Aan de orde is:

de benoeming van de Nationale ombudsman (26518).

De voorzitter:

Ik verzoek de leden hun plaatsen in te nemen. De stemming zal conform het Reglement van orde schriftelijk geschieden. Ik heb de brief die verleden jaar op 17 maart is opgesteld, houdende de procedure bij stemmingen over personen, gisteren laten verspreiden.

Ik benoem tot stemopnemers de leden Weisglas, tevens voorzitter, Van der Hoeven, Giskes en Van Zuijlen.

Om de orde te bevorderen, zal ik de praktische gang van zaken schetsen. Ieder aanwezig lid heeft thans op zijn plaats een stembriefje uitgereikt gekregen. Ieder lid wordt op naam opgeroepen. U dient op de oproep te reageren door op te staan en u naar het stembureau te begeven. Zo wordt voorkomen dat u als afwezig lid wordt afgekondigd. Voor alle duidelijkheid: u brengt dus uw stembriefje persoonlijk naar de stemopnemers. Om gedrang te voorkomen, zullen de namen in een langzaam tempo worden afgeroepen en ik verzoek de leden zich aan te sluiten bij hun voorganger. De leden dienen op hun plaats te blijven zitten totdat zij zijn opgeroepen. En ik verzoek hen, nadat de stem is uitgebracht, wederom hun plaats in te nemen. Mijn eigen stembriefje zal door de Kamerbewaarder bij de stemopnemers worden gebracht. De stemopnemers zullen aan het slot hun stem uitbrengen.

Verder deel ik u mede dat de eerder besproken brief zal worden uitgereikt, zodat u deze rustig kunt lezen.

Ik verzoek de stemopnemers hun plaats in te nemen.

(Hierna wordt tot schriftelijke stemming overgegaan.)

Bij deze stemming, waaraan 131 leden hebben deelgenomen, terwijl 133 leden de presentielijst hebben getekend, verkrijgen de heer prof.mr. R. Fernhout 97 stemmen en de heer mr. M.H.J.M. van Kinderen 34 stemmen.

De voorzitter:

Aangezien de kandidaat Fernhout met 97 stemmen de volstrekte meerderheid op zich heeft verenigd, is hij benoemd tot Nationale ombudsman. De beëdiging zal op een later tijdstip geschieden.

Ik dank de leden van het stembureau voor hun werkzaamheden.

Zoals wij eerder hebben afgesproken, heropenen wij nu de regeling van werkzaamheden.

Naar boven