Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Roemer.

De heer Roemer (SP):

Voorzitter. Ik wil graag dat het verslag van het algemeen overleg over sociale veiligheid in het openbaar vervoer, dat gisteren is gehouden, op de agenda geplaatst wordt.

De voorzitter:

Ik stel voor, dat VAO toe te voegen aan de agenda voor volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Jan de Vries.

De heer Jan de Vries (CDA):

Voorzitter. Ik wil graag rappelleren in verband met schriftelijke vragen van mijn collega, mevrouw Vietsch, aan de ministers van VROM, VWS en voor Jeugd en Gezin over recycling van incontinentiemateriaal en luiers in Nederland.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Agema.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Bij de regeling van werkzaamheden van afgelopen dinsdag heb ik gevraagd om een spoeddebat over babysterfte 's nachts in ziekenhuizen, die significant, 23%, hoger is dan overdag. Er is toen voorgesteld, eerst te vragen om snelle beantwoording van de schriftelijke vragen op dit punt. De antwoorden zijn echter nog niet binnen. Ik wil niet nog drie weken wachten op de beantwoording van schriftelijke vragen over zo'n ernstig onderwerp, want wij moeten op korte termijn spijkers met koppen slaan. Ik vraag daarom opnieuw om een spoeddebat over babysterfte in de nacht.

Mevrouw Schermers (CDA):

Wij kunnen dit belangrijke onderwerp niet bespreken zonder dat wij de antwoorden en de reactie van de minister hebben ontvangen. Verder zitten er veel meer aspecten aan dan alleen het aspect dat mevrouw Agema noemde. Ik vind dat wij dit onderwerp niet in een spoeddebat kunnen behandelen. Ik stel voor, dit punt in een procedurevergadering aan de orde te stellen.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Dit is een ernstige kwestie en de minister heeft er al op gereageerd. Wij zijn er niet voor om dit tijdens een spoeddebat af te handelen. Ik weet ook niet of die schriftelijke vragen er nog steeds liggen. Ik ben er ook voor om dit punt in een procedurevergadering te bespreken.

De heer Cramer (ChristenUnie):

Ik sluit mij bij beide vorige sprekers aan.

De heer Van der Veen (PvdA):

Ik sluit mij bij de drie vorige sprekers aan.

De voorzitter:

Ik zie dat er geen steun is voor uw verzoek, mevrouw Agema. Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ik zal hem ook tot spoed manen om de schriftelijke vragen te beantwoorden. Dan kunt u dit punt eventueel in de regeling van werkzaamheden van aanstaande dinsdag aan de orde stellen of in een procedurevergadering van de commissie verder bespreken.

Mevrouw Agema (PVV):

Kennelijk ontbreekt het gevoel voor urgentie in de Kamer. Ik vind dat buitengewoon treurig, maar zolang je geen 30 leden achter je hebt, kun je niets. Ik leg mij daarbij neer.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van Gent.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

De fractie van GroenLinks krijgt graag een brief van de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, waarin zij motiveren of zij al dan niet bereid zijn om de Canadezen te volgen, die besloten hebben voorlopig geen gevangenen meer over te dragen aan de Afghaanse autoriteiten, omdat sprake is van "geloofwaardige" beschuldigingen van mishandeling. Dit hebben wij op 24 januari gelezen op Teletekst. Wij zouden deze brief graag ontvangen vóór de regeling van werkzaamheden van dinsdag 29 januari 2008.

Mevrouw Ferrier (CDA):

Voorzitter. Mijn fractie heeft geen bezwaar tegen een dergelijke brief, maar mevrouw Van Gent kan dit gewoon in de procedurevergadering aanvragen. Ik hoor dat deze brief er al voor de regeling van aanstaande dinsdag moet zijn. Wat is de reden daarvan?

Mevrouw Van Velzen (SP):

De SP-fractie steunt het verzoek van mevrouw Van Gent.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Wij willen het tempo er een beetje inhouden. Naar aanleiding van deze brief willen wij volgende week bezien hoe wij verder zullen handelen. Ik ben blij met de steun om hierover opheldering te vragen. Het lijkt mij geen enkel probleem om deze brief te vragen op de manier zoals ik heb voorgesteld.

Mevrouw Ferrier (CDA):

Ik heb hiertegen geen bezwaar, maar nogmaals: deze haast is wat mijn fractie betreft niet nodig.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Zo veel haast is er toch niet bij? Ik vraag een brief voor volgende week dinsdag.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Agema.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Gisteren werd bekend dat door een experimenteel onderzoek naar mensen met alvleesklierontsteking 24 mensen zijn komen te overlijden. Wij vinden dit dermate ernstig dat wij van de minister precies willen weten wat er is gebeurd. Daarom verzoek ik om een spoeddebat.

De heer Cramer (ChristenUnie):

Voorzitter. Ik word doodmoe van de hijgerigheid waarmee spoeddebatten worden aangevraagd. Ja, mevrouw Agema, het is een ernstige zaak. Laten wij de minister echter eerst om een brief vragen, op basis waarvan wij kunnen beoordelen hoe hij ertegenover staat en hoe er door de universiteiten met de regels is omgegaan. Aan de hand van deze brief kunnen wij vervolgens beoordelen of een stevig AO daarvoor niet een veel geëigender gelegenheid is dan weer een debat waarin wij in pakweg twee, drie minuten spreektijd niets tegen elkaar zeggen.

De heer Van der Veen (PvdA):

Ik heb begrepen dat de minister heeft toegezegd, een onderzoek te zullen doen. Dat lijkt mij heel goed. Wij hebben geen enkele behoefte aan een spoeddebat. De zaak is ernstig genoeg om serieus en op basis van alle mogelijke informatie te bespreken. Wij moeten dit niet, om collega Cramer te citeren, in alle "hijgerigheid" binnen een paar minuten doen. Dat doet geen recht aan de ernst van deze kwestie.

Mevrouw Schermers (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie steunt de woorden van de heer Van der Veen.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. Ook de fractie van D66 is van mening dat dit een zeer serieuze zaak is. Er is al een onderzoek aangekondigd. Wij moeten even de rust bewaren en hierop op een later moment terugkomen, wellicht in een breder AO of in een langer debat.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Ik moet eerst even iets corrigeren. De opmerkingen die ik zo-even maakte bij het eerste verzoek van mevrouw Agema, waren eigenlijk bedoeld als reactie op dit verzoek van mevrouw Agema. Dat corrigeer ik hierbij. Ik sta wel nog steeds achter het standpunt dat wij ook over dit onderwerp een spoeddebat op dit moment niet nodig vinden. Voor de rest sluit ik mij aan bij de opmerkingen van de heer Van der Veen.

De voorzitter:

Mevrouw Agema, ik constateer dat er geen steun is voor een spoeddebat. Uit wat de leden hebben gemeld, heb ik begrepen dat er nog een onderzoek komt. Ik heb daarnaast begrepen dat u zelf ook vragen hebt gesteld. Misschien is het goed om eerst de antwoorden op de vragen te ontvangen.

Mevrouw Agema (PVV):

Deze vragen heb ik ingewisseld voor het aanvragen van een spoeddebat. De kwalificatie "hijgerigheid" werp ik verre van mij. Ik hoop ook niet dat een van de nabestaanden die kwalificatie hoort. Ik vind het buitensporig dat dat woord is gebruikt. Ik kan niet anders doen dan mij neerleggen bij de wens van de meerderheid van de Kamer, die geen spoeddebat wil. Ik vind het te zot voor woorden, maar ik moet mij daarbij neerleggen.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van Velzen.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. Gisteren heeft de Kamer een algemeen overleg over diertransporten gehouden. Ik zou hierover graag een VAO aanvragen.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit verslag voor volgende week op de agenda te zetten.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is nogmaals aan mevrouw Van Velzen.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Vervolgens heb ik drie rappelverzoeken. Voor het eerste is al een eerder rappel geweest. Dit betreft vragen van het lid Teeven van de VVD en mijzelf aan de minister-president over de "Nederlandse tak van de operatie Gladio". Het duurt allemaal erg lang. De vragen zijn op 29 november 2007 ingediend op stuk nr. 948. Ik verzoek, de antwoorden deze week te mogen ontvangen. Het tweede verzoek betreft vragen van de leden Poppe en Luijben, ingezonden op 12 december 2007, stuk nr. 2070806510. Het derde verzoek gaat over de vragen van de leden Polderman en Irrgang aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, ingezonden op 11 december 2007, stuk nr. 2070806390. Ik verzoek, de antwoorden op de laatste twee sets vragen voor volgende week dinsdag te mogen ontvangen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Azough.

Mevrouw Azough (GroenLinks):

Voorzitter. GroenLinks maakt zich grote zorgen over de bouw van kolencentrales, gelet op het klimaatpakket dat de Europese Commissie gisteren heeft gepresenteerd. De fractie van GroenLinks wil graag een brief van minister Cramer, waarin zij aangeeft welke consequenties dit pakket heeft voor de bouw van nieuwe kolencentrales. Gaat de nieuwbouw door of niet? Komt er CO2-opslag? Wat betekent dit pakket voor de bijstook van biomassa? Die brief ontvangen wij graag binnen een week, voor de regeling van werkzaamheden van aanstaande dinsdag. Dit verzoek doe ik mede namens de fractie van D66.

Mevrouw Thieme (PvdD):

De PvdD steunt dit verzoek van harte.

Mevrouw Van Velzen (SP):

De SP ook.

Mevrouw Neppérus (VVD):

Ook wij steunen dit verzoek.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Daartoe wordt besloten.

De vergadering wordt van 12.58 uur tot 13.15 uur geschorst.

Voorzitter: Van Gent

Naar boven