Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 8 november 2007 over het Transitieakkoord farmaceutische zorg omtrent de toekomstige ordening van de geneesmiddelenzorg.

Mevrouw Schippers (VVD):

Voorzitter. Ik dien één motie in.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat verschillende betrokken partijen kunnen voorrekenen en hard kunnen maken dat in het transitieakkoord veel premiegeld blijft hangen aan kortingen en bonussen;

overwegende dat het hier honderden miljoenen euro's betreft;

van mening dat dit geld is dat toebehoort aan de premiebetaler;

verzoekt de regering, terug te gaan naar de onderhandelingstafel en deze gelden alsnog terug te halen,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door het lid Schippers. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 33(29477).

Minister Klink:

Voorzitter. Tijdens het algemeen overleg is dit thema ook aan de orde gekomen. Ik neem afstand van de uitspraak dat hard te maken zou vallen dat er miljoenen zouden zijn achtergebleven in kortingen en bonussen. Wij hebben voor het eerst via een boekenonderzoek van de NZA uit 2004, waarvan een extrapolatie is gemaakt naar 2007, inzicht gekregen in de omvang van de kortingen en bonussen op basis van feitelijke cijfers

  • . Ik bestrijd dan ook de aanname dat hard te maken valt dat honderden miljoenen euro's zijn blijven hangen, evenals de daarmee gemoeide conclusie dat de premie lager had kunnen zijn. Ik moet de aanneming van de motie dan ook ontraden.

De voorzitter:

De stemming over de ingediende motie vindt volgende week dinsdag plaats. Wij beginnen om 11.00 uur met de begrotingsbehandeling van VWS. Voor die tijd hoor ik graag via de griffier wat de onderlinge verdeling zal zijn tussen woordvoerders van een fractie.

De vergadering wordt van 10.50 uur tot 11.00 uur geschorst.

Naar boven