Noot 1 (zie blz. 1757)

JBZ-instemmingsbesluit

Op 11 juli jl. ontving de Eerste Kamer de geannoteerde agenda voor de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken van 24 juli 2006, met daarbij het verzoek in te stemmen met een viertal ontwerpbesluiten die zijn aangemerkt als koninkrijk bindend.

A2aKaderbesluit ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit
A2eBesluiten van de Raad tot vaststelling van een datum voor de toepassing van enige bepalingen van de Verordening en het besluit inzake nieuwe functies in het SIS, inclusief bij de bestrijding van terrorisme
B3dMededeling en besluit betreffende de aanpassing van de op de bevoegdheden van het Hof van Justitie betrekking hebbende bepalingen van titel IV van het Verdrag tot oprichting van de EG, teneinde te komen tot een doeltreffender rechtsbescherming
GC2bBesluit betreffende de instelling, de werking en het gebruik van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II)

Bij brief van 14 juli 2006 is aangegeven dat de Kamer instemming heeft onthouden, wegens het reces. Bij de ontvangst van het verslag van deze Raad heeft de Kamer er nota van genomen dat agendapunt A2awerd afgevoerd van de agenda.

De bijzondere commissie voor de JBZ-Raad heeft zich in de eerste vergadering na het reces op 5 september 2006 beraden over de ter instemming voorgelegde ontwerpbesluiten en adviseert de Kamer als volgt:

Ingestemd kan worden met de besluiten genoemd onder A2e,waarin wordt bepaald dat de punten 4 en 5 van artikel 1 van Verordening (EG) nr. 871/2004 van toepassing zijn m.i.v. 1 november 2006 en dat artikel 1(9) (nieuwe artikelen 101A en 101B) van raadsbesluit 2005/211/JHA betreffende nieuwe functies in het SIS, inclusief bij de bestrijding van terrorisme van toepassing zullen zijn vanaf 1 oktober 2006.

Daarbij wordt de kanttekening geplaatst dat de vijf besluiten die werden aangeboden bij de geannoteerde agenda van de JBZ-Raad van 12 oktober 2005, zagen op de invoering van punt 6 van artikel 1 van deze verordening en van de artikelen 7,10 en 12 uit dit Raadsbesluit Deze Kamer heeft zich dus nog niet eerder uitgesproken over al dan niet instemming met de nu voorgelegde besluiten.

Bij agendapunt B3d werd een mededeling aan de orde gesteld en nog niet het flankerende ontwerpbesluit, om welke reden instemming op dit moment nog niet aan de orde is. De commissie wil evenwel steun uitspreken voor de inzet van de regering op dit onderwerp.

Bij agendapunt GC2b wordt instemming onthouden op formele gronden. Tevens wenst de commissie dit ontwerpbesluit te bezien in samenhang met de twee andere ontwerpverordeningen geagendeerd onder GC2a en GC2c.

Naar boven