Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1998-1999 | nr. 70, pagina 4142-4144 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1998-1999 | nr. 70, pagina 4142-4144 |
Aan de orde zijn de stemmingen over drie moties, ingediend tijdens het debat over de opvang van vluchtelingen uit Kosovo, te weten:
- de motie-Albayrak c.s. over een eventueel verzoek van UNHCR (22181, nr. 247) (tweede herdruk);
- de motie-Halsema over opvang bij het ontbreken van consensus in de Europese Unie (22181, nr. 248);
- de motie-De Wit over het aan UNHCR aanbieden van opvang (22181, nr. 249).
(Zie vergadering van 14 april 1999.)
De voorzitter:
Ik merk op, dat van de motie-Albayrak c.s. (22181, nr. 247) een tweede herdruk is verschenen in verband met het schrappen van de ondertekening van het lid Halsema.
Mevrouw Albayrak (PvdA):
Voorzitter! De fractie van de PvdA wenst een heropening van het debat van gisteren over de opvang van vluchtelingen uit Kosovo. Wij willen namelijk een gewijzigde motie indienen ter vervanging van de motie op stuk nr. 247 die nu in stemming gebracht zou worden.
De voorzitter:
Even voor de goede orde: u trekt de motie die nu op de agenda staat in, en u vraagt een heropening om...
Mevrouw Albayrak (PvdA):
...de motie in gewijzigde vorm aan de Kamer voor te leggen.
De voorzitter:
En dat wilt u op dit moment al doen?
Mevrouw Albayrak (PvdA):
Ja. Als u het goedvindt, zal ik de gewijzigde tekst nu voorlezen.
De voorzitter:
Dan leg ik eerst aan de Kamer de vraag voor of zij nu meteen denkt te kunnen stemmen over een motie die zij nog niet gezien heeft. Ik denk, eerlijk gezegd, dat dit op problemen stuit.
Mevrouw Albayrak (PvdA):
Wij kunnen natuurlijk ook volgende week stemmen en nu alleen het debat heropenen.
De voorzitter:
Maar dat doen wij dan niet nu, als u het niet erg vindt. Ik leg nu eerst de vraag voor of wij dadelijk een motie in stemming kunnen nemen die nu nog ingediend moet worden.
De heer Kamp (VVD):
Voorzitter! Wij kunnen het optreden van de PvdA-fractie niet volgen. Er is gisteren een motie aan ons voorgelegd en die hebben wij medeondertekend. Wat ons betreft, kan die motie in stemming gebracht worden. We begrijpen niet wat er nu aan de hand is. Wij begrijpen niet waarom er een heropening zou moeten komen en waarom de stemmingen nu plotseling uitgesteld zouden kunnen worden tot volgende week. Ik denk dat de situatie in Kosovo zodanig is dat een Kameruitspraak op dit moment gewenst is.
De heer Verhagen (CDA):
De CDA-fractie heeft geen bezwaar tegen een korte heropening. Wat ons betreft, kan meteen na afloop daarvan gestemd worden.
De heer Hoekema (D66):
De fractie van D66 steunt graag een korte heropening van het debat om de gewijzigde motie tot zich te kunnen nemen.
De heer De Wit (SP):
Mevrouw de voorzitter! Ik sta helemaal verbaasd. Ik heb, zij het in een laat stadium, de motie gisteren medeondertekend. Ik weet noch wat de reden is waarom de motie niet nu in stemming gebracht kan worden, noch wat de reden zou kunnen zijn om een andere motie in te dienen. Vandaar dat ik het wel op prijs zou stellen als wij niet gedwongen zouden worden om nu meteen te gaan stemmen.
De heer Rouvoet (RPF):
Voorzitter! Ik wil de procedure graag een beetje correct houden. Mevrouw Albayrak heeft het recht om een motie in te trekken, al is het gebruikelijk om, als daar meer namen onder staan, hier van tevoren goed overleg over te hebben. Verder kan er tegen een heropening geen bezwaar zijn. Dan kan een nieuwe motie worden ingediend. Wat volgens mij niet kan, is de motie in gewijzigde vorm weer indienen. Dat kan in ieder geval niet zonder overleg met de medeondertekenaars. Ik wil dus graag weten wat precies de bedoeling is.
Mevrouw Halsema (GroenLinks):
Ik heb geen bezwaar tegen een heropening, maar wel tegen stemmingen nu. Het lijkt mij op zichzelf geen bezwaar als de stemmingen dan dinsdag plaatsvinden.
De voorzitter:
Voor de goede orde wijs ik de Kamer erop dat er op dit moment geen bewindspersoon aanwezig is die eventueel zou kunnen reageren op welke motie dan ook. Het is aan de Kamer om te beoordelen of zij zich desondanks in staat acht om een heropening te houden over een dergelijke motie. De volgende vraag is dan of er ook meteen gestemd kan worden. Over het laatste heb ik wisselende geluiden gehoord. Het is een interessante situatie.
De heer Rosenmöller (GroenLinks):
Mevrouw de voorzitter! Is het karakter van een heropening niet dat er een nieuwe fase is in een debat met de regering? Is het dus niet zo dat er nooit van een heropening sprake kan zijn als de regeringstafel leeg is?
De voorzitter:
Daar wees ik net op. De vraag aan de Kamer is dus of zij behoefte heeft aan een heropening op deze manier.
De heer Kamp (VVD):
Neen, wij willen geen heropening zonder dat er van de zijde van de regering op een eventueel in te dienen motie kan worden gereageerd.
Mevrouw Halsema (GroenLinks):
Ik wil ook graag dat de regering daarbij aanwezig is. Ik teken hier nog bij aan dat stemming over de andere moties wel mogelijk is.
De voorzitter:
Dat staat volgens mij nog niet ter discussie.
De heer Hoekema (D66):
Voorzitter! Ik geef u in overweging om een geëigend moment te zoeken waarop de heropening in aanwezigheid van de betrokken bewindspersonen of althans een gedeelte van hen kan plaatsvinden.
De heer Verhagen (CDA):
Voorzitter! De CDA-fractie wenst ook een heropening in aanwezigheid van de betrokken bewindslieden. Ik stel u voor om dat op korte termijn te doen, zodat in ieder geval aanstaande dinsdag gestemd kan worden over een motie die tijdens de heropening ingediend wordt.
De heer Rouvoet (RPF):
Voorzitter! Een heropening zonder bewindspersonen stuit bij ons ook op bezwaren. Wat wel kan en wat ook wel vaker voorkomt, is dat een licht gewijzigde tekst van een motie voor de stemmingen wordt rondgedeeld. Dat zou kunnen, maar dat moet dan wel in overleg met de medeondertekenaars gebeuren.
Wat betreft de vraag of er wel over de andere moties gestemd kan worden, wil ik opmerken dat mij dat, gelet op de samenhang tussen de moties, zeer onwenselijk lijkt. Ik hoorde u zo-even zeggen dat dit niet ter discussie stond, maar gelet op de onderlinge samenhang is het relevant om alle moties in samenhang met elkaar te kunnen beoordelen.
De voorzitter:
Ik constateer, dat de Kamer geen heropening wenst zonder de betrokken bewindslieden.
Ik stel voor, de mogelijkheid te onderzoeken om de heropening vanmiddag te laten plaatsvinden. Ik heb beluisterd dat de meerderheid van de Kamer van mening is dat er ook aanstaande dinsdag gestemd kan worden. Gelet op de samenhang tussen de moties is het wellicht beter de stemmingen over alle moties uit te stellen tot dinsdag.
Mevrouw Halsema (GroenLinks):
Ik heb er bezwaar tegen als de stemmingen over alle moties worden uitgesteld. Gezien de urgentie van de crisis in Kosovo is stemming dringend gewenst. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar de motivatie van mevrouw Albayrak voor het verzoek om heropening.
De voorzitter:
Een lid van de Kamer mag altijd om heropening vragen.
De heer De Wit (SP):
Mevrouw de voorzitter! Over mijn motie kan nu afzonderlijk worden gestemd. Zij staat los van de motie van mevrouw Albayrak.
Dit is overigens niet de eerste keer dat er geen bewindslieden aanwezig zijn. De echte voorzitter, mevrouw Van Nieuwenhoven, heeft de Kamer zeer recent laten weten dat zij een brief aan het kabinet zal sturen met de mededeling dat het in wezen onaanvaardbaar is dat er geen bewindslieden bij de stemmingen aanwezig zijn. Is die brief inmiddels al verzonden?
De voorzitter:
Ik ben het met de heer De Wit eens dat het niet goed is dat er nu geen bewindslieden bij deze stemmingen zijn. Wij hebben hier echter wel mee te maken. Ik vind de beslissing over eventuele stemming van een ander karakter dan de beslissing over een heropening. Ik wil beide zaken uit elkaar houden.
Ik constateer, dat de meerderheid van de Kamer ermee instemt de heropening vanmiddag te laten plaatsvinden.
Vervolgens is de vraag aan de orde of de stemming over de overige moties wel doorgang kan vinden.
De heer Verhagen (CDA):
Voorzitter! Het is buitengewoon ongewenst om te stemmen als het debat nog niet is afgesloten. De moties zijn juist bedoeld om het debat af te sluiten. De CDA-fractie is van mening dat alle moties tegelijkertijd in stemming moeten worden gebracht.
De voorzitter:
Ik constateer, dat u niet van mening bent dat er sprake is van urgentie.
De heer Hoekema (D66):
De moties vertonen een grote mate van onderlinge samenhang. Het is goed het debat vanmiddag te heropenen. Uitstel van stemming tot dinsdag is aanvaardbaar.
De heer Van Zijl (PvdA):
Ook de PvdA-fractie is van mening dat de moties sterk samenhangen. Dinsdag is dichtbij en daarom heeft het onze voorkeur om dinsdag over het geheel te stemmen.
Mevrouw Halsema (GroenLinks):
Als indiener van een van de moties zie ik die samenhang niet. Ik denk dat het zeer goed mogelijk is om vanmiddag daarover te stemmen en de beraadslaging te beperken tot de strekking van de motie van mevrouw Albayrak.
De heer Kamp (VVD):
De VVD-fractie onderschrijft het standpunt van mevrouw Halsema.
De heer De Wit (SP):
Ook mijn motie kan vanmiddag in stemming worden gebracht.
De voorzitter:
Ik constateer, dat de meerderheid van de Kamer van mening is dat er aanstaande dinsdag gestemd moet worden. Ik begrijp ook niet dat dit echt tot onoverkomelijke problemen zal leiden.
Ik constateer tevens, dat er vanmiddag een heropening zal plaatsvinden.
De vergadering wordt van 13.23 uur tot 14.00 uur geschorst.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-19981999-4142-4144.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.