Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het Presidium heeft met eenparigheid van stemmen besloten, te stellen in handen van:

a. de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken:

  • - het wetsvoorstel Goedkeuring van het op 27 februari 1995 te Stockholm tot stand gekomen Verdrag tot oprichting van het Internationaal Instituut voor democratie en verkiezingsondersteuning (Trb. 1995, 257) (24577, R1562);

b. de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken:

  • - het wetsvoorstel Gemeentelijke herindeling in de samenwerkingsgebieden Midden-Brabant, Breda en Westelijk Noord-Brabant en in een gedeelte van de samenwerkingsgebieden Zuidoost-Brabant en 's-Hertogenbosch (24571);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Ambtenarenwet en de Militaire Ambtenarenwet 1931 in verband met het verrichten van nevenwerkzaamheden (24575);

c. de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat:

  • - het wetsvoorstel Vaststelling van bepalingen betreffende waterstaatswerken in beheer bij het Rijk (Wet beheer rijkswaterstaatswerken) (24573);

  • - de Partiële herziening Tweede Structuurschema Verkeer en Vervoer (Hanzelijn, Axel-Zelzate, Meppel-Ramspol) (24122);

d. de vaste commissie voor Economische Zaken:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de In- en uitvoerwet (opneming van de mogelijkheid om in bepaalde gevallen voor de uitvoer van goederen een vergunningvereiste te stellen) (24576).

Op verzoek van de commissie stel ik voor, de behandeling van wetsvoorstel 23216 (initiatief-Rosenmöller inzake deeltijdarbeid) te verplaatsen tot na het voorjaarsreces. Dat is dus een redelijk onbepaald uitstel.

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda voor 6, 7 en 8 februari:

  • - het wetsvoorstel Regels met betrekking tot de geestelijke verzorging in instellingen in de zorgsector en in justitiële inrichtingen (Wet geestelijke verzorging zorginstellingen en justitiële inrichtingen) (23720).

Ik stel voor, te behandelen in de vergaderingen van 13, 14 en 15 februari:

  • - het voorstel van rijkswet Regels met betrekking tot het gebruik van geweld door militairen in de uitoefening van de bewakings- en beveiligingstaak (Rijkswet geweldgebruik krijgsmacht in de uitoefening van de bewakings- en beveiligingstaak) (23787, R1506);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Visserijwet 1963 (21436);

  • - het wetsvoorstel Regels inzake vergunningen voor de aanleg, de instandhouding en de exploitatie van kabelgebonden telecommunicatie-infrastructuur (Vergunningenwet kabelgebonden telecommunicatie-infrastructuur) (24164).

Ik stel voor, toestemming te verlenen tot het houden van wetgevings- c.q. nota-overleg met stenografisch verslag op:

maandag 25 maart:

  • - van 11.15 uur tot 18.30 uur van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de nota Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting (24515).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Rosenmöller.

De heer Rosenmöller (GroenLinks):

Voorzitter! De afgelopen dagen ontstond er een grote hoeveelheid woede en protest bij werknemers en uitkeringsgerechtigden over hun loonstrook in januari 1996. De kern van het probleem was dat het bedrag op de loonstrook van januari 1996 lager was dan het bedrag op de loonstrook van december 1995. Dit tegen de achtergrond van het feit dat mensen door de politiek, het kabinet was voorgespiegeld dat er op z'n minst koopkrachtbehoud zou zijn voor grote groepen werknemers en in ieder geval uitkeringsgerechtigden. Dat roept op z'n minst een aantal vragen op, die ik graag aan het kabinet zou willen stellen en waarover ik dan zo snel mogelijk een brief van het kabinet zou willen hebben.

1. Voor welke groepen geldt de nominale inkomensachteruitgang?

2. Wat is de precieze oorzaak daarvan? Mij dunkt dat dit niet alleen de verschuiving door de privatisering van de Ziektewet kan zijn. Er lijkt mij meer aan de hand te zijn. Ik wil hier graag precies inzicht in hebben, zodat wij mogelijk daarna hierover zouden kunnen spreken. Als werknemers en uitkeringsgerechtigden nu al minder geld hebben dan in december 1995, terwijl ze per januari 1996 ook al de compensatie zouden moeten hebben voor de energieheffing maar de verhoogde energierekening nog moeten gaan betalen, ontstaat er een extra probleem. Kortom, ik zou hier graag zo compleet mogelijk helderheid over willen hebben.

3. Is het kabinet het met ons eens dat er inderdaad gecompenseerd dient te worden als er sprake is van een inkomensachteruitgang? Dat lijkt inderdaad het geval te zijn op basis van de loonstrookjes. Houdt het kabinet inderdaad onverkort staande dat koopkrachtbehoud ook in 1996 daadwerkelijk ten minste wordt gerealiseerd? Dat mogen wij, maar zeker de mensen die het betreft toch van het kabinet verwachten.

Voorzitter! Ik hoop dat u wilt bevorderen dat wij die brief dit weekend krijgen. Ik vind dat we, als daar aanleiding toe is, mogelijk komende week met minister Melkert en/of minister Zalm daarover moeten spreken. Maar ik wil eerst graag de brief bestuderen.

De heer Van Zijl (PvdA):

Voorzitter! Wij zouden ons graag bij het verzoek van de heer Rosenmöller willen aansluiten. Hij noemde een aantal elementen: de energieheffing en dergelijke. Verder noemde hij de ministers Melkert en Zalm in het bijzonder. Het lijkt me verstandig om ook de problematiek van de ziektekostenpremies hierin mee te nemen. Deze kosten lijken wat hoger te zijn dan geraamd. Zij kunnen ook een element zijn in het geheel. Het lijkt me verstandig ook dit element in de beantwoording in de brief van het kabinet mee te nemen, waardoor we een zo breed mogelijk inzicht krijgen in wat er nu echt aan de hand is. We moeten dan vervolgens bekijken wat we hiermee gaan doen.

De heer Bakker (D66):

Voorzitter! Het gecombineerde verhaal van de beide voorgaande sprekers is mij uit het hart gegrepen. Ik sluit mij hier dus graag bij aan.

De heer Marijnissen (SP):

Voorzitter! De SP-fractie wilde hier een interpellatie over aanvragen, maar ik denk dat de weg door de heer Rosenmöller gekozen, misschien wel de charmantste is in dezen. Ik wil aan het aspect dat door de heer Van Zijl is bepleit, namelijk om de stijging van de nominale ziekenfondspremie erbij te betrekken, nog een aspect toevoegen. Ik zou er wel degelijk ook bij willen betrekken de dreigende dramatische stijging van de gemeentelijke lasten. Ik denk niet alleen aan de ecotax, zoals de heer Rosenmöller zei, maar juist ook aan de tarieven voor riool- en reinigingsrechten enz. Er zijn mensen die er nominaal iets op vooruit zijn gegaan, maar nu al weer heel veel kwijt zijn aan de stijging van de nominale ziekenfondspremie. Als daar zo dadelijk ook nog de huurstijgingen en alle gemeentelijke lasten bijkomen, dreigt er een dramatische situatie. Ik zou u willen vragen in het verzoek om de brief ook deze vragen mee te nemen.

De heer Gabor (CDA):

Ik zou het zeer op prijs stellen als dit gaat gebeuren. Ik zou dan ook graag de beantwoording van de kamervragen die hierop betrekking hebben en die nog moet plaatsvinden, hierbij willen betrekken of hieraan vooraf laten gaan.

Mevrouw Nijpels-Hezemans (groep-Nijpels):

Voorzitter! Ik zou mij bij het verzoek van de heer Rosenmöller willen aansluiten en de toevoegingen van de andere collega's hierbij willen meenemen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, onder de aantekening dat ik ervan uitga dat bij de brief of op een andere manier, maar in ieder geval voor aankomst van de brief, de schriftelijke vragen zijn beantwoord.

Aldus wordt besloten.

Naar boven