De voorzitter:

Ik verzoek de leden en de aanwezigen op de publieke tribune, voorzover zij daartoe in staat zijn, op te staan.

Geachte medeleden. Op 13 mei is de directeur van onze Stenografische dienst, de heer Harrie Stegeman, overleden. Enkele maanden daarvoor was bij hem kanker vastgesteld en reeds kort daarna bleek dat hij daarvan niet zou kunnen genezen. Harrie Stegeman was hierover heel duidelijk en openhartig, zodat zijn vrouw en kinderen, de overige familie, vrienden en collega's voorbereid waren op zijn heengaan. Wij hadden gehoopt, dat hem voor het afscheid meer tijd zou worden gegeven.

Harrie was 57 jaar oud. Hij kwam al op 19-jarige leeftijd, dus in 1962, bij de Stenografische dienst. Veel van onze personeelsleden blijven lang bij de Kamer, maar hij was degene met de oudste herinneringen. De eerste Handelingen waaraan hij meewerkte, betroffen de begrotingsdebatten met het kabinet-De Quay. Harrie heeft ons in die periode van 37 jaar eenmaal, in 1977, een jaar lang verlaten om te werken voor een particulier stenografenbureau. Hij miste daar de afwisseling van het werk en de sociale contacten. Hij was blij toen hij in ons midden kon terugkeren en wij met hem.

In zijn verdere loopbaan heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de automatisering van de dienst. Sinds 1986 worden dankzij die automatisering de Handelingen gedrukt zonder dat de SDU hoeft te zetten. Voor de latere fases van de automatisering was hij de pionier.

Pionier was hij ook in een ander opzicht, namelijk als een van de drie eerste notulisten die beknopte verslagen van commissievergaderingen maakten. En hij was in die periode lid en voorzitter van de toenmalige dienstcommissie, de voorloper van de huidige ondernemingsraad.

Op 1 oktober 1990 werd hij aangesteld als onderdirecteur en op 1 november 1992 volgde hij Cees van Beurden op als directeur van de Stenografische dienst. In die functie heeft hij in goed overleg met de gemengde commissie van toezicht en met de ondernemingsraad een reorganisatie geleid, waarbij de functies van stenograaf en notulist werden gecombineerd en de flexibiliteit van de dienst enorm werd vergroot. Wij mogen onszelf gelukkig prijzen met een zo doelmatige en betrouwbare Stenografische dienst, waarop veel buitenlandse parlementen jaloers zijn. Dit zal zeker blijken wanneer wij in september het 150-jarig jubileum van de dienst vieren en bij die viering zal Harrie Stegeman zeer worden gemist.

Harrie was een uitstekende stenograaf en een directeur met veel sociaal gevoel. Persoonlijk zal ik mij hem altijd herinneren als iemand die veel humor in zijn blik kon leggen. Soms zag je dat, terwijl je wist dat hij niet wilde dat anderen, bijvoorbeeld Kamerleden, dat opmerkten. Hij was ook buiten zijn werk zeer actief. Hij was een goede pianospeler, zong de laatste jaren in een koor, trad op in de tennis- en hockeyteams van de Tweede Kamer en was vele jaren lid van het bestuur van theater De Tobbe in Voorburg. Wegens zijn vele verdiensten werd hij in 1993 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Velen uit de Kamer en velen van daarbuiten waren vorige week aanwezig bij de bijeenkomst in Voorburg ter herdenking van Harrie. Wij wensen zijn vrouw Inez, zijn kinderen en de andere familieleden de kracht om met de herinnering verder te leven.

Ik verzoek u om enige momenten stilte om Harrie Stegeman te herdenken.

(De aanwezigen nemen enige ogenblikken stilte in acht.)

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat wij vandaag bezoek hebben van de voorzitter van het parlement van Tanzania.

A welcome to the Speaker of the Parliament of Tanzania, mr. Pius Msekwa.

(Applaus)

Naar boven