Aan de orde is de stemming over het wetsvoorstel Tijdelijke verruiming van de mogelijkheid in artikel 668a van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek om arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aan te gaan in verband met het bevorderen van de arbeidsparticipatie van jongeren (32058).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Westerveld (PvdA):

Voorzitter. Mijn fractie blijft, ook na de gedegen behandeling van deze ochtend, bedenkingen houden bij het wetsvoorstel. Wij delen niet de zienswijze van de minister dat de maatregel geen inbreuk betekent in het arbeidsovereenkomstenrecht. Wij delen evenmin zijn stellige overtuiging dat de maatregel voor de rechter stand zal houden. Wij hebben nota genomen van zijn mededeling dat, mocht dat niet zo zijn, de overheid verantwoordelijk is en dus aansprakelijk voor eventuele schade en niet de werkgevers. Deze geruststelling van de regering richting de werkgevers kan onze fundamentele bezwaren tegen de maatregel niet wegnemen en daarom zal mijn fractie tegen het wetsvoorstel stemmen. Mocht het wetsvoorstel worden aanvaard, dan zien wij de terugkoppeling van het toegezegde onderzoek met veel belangstelling tegemoet.

Mevrouw Goyert (CDA):

Voorzitter. Mijn fractie is vanaf het begin van mening geweest dat deze wetswijziging een bijdrage levert om jongeren langer aan het werk te houden. De flexibilisering die daarvoor nodig is, onderschrijven wij, dus wij gaan akkoord met dit wetsvoorstel.

De heer Thissen (GroenLinks):

Voorzitter. Wij hebben vanochtend een goed debat gevoerd met de minister van Sociale Zaken. Wij waren en zijn heel erg kritisch over deze tijdelijke maatregel die de afweging betreft om na een derde tijdelijk contract een jongere voor ontslag voor te dragen en het contract niet te verlengen of dankzij deze maatregel nog een tijdelijke periode in dienst te houden. Onze fractie is tot de conclusie gekomen om voor dit voorstel te zijn, de minister het voordeel van de twijfel te geven en voort te gaan met de brede aanpak van de werkloosheid in casu de jeugdwerkloosheid.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de ChristenUnie, de VVD, het CDA, de OSF, D66, GroenLinks en de Fractie-Yildirim voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven