Aan de orde zijn de stemmingen over veertien moties, ingediend bij het IGC-debat, te weten:

- de motie-Van den Bos c.s. over democratische controle op beleidsuitgaven (24609, nr. 19);

- de motie-Van den Bos c.s. over discriminatie op grond van geslacht (24609, nr. 20);

- de motie-Van Middelkoop/Weisglas over de relatie tussen de EU en de WEU (24609, nr. 21);

- de motie-Van Middelkoop over de behandeling van voorstellen door de nationale parlementen (24609, nr. 22);

- de motie-Van Middelkoop over een leesbare verdragstekst (24609, nr. 23);

- de motie-Weisglas c.s. over de vestigingsplaats van het Europees Parlement (24609, nr. 24);

- de motie-Weisglas over het belang van kleine landen (24609, nr. 25);

- de motie-Van Rooy c.s. over vervallen van onderscheid tussen verplichte en niet-verplichte uitgaven (24609, nr. 26);

- de motie-Van Rooy c.s. over fraudebestrijding (24609, nr. 27);

- de motie-Woltjer c.s. over meerderheidsbesluitvorming in de Raad (24609, nr. 28);

- de motie-Woltjer c.s. over versterking van het Europese milieubeleid (24609, nr. 29);

- de motie-Woltjer c.s. over een gezamenlijk asiel- en vluchtelingenbeleid (24609, nr. 30);

- de motie-Marijnissen over een raadgevend referendum over het Verdrag van Amsterdam (24609, nr. 31);

- de motie-Sipkes/Woltjer over het Vluchtelingenverdrag (24609, nr. 32).

(Zie vergadering van 21 mei 1997.)

In stemming komt de motie-Van den Bos c.s. (24609, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Bos c.s. (24609, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de groep-Nijpels, het AOV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Middelkoop/Weisglas (24609, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Middelkoop (24609, nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Middelkoop (24609, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Weisglas c.s. (24609, nr. 24).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Weisglas (24609, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Rooy c.s. (24609, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de groep-Nijpels, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Rooy c.s. (24609, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Woltjer c.s. (24609, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, D66, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Woltjer c.s. (24609, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Woltjer c.s. (24609, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, D66, met uitzondering van het lid Versnel-Schmitz, het GPV, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (24609, nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Sipkes/Woltjer (24609, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de SP, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen.

De heer Weisglas (VVD):

Voorzitter! Ik zal heel snel en kort een stemverklaring afleggen over een paar moties.

De VVD-fractie heeft vóór de motie-Van den Bos c.s. op stuk nr. 19 gestemd, ondanks het feit dat een aantal punten die in de overweging worden genoemd, niet onze mening bevatten. In die punten wordt namelijk te veel uitgegaan van het overbrengen van zaken naar de eerste pijler, met name uit de derde pijler, en van het communautair maken van het buitenlands beleid. Desalniettemin vinden wij dat, wanneer zaken uiteindelijk toch communautair worden, ook als wij dat niet willen, er dan controle moet zijn door het Europees Parlement en dat de uitgaven dan niet verplicht moeten zijn. Daarom hebben wij, ondanks onze bezwaren tegen de overweging, alles afwegende, vóór de motie gestemd.

Ook in de motie van de heer Woltjer op stuk nr. 28 gaan de bewoordingen in de overwegingen ons te ver. Wij zijn voor minder meerderheidsbesluitvorming dan in de overwegingen van de motie worden vermeld. We zijn het echter eens met het dictum, dat er sprake moet zijn van medebeslissingsrecht voor het Europees Parlement, als er tegen onze wens in toch sprake zal zijn van meerderheidsbesluitvorming voor het Europees Parlement. Daarom hebben wij voor deze motie gestemd.

Voorzitter! Wij hebben tegen de motie van de heer Woltjer op stuk nr. 29 gestemd, niet omdat wij tegen een verdergaand Europees milieubeleid zouden zijn, maar omdat wij van mening zijn dat over fiscale maatregelen voor burgers in de lidstaten – ook in Nederland – niet bij meerderheid beslist zou moeten worden.

Voorzitter! Wij zijn het eens met de gedachten achter de motie van de heer Woltjer c.s. op stuk nr. 30 over het vluchtelingenbeleid, maar wij vinden het overbodig om de in de motie genoemde punten in het Verdrag van Amsterdam op te nemen. Om die reden hebben wij tegen die motie gestemd.

De heer Hendriks:

Voorzitter! Ik verklaar hier voor de motie op stuk nr. 31 van de heer Marijnissen te hebben gestemd, omdat de intentie van de motie geheel in lijn van het Europees Parlement ligt. Het Europees Parlement heeft in het vigerend Europees verdrag van de gemeentelijke autonomie de mogelijkheid tot het houden van een referendum ook opgenomen. Helaas werd in het voorgaande zittingsjaar door ons nationale parlement genoemd artikel uit genoemd verdrag gehaald. Echter, dit betreur ik achteraf; ik was toen in ons parlement als lid nog niet aanwezig.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Voorzitter: Weisglas

Naar boven