Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Aangezien wij vorige week niet het debat over MKZ hebben kunnen houden met de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij is, zoals u hebt kunnen zien, het VAO MKZ toegevoegd aan de agenda van deze week. Dat debat zal morgenvroeg om 10.15 uur beginnen. Dat betekent dat wij morgenmiddag doorgaan met het debat over de vuurwerkramp in Enschede.

Ik stel voor, alle fracties 5 minuten spreektijd te geven voor het MKZ-debat. De tweede termijn is dan alleen voor het indienen van moties.

Daartoe wordt besloten.

De heer Weisglas (VVD):

Op het schema, dat zoals gebruikelijk is rondgestuurd aan de fractiesecretarissen met kopie aan alle leden, staat dat er woensdag ook eventueel gestemd wordt. Ik besef dat het bijna een wekelijks ritueel is dat wij over deze stemmingen praten, maar als fractiesecretaris vind ik het mijn plicht te vragen of het niet mogelijk is, die stemming mee te nemen in de geplande stemmingen van aanstaande donderdag.

De voorzitter:

De vaste commissie voor LNV heeft verzocht, meteen na ommekomst van het debat over MKZ te stemmen over de moties. Omdat ik ervan uitging dat de meeste leden deze week tijdens het middaguur in huis zijn en wij meteen na het middaguur stemmen, meende ik, vooral omdat dit vorige week al gemeld is, dat dit niet echt moeilijkheden zou opleveren. Ik zie geen woordvoerders van andere fracties die u daarin bijstaan en zeggen dat wij dat al dan niet moeten doen. Iedereen moet wel goed beseffen dat de vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij verzocht heeft dit zo te doen. Wij zijn gewend, aan dergelijke verzoeken gehoor te geven.

Mevrouw Giskes (D66):

Als de commissie voor LNV heel zwaarwegende redenen heeft voor dat verzoek, horen wij dat graag, want anders steunen wij het verzoek om de stemmingen te concentreren.

De voorzitter:

U kunt ervan uitgaan dat als ik dat afspreek met die commissie, ik meen dat zij daarin gelijk hebben. Ik zie inmiddels de heer Stellingwerf, een van de verzoekers, bij de interruptiemicrofoon staan.

De heer Stellingwerf (Christen-Unie):

Die zwaarwegende redenen zijn dat het debat al een aantal keren is uitgesteld, maar vooral dat een groot aantal boeren op helderheid wacht. Elke dag uitstel is fnuikend. Dat mag eigenlijk niet gebeuren.

Mevrouw Giskes (D66):

Ik kan mij dat wel voorstellen, Voorzittermaar elke dag een discussie en elke dag een stemming lijkt mij voor diezelfde boeren ook niet geslaagd.

De voorzitter:

Ik heb er niet zoveel behoefte aan, deze discussie voort te zetten. Zo'n anderhalve week geleden hebben wij over dit onderwerp in de Kamer gediscussieerd. Wij moeten wel de werkelijkheid in de gaten houden. Als de woordvoerders van mening zijn dat er ook donderdag gestemd kan worden, vind ik dat prima. In eerste instantie heb ik willen voldoen aan het verzoek van de vaste commissie voor LNV. Ik zie de voorzitter van deze commissie niet.

De heer Van der Vlies (SGP):

Ik zie hem ook niet, maar ik ben ondervoorzitter. Wij hebben vanmiddag om vier uur een procedurevergadering, waarin wij de totale problematiek, ook gelet op de weken waarin de Kamer niet plenair bijeenkomt, zullen doornemen. Wij zouden daarbij ook dit punt aan de orde kunnen stellen.

Wij hadden oorspronkelijk de afspraak, dat het vandaag zou gebeuren. Wij hebben alle begrip voor de verschuiving naar morgen. Het maakt in de praktijk niet zoveel uit als het morgen of overmorgen gebeurt. Wij zullen het vanmiddag bespreken.

De voorzitter:

Wilt u dat als ondervoorzitter bespreken in de procedurevergadering, indachtig het feit, dat de heer Weisglas en mevrouw Giskes wel een punt hebben? Als het niet nodig is, moet niet iedere dag worden gestemd. Wij zouden het ook donderdag kunnen doen. Ik hoor het wel in de loop van de middag.

De heer Van der Vlies (SGP):

Ik zeg u dat graag toe.

De voorzitter:

Prima. Het woord is aan de heer Biesheuvel.

De heer Biesheuvel (CDA):

Tijdens het plenaire debat over het wetsvoorstel 27469 waren de VVD en de PvdA het nogal oneens. Het mondde uit in twee amendementen onder de nrs. 6 en 8. Vlak voor deze vergadering kwam ik tot de ontdekking dat die twee amendementen zijn samengevoegd tot een amendement onder nr. 10. Ik wil dat moois tussen de PvdA en VVD niet verstoren, maar ik wil toch wel weten wat er precies aan de hand is. Verder wil ik het oordeel van het kabinet over dat amendement horen. Ik verzoek u de stemming over het wetsvoorstel uit te stellen.

De voorzitter:

Agendapunt 4 wordt van de agenda afgevoerd. U wilt een korte heropening, waarin u op z'n minst de bewindspersoon wilt horen. Wij zullen het agenderen.

Het woord is aan de heer Van der Steenhoven.

De heer Van der Steenhoven (GroenLinks):

Wij hebben vorige week een AO gehad over het benutten van de rijkswegen. Ik wil het verslag in de plenaire vergadering behandelen.

De voorzitter:

Moet dat nog deze week?

De heer Van der Steenhoven (GroenLinks):

Dat is niet per se noodzakelijk.

De voorzitter:

Dan zal ik op een later tijdstip een voorstel doen.

Het woord is aan de heer Rabbae.

De heer Rabbae (GroenLinks):

Via de media hebben onze fractie verontrustende berichten bereikt over de situatie waarin een aantal Irakezen zich bevinden. Ik zou van de staatssecretaris van Justitie een brief willen hebben waarin zij ingaat op de huidige stand van zaken en de manier waarop zij tot nu toe is omgegaan met het verschijnsel van hongerstaking en de personen in kwestie. Ik zou die brief graag morgen willen ontvangen, opdat wij eventueel op donderdag daarover van gedachten kunnen wisselen.

De voorzitter:

Ik zal dit gedeelte van het stenogram doorgeleiden. Het is handig als erbij wordt gezegd dat wij dat bericht graag willen hebben voor twaalf uur morgen.

Het woord is aan mevrouw Karimi.

Mevrouw Karimi (GroenLinks):

U hebt de behandeling van het VAO Afrika gepland op donderdag om kwart over tien. Op dat tijdstip is er een AO van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Wellicht kan dit VAO aan het einde van donderdagmiddag worden behandeld. Als dat niet mogelijk is, kan het na het meireces worden behandeld.

De voorzitter:

Ik weet niet of het echt zo erg is als u zegt. Zo'n VAO duurt heel kort. Wij zouden het meteen om kwart over tien kunnen doen. Daarna kan het AO plaatsvinden. Kennelijk is er geen grote haast bij. Ik zal later een voorstel aan de Kamer doen.

Naar boven