5 Herdenking van de heer G. van den Berg

Herdenking van de heer G. van den Berg

Aan de orde is de herdenking van de heer G. van den Berg.

De voorzitter:

Aan de orde is de herdenking van de heer Van den Berg.

Ik verzoek de leden en degenen op de publieke tribune die daartoe in de gelegenheid zijn, te gaan staan.

Collega's,

Wij hebben de goede gewoonte om de oud-leden die ons zijn ontvallen hier te herdenken. Vandaag gedenken wij Gert van den Berg, die op 13 juni jongstleden op 88-jarige leeftijd is overleden. Hij was zestien jaar lid van de Eerste Kamer voor de SGP: van 13 juni 1995 tot 7 juni 2011.

Ik heet ook zijn familie welkom bij deze herdenking.

Gerrit van den Berg werd op 15 oktober 1935 geboren in Rotterdam en groeide vanaf 1940 op in Veenendaal. Hij werd opgeleid tot bakker en later tot apotheker. Van den Berg werkte als drogist en als hoofd inkoop van het farmacologisch laboratorium van de Universiteit van Amsterdam.

In 1966 werd hij namens de SGP met voorkeurstemmen gekozen in de gemeenteraad van Veenendaal en in 1970 werd hij wethouder in die gemeente. Van den Berg was verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, personeelszaken en vervoer, en later ook voor welzijn, onderwijs, jeugdzaken, sport en recreatie. Een echte allround bestuurder.

De overstap naar voorzitter van de gemeenteraad liet dan ook niet lang op zich wachten. Hij begon als burgemeester van Sint Philipsland en werd acht jaar later burgemeester van Genemuiden. Intussen was hij ook lid van Provinciale Staten van Zeeland, en later ook nog van Provinciale Staten van Utrecht.

Als burgemeester leerde hij coalities van zeer uiteenlopende politieke geledingen bij elkaar te houden, wat hem ook van pas kwam in de Eerste Kamer. Toen hij in 1995 lid werd van de senaat, vormde hij samen met senator Gerrit Holdijk een stabiele fractie — velen kennen hem nog. Samen vertolkten Gert en Gerrit zestien jaar lang het SGP-geluid in de Eerste Kamer. Van den Berg voerde het woord over onder meer gezondheidszorg, economie en water.

Over dat laatste onderwerp hield hij zijn maidenspeech én het was onderwerp van zijn laatste debat. In die bijdrage sprak hij over de watertoren in het Veenendaal van zijn jeugd, waar op de gevel stond: "Als ge water drinkt, denk dan aan de bron." Van den Berg vertelde dat hij bij zijn Eerste Kamerwerk altijd putte uit de Bron, met een hoofdletter.

Toenmalig Kamervoorzitter René van der Linden zei bij het afscheid van Van den Berg in 2011 dat hij zijn partijkleur overstijgende houding liet zien in de vaste Kamercommissies, waar hij met regelmaat een oplossing aandroeg waar vertegenwoordigers van alle fracties mee konden leven. Dat is heel knap! Van der Linden vervolgde: "Op overdrijving of scherpslijperij bent u nimmer betrapt, maar als het een zaak betrof die op principiële gronden wezenlijk was voor u en uw fractie, was u een harde pit."

Naast zijn loopbaan in het openbaar bestuur was Gert van den Berg geruime tijd actief in het behartigen van belangen van patiënten. Dat deed hij onder andere als directeur van de Nederlandse Patiënten Vereniging. Bovendien zette hij zich als bestuurslid in voor uiteenlopende organisaties, stichtingen en verenigingen op het gebied van met name zorg en onderwijs, zoals de Schoolartsendienst in Zeeland, de programmacommissie palliatieve zorg van ZonMw en de mdgo-opleiding in Zwolle.

Gert van den Berg was een beminnelijk en bescheiden mens, met een grote plichtsbetrachting. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden.

Ik verzoek eenieder om een moment stilte in acht te nemen.

(De aanwezigen nemen enkele ogenblikken stilte in acht.)

De voorzitter:

Dank u wel. Ik schors de vergadering zodat u met mij de condoleances kunt overbrengen aan de familie in de Hall.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven