Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Gerkens.

Mevrouw Gerkens (SP):

Voorzitter. Ik heb op 22 mei jongstleden vragen gesteld aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over de foto in het nieuwe digitale paspoort. In juni heb ik bericht gekregen dat zij niet beantwoord konden worden binnen de gestelde termijn. Tot nu toe heb ik nog geen antwoord gekregen. Ik vraag nu om snel de antwoorden naar de Kamer te sturen, ook vanwege het feit dat er wat rumoer ontstaat.

De voorzitter:

Inderdaad is 22 mei erg lang geleden. U hebt groot gelijk dat u de vraag stelt.

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Halsema.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Vanmorgen verscheen het bericht in de wakkerste krant van Nederland dat minister Dekker alarm heeft geslagen over brandgevaarlijke gebouwen die opgebouwd zouden zijn uit containers. Het alarm is gebaseerd op het onderzoeksrapport over de Schipholbrand. Het lijkt mij heel goed dat minister Dekker daartegen maatregelen neemt.

Ik sta hier omdat er schijnbaar concepten van het rapport rouleren bij de ministeries en de Kamer nog steeds niet geïnformeerd is. Volgens laatste berichten zouden wij eind september het rapport krijgen. Oorspronkelijk was het voor de zomer beloofd. Vervolgens werd het 1 september en nu wordt het eind september. Ik vind de gang van zaken buitengewoon onbevredigend. Betrokkenen, medewerkers en slachtoffers wachten op uitsluitsel. Voor de Kamer is het van groot belang om te controleren of zij het eens is met de maatregelen die de ministers nemen, en om suggesties te kunnen doen.

Ik doe via u het verzoek aan de ministers om het rapport zo spoedig mogelijk naar de Kamer te sturen en, mocht aan dit verzoek niet voldaan kunnen worden, voor aanstaande dinsdag in een brief de Kamer te laten weten waarom het rapport opnieuw vertraagd is.

De heer Straub (PvdA):

Ik kan niet anders dan dit verzoek van harte steunen. Het rapport circuleerde al in juli. Wij hebben er al vragen over gesteld, want er is een termijn waarop gereageerd moet worden. Het verbaast ons hooglijk. Zeker na wat er vandaag in de krant is gekomen, is het dringend noodzakelijk dat wij worden geïnformeerd.

De heer Van der Ham (D66):

Ook wij steunen het verzoek. Daarbij gaat het ook over studentenwoningen die uit containers zijn opgebouwd. Ook daarop krijgen wij graag een reactie.

De voorzitter:

Ik neem aan dat mevrouw Halsema akkoord gaat met de aanvullende vragen van de anderen.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Vanzelfsprekend, voorzitter.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Justitie en de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven