52ste vergadering

Donderdag 20 maart 2003

10.15 uur

Voorzitter: Weisglas

Tegenwoordig zijn 98 leden, te weten:

Van Aartsen, Adelmund, Algra, Aptroot, Atsma, Van Baalen, Van Beek, Blok, Blom, Van Bochove, Bos, Van den Brink, Buijs, Bussemaker, Van de Camp, Cornielje, Çörüz, Crone, Van Dam, Depla, Van Dijken, Dijsselbloem, Dittrich, Douma, Dubbelboer, Duivesteijn, Duyvendak, Eijsink, Eurlings, Ferrier, Fierens, Giskes, Griffith, De Haan, Van Haersma Buma, Halsema, Van der Ham, Hamer, Heemskerk, Herben, Hermans, Van Heteren, Hofstra, Ten Hoopen, Huizinga-Heringa, Jager, Joldersma, Kamp, Kant, Karimi, Koenders, Koopmans, Kraneveldt, De Krom, Kruijsen, Van der Laan, Mastwijk, Van Miltenburg, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Van Nieuwenhoven, Van Oerle-van der Horst, Oplaat, Örgü, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rouvoet, De Ruiter, Samsom, Slob, Smeets, Smits, Spies, Van der Staaij, Straub, Tichelaar, Timmer, Varela, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Verburg, Verdaas, Vergeer-Mudde, Verhagen, Vietsch, Van der Vlies, Vos, B.M. de Vries, J.M. de Vries, K.G. de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Waalkens, Weisglas, Wilders, De Wit en Zalm.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede dat is ingekomen een bericht van verhindering van het lid Schreijer-Pierik, wegens bezigheden elders.

Dit bericht wordt voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Geachte medeleden. Vannacht is de militaire actie tegen het regime van Saddam Hoessein begonnen. Eergisteren hebben wij in de Kamer een debat gevoerd over deze crisis. Vanochtend heeft de minister-president een verklaring voor radio en televisie afgelegd.

Wij hebben vandaag andere kwesties op onze agenda staan, die ook van belang zijn. Het lijkt mij echter gepast om, voordat die onderwerpen aan de orde komen, stil te staan bij het geweld op een andere plaats in deze wereld. Ieder van ons hoopt of bidt dat het geweld van korte duur kan zijn en dat onschuldige mensenlevens gespaard kunnen blijven. Niet alleen de burgers in de regio waar nu het geweld is losgebarsten, maar alle mensen in deze wereld – dus ook in ons land – hopen op een wereldwijde vrede en respect voor mensenrechten.

Ik hoop dat wij zo snel mogelijk in een brede internationale samenwerking aan dit ideaal invulling kunnen geven, om zo te komen tot een menswaardige samenleving overal in de wereld.

De vergadering wordt van 10.20 uur tot 10.30 uur geschorst.

Naar boven