Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1996-1997 | nr. 70, pagina 1234-1235 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1996-1997 | nr. 70, pagina 1234-1235 |
Regeling van werkzaamheden
De voorzitter:
Ik stel voor, toestemming te verlenen tot het houden van een wetgevings- c.q. notaoverleg met stenografisch verslag op:
dinsdag 20 mei 1997:
- van 11.15 uur tot 18.30 uur van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken over de notitie Kaderwetgebieden (25287).
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Sipkes.
Mevrouw Sipkes (GroenLinks):
Voorzitter! Amnesty International start vandaag in Nederland het Nederlandse deel van de campagne voor een humaner vluchtelingenbeleid. De kritiek op het huidige beleid is niet mals. Er wordt gesteld dat verschillende regeringen regelmatig uitglijders maken in de wijze waarop meer en meer getracht wordt om vluchtelingen aan de grens weg te houden. Ook Nederland wordt in dit kader genoemd en ook Nederland krijgt van Amnesty International het verwijt dat het mensenrechten schendt waar het gaat om het vluchtelingenbeleid, het toelatingsbeleid.
Voorzitter! Ik krijg graag op zeer korte termijn een reactie van de staatssecretaris van Justitie op deze kritiek van Amnesty International. Ik vraag mij af of de staatssecretaris bereid is gehoor te geven aan de vraag van Amnesty International naar een humaner asielbeleid. Welke initiatieven zal zij daartoe gaan ondernemen?
Het gaat niet alleen om Nederland, want Amnesty International richt zich nadrukkelijk ook op de situatie wereldwijd en dan met name op de situatie in Europa. Ook daar wordt een aantal concrete aanbevelingen gedaan. Daarom wil ik mijn verzoek niet alleen richten tot de staatssecretaris van Justitie, maar ook tot de bewindslieden van Buitenlandse Zaken. Ik wil van hen graag horen welke concrete stappen er genomen zullen worden om op Europees niveau, met name ook gericht op de huidige IGC-onderhandelingen en de resultaten daarvan, gehoor te geven aan het verzoek en de oproep van Amnesty International.
De voorzitter:
Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan de heer Rabbae.
De heer Rabbae (GroenLinks):
Voorzitter! Het is nu duidelijk dat alle pogingen om Fokker nog van de grond te krijgen, zijn mislukt. In de brief van de minister van Economische Zaken aan de Kamer, waar mijn fractie en de fractie van het CDA om gevraagd hadden, schrijft de minister dat de Staat alle financiële commitments aan Fokker zal staken en nu, gelet op de ontstane situatie, definitief. Dat is voor mijn fractie een reden om een debat hierover aan te gaan met de minister van Economische Zaken en het is een reden voor mij om u te vragen of u bereid bent om daarvoor in de loop van de volgende week tijd in te ruimen.
De voorzitter:
U wilt naar aanleiding van die brief dus in de loop van de volgende week een debat aangaan met de minister?
De heer Mateman (CDA):
Voorzitter! De brief is inderdaad geworden wat collega Rabbae en ik ervan hoopten, een brief met enige substantiële inhoud. Wij schuwen niet een parlementair debat over die zaak, mits dat niet bedoeld is als de finale afsluiting van die moeilijke problematiek. Als de heer Rabbae zegt dat het debat kan opleveren dat wij het onderwerp in detail nader zullen gaan bekijken – dat sluit ik niet uit met dit voorstel – dan ben ik geneigd om daarmee akkoord te gaan. Wij zouden er ook in de commissie over kunnen praten. Als hij zegt: een parlementair onderzoek halen wij toch niet, gezien de opstelling van de coalitiepartijen en daarom maar zo snel mogelijk een full-fledged debat, dan kan ik mij die inschatting voorstellen. Ik heb nog steeds enige hoop op de redelijkheid van collega's als de heer Remkes. Ik wil graag een debat, met het openhouden van alle mogelijkheden. Ik weet niet goed wat dit voorstel inhoudt.
De heer Remkes (VVD):
Wat mij betreft, is het van tweeën één: ofwel volgende week een debat – dat is dan wat de VVD-fractie betreft ook het afrondend debat – ofwel wij lassen een soort commissieronde in, waarin het accent ligt op het verkrijgen van meer technische informatie. Het afrondende debat zou dan over twee of drie weken kunnen worden gehouden.
De heer Zijlstra (PvdA):
Ligt het niet meer in de rede om deze brief in de eerste plaats in de commissie aan de orde te stellen? Er kan dan over de procedure worden gesproken. Dat is in dit huis een normale gang van zaken. Vervolgens kan worden bepaald hoe er verder mee zal worden omgegaan.
De voorzitter:
Ik stel voor, de brief spoedshalve in handen te geven van de commissie. Morgen kan ik bij de regeling van werkzaamheden eventueel een voorstel doen over de verdere afhandeling.
De heer Rabbae (GroenLinks):
Mijn fractie heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat zolang de onderhandelingen aan de gang zijn, geen debat moet worden gehouden, om de onderhandelingen niet te frustreren. De onderhandelingen zijn thans afgelopen. Het doek is definitief gevallen. In de commissie is deze mening door mijn fractie en die van het CDA enkele malen geventileerd en ook door de coalitiefracties. Wij hebben anderhalf jaar gewacht alvorens hierover met de minister te praten en daarom vind ik het volledig legitiem dat hierover een plenair debat wordt gehouden.
De heer Zijlstra (PvdA):
Dat kan best het resultaat zijn, maar het is toch normaal dat in een procedurevergadering wordt afgesproken hoe wij met brieven van de regering omgaan. De commissie kan vervolgens met een voorstel komen.
De voorzitter:
De commissie heeft ook het recht en de vrijheid om onmiddellijk een debat te vragen. Het standpunt van de heer Rabbae is helder, maar wij hebben wel te maken met de normale procedures die wij met elkaar zijn overeengekomen. Ik persisteer bij mijn voorstel dat de commissie zo spoedig mogelijk in procedurevergadering bijeenkomt om een oordeel te geven over de verdere afhandeling van de brief.
De heer Mateman (CDA):
Als waarnemend voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken zal ik vanmiddag zo snel mogelijk na het debat over de Nederlandse taal, waaraan ik gelukkig moet deelnemen, een procedurevergadering laten uitschrijven.
Overeenkomstig het voorstel van de voorzitter wordt besloten.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-19961997-1234-1235.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.