Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Marijnissen.

De heer Marijnissen (SP):

Voorzitter! Afgelopen nacht hebben de Verenigde Staten van Amerika wederom aanvallen uitgevoerd op het grondgebied van Irak. Het kabinet heeft gisteren bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken en van de minister-president in positieve bewoordingen gereageerd op de eerste aanvallen van eergisternacht. Nu blijkt dat de VS het niet willen laten bij die ene aanval maar blijkbaar meer van zins zijn, lijkt mij de tijd aangebroken dat de Kamer het kabinet een brief vraagt over het precieze Nederlandse standpunt en de motivatie daarvan.

Ik wil graag van het kabinet weten waarom het positief heeft gereageerd. Is een reactie op een dergelijke internationale actie wel mogelijk als Nederland niet op de hoogte is van alle details en de precieze plannen van het land in kwestie, de VS?

Hoe staat de Nederlandse regering tegenover de Amerikaanse Alleingang? Is het niet terecht dat landen zoals Frankrijk en Rusland er zorgen over uiten dat er sprake van een Alleingang? Ware het niet beter in dezen een rol aan de Veiligheidsraad toe te dichten?

Ik krijg graag opheldering van de Nederlandse regering met betrekking de door de Amerikanen opgerekte no-flyzone in het zuiden van Irak.

Ten slotte krijg ik graag een reactie van de Nederlandse regering op het niet denkbeeldige gevaar dat de aanstaande Amerikaanse verkiezingen van invloed zullen zijn. Ik wijs in het bijzonder op de reactie van de tegenkandidaat van de president, de heer Dole, op een en ander. Wordt hierdoor het escalatiegevaar niet vergroot?

De voorzitter:

Ik stel voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven