Noot 1 (zie blz. 4913)

Noot 1 (zie blz. 4913)

Interpellatievragen van het lid Kant (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake de acties in de zorg. (Ingezonden 16 mei 2001)

1

Heeft u contact opgenomen met de onderhandelaars van de CAO Ziekenhuizen? Zo ja, op welke momenten, waarom, en wat was de inhoud van dit contact? Wat heeft u hen medegedeeld c.q. gevraagd?

2

Is één van die keren op verzoek van de minister-president geweest? Wat heeft de minister-president u exact gezegd of gevraagd? Heeft de minister-president gevraagd acties te voorkomen, omdat dat niet past nu er zoveel extra miljarden zijn?

3

Heeft u de maandag na het vastlopen van de onderhandelingen de werkgevers gebeld met de suggestie dat partijen elkaar halverwege moeten zien te ontmoeten? Zo ja, waarom? Hoeveel miljoen bedraagt het gat tussen de eis van de bonden en het bod van de werkgevers nu?

4

Bent u bereid de benodigde gelden bij te leggen als de partijen met elkaar overeenstemming bereiken?

5

Klopt het dat de ziekenhuiswerkgevers met het huidige aanbod naar eigen zeggen al een half miljard tekort komen bij het huidige CAO-voorstel en oude CAO-afspraken (FWG 3.0)? Waarmee zal dit gat gedekt moeten en kunnen worden volgens de minister? Is het kabinet bereid hier bij te passen? Hoeveel bedraagt het tekort bij de afgesloten CAO verpleging en verzorging? Legt het kabinet dit bij?

6

Erkent u dat, indien de beschikbare ruimte te gering is om tot een passende CAO te komen, dit zal gaan ten koste van de kwaliteit omdat hier dan bijvoorbeeld werkdruk- of wachtlijstgelden voor ingezet zullen worden? Wat is uw reactie op de brief van ZN van 14 mei jl. hierover?

7

Bent u bereid garant te staan dat de overschrijdingen van de beschikbare financiële ruimte voor CAO, door het kabinet gedekt zullen worden en dus niet ten koste zullen gaan van de zorg?

8

Acht u de 690 miljoen Van Rijn-gelden voor 2001 voldoende om te doen wat nodig is aan de arbeidsvoorwaarden in de zorg? Hoeveel geld gaat hiervan naar oude rekeningen (harmonisatie, FWG 3.0), naar specifieke arbeidsmarktmaatregelen (werving, herintreders, kinderopvang) en naar gerichte stimulansen in de arbeidsvoorwaarden, en wat wordt hieronder verstaan? Kunnen deze gelden ook ingezet worden voor verbetering van salariëring?

9

Heeft u toegezegd dat met betrekking tot de gestegen premies arbeidsongeschiktheidsverzekering 1999 en 2000 van de huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten reële kostenstijging zal worden vergoed? Zo ja, waarom heeft u deze belofte niet waar gemaakt? Bent u bereid de beleidsregel alsnog goed te keuren, en 125 miljoen alsnog bij te leggen? Hoe zit het met de premiestijging in 2001?

10

Hoe wordt de terechte rekening voor praktijkkosten waarover huisartsen en zorgverzekeraars 180 miljoen extra zijn overeengekomen betaald? Als Zorgverzekeraars Nederland (ZN) er vanwege de publiekelijke positieve reactie van de minister vanuit gaat dat er in het Budgettair Kader Zorg ruimte wordt gecreëerd, kunnen de gevolgen dan worden overzien door ZN

Naar boven