Aan de orde zijn de stemmingen over tien moties, ingediend bij de behandeling van de begroting van Defensie voor 1996 (24400-X), te weten:

- de motie-Van der Hoeven over baangarantie na uitzending (24400-X, nr. 33);

- de motie-Van der Hoeven over reservepersoneel (24400-X, nr. 34);

- de motie-Van der Hoeven over de doelmatigheidsoperatie (24400-X, nr. 35);

- de motie-Zijlstra/De Koning over dienstplichtigen met baan of opleiding (24400-X, nr. 36);

- de motie-Sipkes over niet-vrijwillige dienstplichtigen (24400-X, nr. 37);

- de motie-Sipkes over bezuiniging op het opleidingsbudget (24400-X, nr. 38);

- de motie-Van den Doel/Hoekema over landmijnen (24400-X, nr. 39);

- de motie-Van den Doel/De Koning over het Instituut defensieleergangen (24400-X, nr. 40);

- de motie-Van den Doel c.s. over de Koninklijke marechaussee (24400-X, nr. 41);

- de motie-Hoekema/Van den Doel over samenwerking met Midden- en Oost-Europa (24400-X, nr. 42).

(Zie vergadering van 9 november 1995.)

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee, dat de motie op stuk nr. 36 van de leden Zijlstra/De Koning op verzoek van mevrouw Sipkes na haar motie op stuk nr. 37 in stemming zal worden gebracht. Ik neem aan dat hiertegen geen bezwaar bestaat.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Van der Hoeven (CDA):

Mijnheer de voorzitter! Het verworpen CDA-amendement voorzag in een structurele ophoging van het defensiebudget met 50 mln. Hierdoor had een structurele oplossing bereikt kunnen worden voor de problematiek bij de opleiding en bij de Koninklijke marechaussee. De motie op stuk nr. 38 van mevrouw Sipkes en de motie op stuk nr. 41 over de Koninklijke marechaussee zoeken de oplossing van de problematiek binnen de begroting van Defensie. Gelet op de nog niet opgeloste restproblematiek is dit volgens de CDA-fractie een onmogelijkheid. De toezegging van de bewindslieden over de motie op stuk nr. 41 – overigens jammer dat zij er niet zijn bij de stemmingen – duidt op een gevaarlijke tweeslachtigheid: het ene moment staat het water hen tot de lippen; het andere moment is er kennelijk ruimte om te schuiven. De feiten zeggen dat deze ruimte er niet is, dus brengt schuiven binnen de begroting opnieuw de Prioriteitennota in gevaar.

Daarom koos het CDA voor de verhoging van de begroting van Defensie als zodanig.

Voorzitter! Voorts is uit het debat gebleken dat de financiering van de motie op stuk nr. 41 voor de verhoging van de sterkte van de Koninklijke marechaussee beoogt gehaald te worden uit het sociaal beleidskader. Dat is een onthullende keuze. Het sociaal beleidskader is daarvoor niet bedoeld. Het is geen wachtgeldfonds. Het sociaal beleidskader is meer dan nodig om de flankerende maatregelen ten behoeve van het af te vloeien personeel te financieren.

Het CDA stemt om deze redenen tegen beide moties.

De voorzitter:

Ik wijs de Kamer er ten overvloede op dat de bewindslieden van Buitenlandse Zaken en van Defensie niet aanwezig zijn, hetzij vanwege verblijf buitenslands, hetzij vanwege de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer. Zij zijn vertegenwoordigd door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet is, wat deze begroting betreft, ruimschoots vertegenwoordigd!

In stemming komt de motie-Van der Hoeven (24400-X, nr. 33).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, de VVD, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA, GroenLinks, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Hoeven (24400-X, nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de RPF, de SGP, het GPV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Hoeven (24400-X, nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de CD, de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Sipkes (24400-X, nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Zijlstra/De Koning (24400-X, nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, GroenLinks, de SP, het AOV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Sipkes (24400-X, nr. 38).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van den Doel/Hoekema (24400-X, nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Doel/De Koning (24400-X, nr. 40).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Doel c.s. (24400-X, nr. 41).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, D66, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Hoekema/Van den Doel (24400-X, nr. 42).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de CD, de SP en GroenLinks tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven