Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor om de minister van Financiën op dinsdag 16 september om 15.00 uur in de gelegenheid te stellen, de begroting voor 2009 aan te bieden. Voorts stel ik voor om de algemene politieke beschouwingen te houden op woensdag 17 september, te beginnen om 10.15 uur, en deze op donderdag 18 september, eveneens om 10.15 uur, voort te zetten, zo nodig tot na 23.00 uur.

Ik stel daarbij de volgende procedure voor. Op woensdag 17 september begint de Kamer om 10.15 uur. Daarbij wordt de gebruikelijke begrotingsvolgorde gehanteerd. Deze termijn zal naar verwachting vóór de avondpauze kunnen worden afgerond. Donderdag 18 september om 10.15 uur zal de minister-president antwoorden. Daarna is er een tweede termijn voor de indiening van moties en voor een nadere inbreng.

Ik stel voor om voor de eerste termijn de volgende spreektijden te hanteren:

  • - voor de fracties van CDA en PvdA elk 35 minuten;

  • - voor de fracties van SP en VVD elk 30 minuten;

  • - voor de fracties van PVV, GroenLinks en ChristenUnie elk 20 minuten;

  • - voor de fracties van D66, PvdD en SGP elk 15 minuten;

  • - voor mevrouw Verdonk 5 minuten.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de fractie van het CDA benoem ik:

  • - in de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport het lid Aasted Madsen-van Stiphout tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Çörüz;

  • - in de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het lid Sterk tot lid in plaats van het lid Haverkamp.

Ik deel aan de Kamer mee dat de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat het lid Jager tot haar voorzitter heeft gekozen.

Voorts deel ik mee dat een groot aantal stukken van de stand der werkzaamheden zal worden afgevoerd.

(De bijzonderheden inzake de afgevoerde stukken zullen worden opgenomen als bijlage in de Handelingen.)1

De voorzitter:

Tot slot deel ik mee dat ingevolge artikel 69, tweede lid, van het Reglement van Orde de aangehouden moties gedrukt onder de nummers 30176, nr.13, en 28989, nrs. 71 en 72, zijn vervallen.

Het woord is aan mevrouw Van Toorenburg. Ik ben er zo langzamerhand aan gewend dat de leden niet naar mij luisteren. Ik verzoek de leden echter om wel te luisteren naar hun collega.

Mevrouw Van Toorenburg (CDA):

Voorzitter. De afgelopen dagen heeft er een aantal berichten in de krant gestaan over het inburgeringsfiasco in Amsterdam en de oplossingsrichting die daar gekozen lijkt te worden. Deze zint ons niet. Wij zouden graag een brief van het kabinet ontvangen waarin het zijn visie hierop geeft. Daarbij zouden wij ook de vragen beantwoord willen zien van collega Karabulut. Zij heeft hier eveneens vragen over gesteld. Wij ontvangen de brief graag binnen een week. Dan kunnen wij de reactie van het kabinet meenemen in het komende debat.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering wordt direct doorgezonden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Gesthuizen.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Voorzitter. Ik wil u vragen om het verslag van het algemeen overleg over vrije prijsvorming in de ziekenhuiszorg op de agenda te zetten.

De voorzitter:

Wij zullen dit verslag toevoegen aan de agenda van de week na de algemene politieke beschouwingen.

Het woord is aan de heer Teeven.

De heer Teeven (VVD):

Voorzitter. Ik zou graag een brief ontvangen van de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie over het beleid ten aanzien van het vuurwapengebruik in rechtbanken en ook in de Tweede Kamer. De terrorismedreiging is naar "substantieel" gegaan. Deze gevaarzetting bedreigt volgens de AIVD ook de rechtsstaat. In sommige rechtbanken dragen parketpolitieambtenaren een vuurwapen, maar in veel andere rechtbanken niet. Hier in de Tweede Kamer gebeurt dit af en toe wel en af en toe niet.

De voorzitter:

Het voorstel is duidelijk. Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Kalma.

De heer Kalma (PvdA):

Voorzitter. Mede namens de CDA-fractie verzoek ik om het VAO over het Burgerforum Kiesstelsel op de agenda te zetten.

De voorzitter:

Wij zullen dit toevoegen aan de agenda van de week na de algemene politieke beschouwingen.

Het woord is aan de heer Roemer.

De heer Roemer (SP):

Voorzitter. Ik zou graag een rappel doen voor het beantwoorden van een viertal vragen, waarvan de nummers bij de Griffie bekend zijn. Die nummers staan ook op de lijst van onbeantwoorde vragen. Al deze vragen zijn uit de maand juli. De beantwoording is dus flink over de datum.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering, met daarbij de onderwerpen zoals genoemd op de lijst, zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Fritsma.

De heer Fritsma (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek, het verslag van het vanochtend gehouden AO over bijstand op de agenda te zetten. Dit verzoek komt mede van de fracties van de SP en GroenLinks.

De voorzitter:

Als niemand daartegen bezwaar heeft, zullen wij dit VAO toevoegen aan de agenda van de week na de algemene politieke beschouwingen.

Het woord is aan de heer Graus.

De heer Graus (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek mede namens de fractie van de SP, het verslag van het algemeen overleg over de AID dat wij hedenochtend hebben gehouden, op de agenda te plaatsen.

De heer Atsma (CDA):

Voorzitter. Ik sluit mij hierbij aan, met het verzoek om dit VAO op zeer korte termijn op de agenda te zetten, vanwege de impact die dit onderwerp in den lande heeft gehad en de discussie die het heeft teweeggebracht.

De voorzitter:

Ik doe mijn uiterste best om dit VAO zo snel mogelijk op de agenda te plaatsen.

Ik deel mee dat het lid Verdonk zich heeft afgemeld voor de stemmingen.

Naar boven