101ste vergadering

Dinsdag 27 augustus 1996

14.00 uur

Voorzitter: Deetman

Tegenwoordig zijn 146 leden, te weten:

Adelmund, Aiking-van Wageningen, Apostolou, Assen, Augusteijn-Esser, Bakker, Beinema, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Blauw, Van Blerck-Woerdman, Bolkestein, Boogaard, Van den Bos, Van Boxtel, Bremmer, Bukman, M.M. van der Burg, V.A.M. van der Burg, Van de Camp, Cherribi, De Cloe, Cornielje, Crone, Dankers, Deetman, Van Dijke, Dijksma, Dijksman, Dittrich, Van den Doel, Doelman-Pel, Duivesteijn, Van Erp, Esselink, Essers, Fermina, Gabor, Van Gelder, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Heerma, Van Heemst, Van der Heijden, Hendriks, Hessing, Hillen, Hoekema, Van der Hoeven, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, De Hoop Scheffer, Ten Hoopen, Houda, Huys, Janmaat, Jeekel, De Jong, Jorritsma-van Oosten, Kalsbeek-Jasperse, H.G.J. Kamp, Keur, Klein Molekamp, Koekkoek, De Koning, Korthals, Lambrechts, Lansink, Leerkes, Leers, Liemburg, Lilipaly, Van der Linden, Marijnissen, Mateman, Middel, Van Middelkoop, Mulder-van Dam, Van Nieuwenhoven, Nijpels-Hezemans, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Passtoors, Van der Ploeg, Poppe, Rabbae, Reitsma, Remkes, Van Rey, Van 't Riet, Rijpstra, Roethof, Van Rooy, Rosenmöller, Rouvoet, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schutte, Schuurman, Sipkes, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Stellingwerf, Sterk, Van der Stoel, Swildens-Rozendaal, Terpstra, Van Traa, Valk, Ter Veer, Te Veldhuis, Verbugt, Verhagen, Verkerk, Versnel-Schmitz, Vliegenthart, Van der Vlies, Van Vliet, H. Vos, M.B. Vos, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, Vreeman, B.M. de Vries, J.M. de Vries, Wallage, Van Walsem, Van Waning, Weisglas, Van Wingerden, Witteveen-Hevinga, Wolffensperger, Wolters, Woltjer, Ybema, Van Zijl, Zijlstra, Zonneveld en Van Zuijlen,

en de heer Dijkstal, vice-minister-president, minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw De Boer, minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, mevrouw Jorritsma-Lebbink, minister van Verkeer en Waterstaat, en de heer Van Aartsen, minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

De voorzitter:

Collega's! Ik denk dat het ons allen goed doet dat collega Van den Berg na maanden van afwezigheid in verband met ziekte vandaag weer in ons midden is en de werkzaamheden kan hervatten.

(Applaus)

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Van Ardenne-van der Hoeven, wegens bezigheden elders, ook morgen;

Verspaget, wegens verblijf buitenslands;

Rehwinkel, wegens ziekte, deze en de komende week.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Ingekomen is een brief van collega Boogaard. De inhoud van die brief luidt aldus:

"Voornamelijk om redenen van medische aard, daarbij gevoegd enkele persoonlijke omstandigheden, deel ik u hierbij mede mijn Kamerlidmaatschap per 1 september 1996 te zullen neerleggen.

Aangezien mijn besluit valt na iets meer dan twee jaren in de Tweede Kamer zitting te hebben gehad, verzoek ik u aan dit besluit publiekelijk, dat wil zeggen: binnen de Tweede Kamer, niet meer aandacht te schenken dan procedureel noodzakelijk is.

Een en ander neemt evenwel niet weg, dat ik de korte periode van mijn Kamerlidmaatschap als zeer boeiend en leerzaam heb ervaren.

Voorzitter, via u dank ik al die collega-Kamerleden waarmede ik heb mogen samenwerken, vooral binnen de diverse commissies. Tegelijkertijd gaat mijn bijzondere dank uit naar al het Griffie- en ander Kamerpersoneel, ongeacht de plaats in de organisatie, dat op zulk een voortreffelijke wijze het werk van Kamerleden ondersteunt en richting geeft.

Tenslotte wens ik allen die in de Tweede Kamer werkzaam zijn in ruime mate wijsheid en toekomstvisie toe in het belang van alle bevolkingsgroepen binnen het Koninkrijk der Nederlanden alsmede ten behoeve van de internationale betrekkingen.

Het ga u allen goed!

Met de meeste hoogachting,

(w.g. Boogaard)"

(Applaus)

De voorzitter:

Waarde Voorzittercollega! In de afgelopen twee jaar zult u ongetwijfeld politieke teleurstellingen te verwerken hebben gekregen. Op afstand mogen wij dat wel veronderstellen. Maar de grootste is toch wel dat u halverwege de termijn wegens gezondheidsredenen, in belangrijke mate althans, hebt moeten besluiten terug te treden. Dit besluit respecteren wij.

U hebt zich in de afgelopen periode naar vermogen ingezet voor het kamerwerk. Daarbij mag er niet aan worden voorbijgegaan dat u in de persoonlijke sfeer zeer ernstige tegenslagen hebt moeten incasseren. Thans wensen wij u nog veel goede jaren toe te midden van degenen die u lief en dierbaar zijn.

(Applaus)

De voorzitter:

Van de brief van de heer Boogaard is mededeling gedaan aan de voorzitter van het Centraal stembureau en aan de minister van Binnenlandse Zaken.

De ingekomen stukken staan op een lijst die op de tafel van de griffier ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

Naar boven