehandeling van LNV.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan mevrouw Leijten.
Mevrouw Leijten (SP):
Mijn collega Van Gerven en ik hebben op 29 september vragen gesteld over gouden handdrukken bij het IJsselmeerziekenhuis. Het is nu toch wel tijd voor antwoord.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan de heer Brinkman.
De heer Brinkman (PVV):
Voorzitter. Ik wil graag een rappel voor een brief. Deze had ik vorige week ook al gevraagd. Het onderwerp is de Volksuniversiteit Gouda. Ik wil de brief graag voor morgenmiddag 12.00 uur ontvangen, zodat ik deze kan gebruiken bij de bespreking van de begroting van BZK.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan mevrouw Ouwehand.
Mevrouw Ouwehand (PvdD):
Voorzitter. De Partij voor de Dieren verzoekt om uitstel van de stemmingen over de motie over gentechnologie. Wij willen het debat van vanmiddag afwachten.
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):
Deze motie had ik al veel eerder in stemming willen brengen. Juist gezien het debat lijkt het mij goed dat de Kamer een uitspraak doet, voorafgaand aan het spoeddebat.
De voorzitter:
Ik denk dat mevrouw Ouwehand dit moet accepteren. Het is de motie van mevrouw Wiegman. Zij wil graag dat voor het debat wordt gestemd over de motie.
Het woord is aan de heer Weekers.
De heer Weekers (VVD):
Voorzitter. Vorige week woensdag hebben wij tot twee uur 's nachts de eerste termijn van het debat over de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten gehad. Vanwege het tijdstip konden niet alle vragen worden beantwoord. Aan het kabinet is toen gevraagd om bij voorkeur uiterlijk op vrijdagmiddag met een brief te komen, waarin de nadere vragen zouden worden beantwoord. Deze brief hebben wij tot op heden nog niet gezien. Morgenochtend staat de tweede termijn gepland. Als wij de brief niet voor vanmiddag vier uur hebben, kunnen wij volgens mij bezwaarlijk beginnen aan de tweede termijn. Kan de voorzitter het daarheen leiden dat wij die brief op tijd krijgen, dan wel dat de tweede termijn wordt verplaatst?
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram met spoed onder de aandacht brengen van het kabinet. Wij willen natuurlijk wel dat het debat doorgaat.
Het woord is aan de heer Vendrik.
De heer Vendrik (GroenLinks):
Afgelopen weekend heeft de G20-top plaatsgevonden. Staatssecretaris De Jager nam hieraan deel. Dat zag er leuk uit op de staatsiefoto.
De voorzitter:
En dat wilde u hier even zeggen?
De heer Vendrik (GroenLinks):
Nog iets belangrijker dan de foto, hoeveel waardering wij ook hebben voor de heer De Jager en zijn optreden op het wereldtoneel, is een goed verslag van het Nederlandse kabinet over wat besproken is tijdens de top, wat de Nederlandse inzet was en wat eruit is gekomen. Ik doe dit verzoek mede namens de heer Weekers van de VVD.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Wij kunnen gaan stemmen. De vorige keer hadden 75 leden de lijst getekend. Ik hoop dat nu meer leden dit hebben gedaan.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20082009-2045-2049.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.