Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Kieswet, houdende verlenging van de duur van de stemming tot negen uur 's avonds alsmede regeling van diverse andere onderwerpen (27673),

- over:

- de motie-Rehwinkel c.s. over de maandag of dinsdag als verkiezingsdag (27673, nr. 14).

(Zie vergadering van 31 oktober 2001.)

De voorzitter:

Het amendement-Luchtenveld c.s. (stuk nr. 16) is ingetrokken.

De aanhef van artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 12, A).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 12 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel A, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 12, A), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel B, zoals het is gewijzigd door aanneming van het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 12, B), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

De aanwezige leden van de fracties van de SGP en de ChristenUnie wordt op hun verzoek aantekening verleend dat zij geacht wensen te worden tegen dit onderdeel te hebben gestemd.

Onderdeel C, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 12, C), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

De aanwezige leden van de fracties van de SGP en de ChristenUnie wordt aantekening verleend dat zij geacht wensen te worden tegen dit onderdeel te hebben gestemd.

In stemming komt het amendement-Luchtenveld/Rehwinkel (stuk nr. 17, I, A) tot invoeging van een nieuw onderdeel Ca.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66 en de VVD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 17 voorkomende amende menten als aangenomen kunnen worden beschouwd.

De onderdelen D, E en F worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel G, zoals het is gewijzigd door aanneming van het amendement -Luchtenveld/Rehwinkel (stuk nr. 17, I, B), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rehwinkel c.s. (stuk nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Onderdeel H, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rehwinkel c.s. (stuk nr. 15), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rehwinkel/Luchtenveld (stuk nr. 8, II).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en VVD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 8 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Onderdeel J, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rehwinkel/Luchtenveld (stuk nr. 8, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

De aanwezige leden van de fracties van de SGP en de ChristenUnie wordt aantekening verleend dat zij geacht wensen te worden tegen dit onderdeel te hebben gestemd.

De onderdelen K t/m JJ worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Als gevolg van de aanvaarding van het amendement-Luchtenveld/Rehwinkel (17, I, C) zijn nieuwe onderdelen JJa en JJb ingevoegd.

De onderdelen KK t/m VV worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Scheltema-de Nie/Rehwinkel (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Onderdeel WW, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Scheltema-De Nie/Rehwinkel (stuk nr. 11), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel XX wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Als gevolg van de aanvaarding van het amendement-Luchtenveld/Rehwinkel. (17, II) is een nieuw artikel Ia ingevoegd.

Artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Als gevolg van de aanvaarding van het amendement-Luchtenveld/Rehwinkel (stuk nr. 17, III) is een nieuw artikel IIa ingevoegd.

Artikel III wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden, zoals zij is gewijzigd door aanneming van het amendement-Rehwinkel/Luchtendveld (stuk nr. 8, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef mevrouw Van der Hoeven gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Van der Hoeven (CDA):

Voorzitter. Het wetsvoorstel is nu gewijzigd door een aantal amendementen en er is nog geen regeling getroffen voor de vergoeding van de stembureauleden. Daarover hebben wij vanochtend een brief gekregen. Wij hebben overwogen of beide zaken aanleiding voor ons moeten zijn om tegen het wetsvoorstel te stemmen. Er staan echter ook veel goede dingen in dit wetsvoorstel en de balans opmakende, zullen wij voor het wetsvoorstel stemmen. Wij overwegen daarbij dat de vergoeding van de stembureauleden op de politieke agenda blijft en dat wij er nader over zullen worden geïnformeerd.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Rehwinkel c.s. (27673, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven