Noot 1 (zie blz. 6405)

Interpellatievragen van het lid Camp (CDA) aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties inzake de observatie van smokkel van Chinese vluchtelingen.

1. Op grond van welke overwegingen en door wie is het besluit genomen de observatie van de verdachten van deze mensensmokkel te staken?

2. Was er sprake van een personeelstekort? Is het niet opmerkelijk dat leden van een observatieteam worden ingezet bij het EK 2000?

3. Was er sprake van een misverstand inzake communicatie tussen bijvoorbeeld het korps Rotterdam en het korps Zwolle (landelijk team mensensmokkel)?

4. Waren de opsporingsinstanties op de hoogte van het feit dat er in het weekend van 18 juni een transport zou plaatsvinden?

5. Was er sprake van een bewust doorlaten van deze groep Chinezen?

6. In hoeveel gevallen hebben politie en justitie mensen doorgelaten teneinde een smokkelroute te kunnen traceren?

7. Hoe kan het zijn dat de vertrouwelijke documenten in deze zaak naar de pers zijn gelekt?

8. Sinds wanneer was de minister van Justitie op de hoogte van het feit dat de opsporingsinstanties in het weekend van de overtocht de observatie hadden gestaakt?

9. Wanneer zou de minister de Kamer hebben geïnformeerd als een en ander niet gisteren was uitgelekt?

10. Wat was er gebeurd als de ramp zich niet had voltrokken en de illegale Chinezen ongezien in Engeland waren aangekomen? Hoe lang hadden de praktijken van de hoofdverdachten dan nog door kunnen gaan?

Naar boven