Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda voor morgen:

  • - het wetsvoorstel Vaststelling van regels ter aanvulling van het inkomen van enkele groepen uitkeringsgerechtigden en belastingplichtigen (Wet inkomensaanvulling 1998) (25914).

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda voor de volgende week:

  • - het wetsvoorstel Technische verbeteringen in de Wet inkomensvoorziening kunstenaars, in de Algemene bijstandswet, in de Wet op de ondernemingsraden en in de Invoeringswet stelselherziening sociale zekerheid (25913).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Verhagen.

De heer Verhagen (CDA):

Mijnheer de voorzitter! Heden bereikte ons een samenvatting van het KPMG-rapport inzake de herijking van het buitenlandbeleid, met een aantal nogal schokkende conclusies, zoals een falende leiding. Veel meer dan het verplaatsen van bureaus lijkt er in dat kader niet te zijn geschied. De aantijgingen, of beter gezegd conclusies, van het KPMG-rapport zijn zodanig ernstig, dat ik mede namens collega Sipkes van GroenLinks met spoed een reactie van het kabinet op de conclusies van het KPMG-rapport zou willen verkrijgen. Daarbij zou helder moeten worden aangegeven welke stappen ondernomen zullen worden om tegemoet te komen aan de kritiek, opdat er werkelijk sprake zal kunnen zijn van een gecoördineerd, samenhangend buitenlandbeleid.

Ik waardeer het overigens dat de ambtelijke staf van het ministerie ons de samenvatting van het rapport reeds vandaag heeft toegezonden. Ik zou het op prijs stellen om op zeer korte termijn een reactie van het kabinet te verkrijgen, met daarbij de stappen die gezet zullen worden, plus het hele rapport, in ieder geval ter inzage voor de Kamerleden. Wij kunnen dan op korte termijn een debat voeren over de ernstige situatie die is geconstateerd.

De heer Ter Veer (D66):

Mijnheer de voorzitter! De fractie van D66 is van mening dat het logisch lijkt om ons bij dit verzoek aan te sluiten, met dien verstande dat de heel grote spoed waar de heer Verhagen op aandringt, in de praktijk coördinatie tussen de betrokken bewindslieden noodzakelijk zal blijken te maken. Ook zal het noodzakelijk blijken dat het ganse kabinet zich erover buigt. Het lijkt mij dat wij er dan ook op moeten aandringen dat er een kabinetsbeslissing komt die niet even op een achternamiddag wordt geformuleerd.

De heer Van Middelkoop (GPV):

Voorzitter! Ik heb nog niet het voorrecht gehad de samenvatting van het rapport te lezen, maar wij hebben een paar weken geleden ook wat persberichten gelezen over een gezellig gesprek tussen de heren Pronk en Van Mierlo, over hun onderscheiden competenties en de fricties daartussen. Mocht dit in het rapport niet zijn meegenomen, dan zou ik het op prijs stellen als het ook een onderdeel vormde van de kabinetsreactie waar collega Verhagen om vraagt. Bij die vraag sluit ik mij overigens graag aan.

De heer Blaauw (VVD):

Voorzitter! Ik sluit mij aan bij het verzoek.

De heer Verhagen (CDA):

Voorzitter! De heer Ter Veer gaat in op mijn opmerking over de spoed. Een van de gevallen van falen die in het rapport van KPMG zijn aangetoond, is dat het kabinet er in de afgelopen vier jaar niet in is geslaagd om de coördinatie te bewerkstelligen. Dat blijkt ook uit de verschillende reacties van de diverse bewindslieden op dezelfde terreinen. Als de coördinatie tussen deze bewindslieden over de gezamenlijke reactie ertoe leidt dat wij niet op korte termijn over de te nemen maatregelen kunnen debatteren, hecht ik eraan om bij grote spoed te persisteren.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenografisch verslag van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Blaauw.

De heer Blaauw (VVD):

Voorzitter! Volgende week begint de plenaire zitting van de mensenrechtencommissie van de VN in Genève. Daarbij levert Nederland altijd een inbreng, veelal in combinatie met de Europese Unie. De VVD-fractie zou gaarne van de minister van Buitenlandse Zaken vernemen wat de regering zich voorstelt bij die zitting in te brengen, mede gelet op het debat dat wij onder andere over Algerije hebben gehad. Daarover zullen wij overigens nog nader overleg met de minister voeren, maar het element van de mensenrechten is toch het best te bespreken via de plenaire zitting van de mensenrechtencommissie in Genève. Vandaar mijn verzoek.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenografisch verslag van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven